Ο Καλλικράτης είναι ένα χωριό καρφιτσωμένο στο ομώνυμο οροπέδιο των Λευκών Ορέων, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο διαχρονικά στους απελευθερωτικούς αγώνες. Εκεί, στο Τ’ Αρμί του Καλλικράτη -μια αρχετυπικά κρητική χωριάτικη ταβέρνα-, η πάντα χαμογελαστή Μαρία Μανουσέλη μαγειρεύει γαλάντερα (έντερα από πολύ μικρό αρνί ή κατσίκι) αυγολέμονο, αρνί με μια δική τους πρόβεια μυζήθρα με πολλά λιπαρά, ώστε να καταφέρνει να δημιουργεί μια πιο πυκνής υφής δεμένη σάλτσα, κατσίκι με άγριο σταμναγκάθι και χοχλιούς γυρευτούς από το Φραγκοκάστελο.

Στην άκρη της βεράντας ο σύζυγός της, ο κτηνοτρόφος Ανδρέας Γιάνναρης, τεμαχίζει τα αρνιά για το τσιγαριαστό που ετοιμάζεται σε ένα μεγάλο τσικάλι επιτόπου, ενώ από τα ηχεία μπορείς να ακούσεις καμιά φορά το παλιό ριζίτικο τραγούδι από όπου πήρε το όνομά του το μαγαζί: «Χριστέ να σπούσαν οι φυλακές, να φύγω από το Κάστρο, να πάρω δίπλα τα βουνά, να βγω στον Ψηλορείτη, να μου βγορίσουν τα Σφακιά, τ’ αρμί του Καλλικράτη, ν’ ακούσω αρμάτων ταραχή».

Φωτογραφίες: Φώτης Βαλλάτος, Τ’ Αρμί του Καλλικράτη

info
Τ’ Αρμί του Καλλικράτη, Καλλικράτης Σφακίων, τηλ. 6976512917

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr