Το ανακάλυψα εντελώς τυχαία κοιτώντας πίσω από μια τεράστια μισόκλειστη πόρτα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Ενας μακρόστενος θολωτός χώρος σαν τούνελ που παλιά στέγαζε το σαμαράδικο του μπαρμπα-Παράσχου (και ακόμα παλιότερα το χάνι του Παπαμάρκου). Τώρα -σε ένα ιδιότυπο πριβέ ζουρ φιξ- στεγάζει τα γλέντια της «Παραδοσιακής Ρεθεμνιώτικης Παρέας», μιας παρέας φίλων που αγαπάει την κρητική γαστρονομική και μουσική παράδοση και συγκεντρώνεται κάθε Πέμπτη συντρώγοντας και τραγουδώντας, σε ένα από τα πιο αυθεντικά σκηνικά που έχω συναντήσει τελευταία.

Δυο μεγάλα μακρόστενα μοναστηριακά τραπέζια, καταπληκτικοί μουσικοί που εναλλάσσονται στο άτυπο πάλκο, συγκινητικές ερμηνείες σε μαντινάδες, εξαιρετικό φαγητό (βραστή αίγα, αβγά ορτυκιού, χοχλιοί κ.ά.) που προκύπτει με τη διαδικασία του ρεφενέ και ένα κρασί του Τριπολιτάκη από το Ρισβάν Μετόχι. Κάθε χρόνο αντί για βασιλόπιτα κόβουν ένα μεγάλο (60-70 κιλών) τουλουμοτύρι που παρασκευάζεται ειδικά για την περίσταση στο τυροκομείο του Γασπαράκη στους Κούμους. Δεν πρόκειται για κλειστή λέσχη, αλλά δεν είναι και επιχείρηση, παρόλο που θα μπορούσε.

info
Κριτοβουλίδου 9, Ρέθυμνο.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr