Ανεβαίνεις έναν φιδωτό δρόμο που καταλήγει στο Cardetto, ένα μικρό χωριό στην καρδιά της ελληνόφωνης περιοχής της Καλαβρίας (υπάρχουν ακόμα μερικοί κάτοικοι που διατηρούν την γκρεκάνικη γλώσσα).

Μια μικρή ξύλινη χειροποίητη πινακίδα σε οδηγεί σε έναν ανηφορικό τσιμεντόδρομο και μια ξύλινη πόρτα σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο με χαμηλό φωτισμό (από φωτιστικά ψάθινα πλεχτά καλάθια) που μοιάζει με αίθουσα λαογραφικού μουσείου – γεμάτη με δεκάδες μικροαντικείμενα, από παλιά αγροτικά εργαλεία, παλιά μπουκάλια, τμήματα από παραδοσιακές γαμήλιες φορεσιές του Aspromonte, μέχρι σημειώματα από τους πελάτες και ψαλίδια για την κουρά των αρνιών. Η οστερία (και βραβευμένο μέλος του δικτύου Slow Food) Il Tipico Calabrese αποτελεί οικογενειακή υπόθεση. Ανήκει στον Μαρτσέλο Μάντι και στη σύζυγό του Τζιοβάνα Κουατρόνε, η οποία είναι επιφορτισμένη με το να ανακαλύπτει τις καλύτερες πρώτες ύλες από τους παραγωγούς της περιοχής, ενώ στην κουζίνα το γενικό πρόσταγμα έχει η μητέρα της Τζιοβάνα, Ρόζα Μαρτουράνο, η οποία μαγειρεύει καταπληκτικά τα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής: φριτάτα με ροζ ντόπιες πατάτες και άγριο μάραθο, ριγγατόνι με μπρόκολο και καπνιστό χοιρινό μάγουλο, χοιρινά πόδια ρολό με μυρωδικά και τυρί, ζυμαρικά maccheroni με καπνιστό χοιρινό και ρικότα και το παραδοσιακό επιδόρπιο susumella (μοιάζει με κουλουράκι) με μέλι καστανιάς και κέδρου.

Kalabria-2

Στο υπόγειο του μαγαζιού, που επίσης φιλοξενεί ένα μίνι λαογραφικό μουσείο, ο Μαρτσέλο έχει εγκαταστήσει και ένα ωριμαντήριο για τα αλλαντικά (salame affumicato di Cardeto, pancetta, guanciale di maiale κλπ) που παρασκευάζει ο ίδιος. Στα ηχεία καλαβρέζικες ταραντέλες και που και που καμιά γκρεκάνικη λέξη από αυτές που έχει μάθει ο Μαρτσέλο από τους συγχωριανούς του.

info
Il Tipico Calabrese, Cardetto, τηλ. 0965-343.696

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr