Είναι μεγάλη πολυτέλεια να ανοίγεις επιχείρηση -και δη εστιατόριο- από χόμπι. Παλιότερα, ειδικά σε επαρχιακά μέρη, συνέβαινε πιο συχνά, ήταν ένας τρόπος να περνάει δημιουργικά η ώρα, αλλά και να διοχετεύεται η παραγωγή της οικογένειας. Κάπως έτσι κινήθηκε και η οικογένεια Αστρινάκη, ανοίγοντας το 2013 μια ταβέρνα πάνω στον δρόμο που κατεβαίνεις για τη μαγική παραλία της Τριόπετρας, εκεί που βρίσκονται η φυσική πηγή Βρουλές και ένας πλάτανος γεμάτος με τζιτζίκια που χαλάνε τον κόσμο.

Στον τοίχο μάς καλωσορίζει η επιγραφή «Καλώς Εσμίξαμε» και στην κουζίνα η Ειρήνη Αστρινάκη (μαζί με τη μεγάλη της κόρη Τριανταφυλλένια-Φιλένια), η οποία μαγειρεύει με αστραφτερά υλικά και ντελικάτο «χέρι» φαγητά που χτυπάνε ακριβώς στην καρδιά αυτού που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «σπιτική κουζίνα» (και σε αντίθεση με ό,τι νομίζουμε, δεν την κάνουν απλώς τα υλικά από το μποστάνι και το «άγαρμπο» σπιτικό μαγείρεμα). Η Ειρήνη περνάει όλο τον χειμώνα μαζεύοντας ελιές, φτιάχνοντας γλυκά του κουταλιού και τουρσί (ασκορδουλάκους και αγριοαγκινάρες), μελετώντας συνταγές. Τα πιάτα της έχουν τη μεγαλειώδη απλότητα της κρητικής κουζίνας, όπως το μπριάμ με δικό τους χειροποίητο ξινόχοντρο, ο κόκορας κρασάτος με -απαραίτητα φρέσκες- μπάμιες και τα αλάδωτα τηγανισμένα μυζηθροπιτάκια με ξινή μυζήθρα από τον Τζουρμπάκη (από τις ορεινές Καρίνες). Πανταχού παρών και ο παππούς κ. Γιώργος, που επιμελείται καθημερινά το αντικριστό αρνάκι και το γουρουνόπουλο και ένα συνταρακτικό γλυκό περγαμόντο με γιαούρτι για το κλείσιμο.

info
Φιλένια, Τριόπετρα, Κρήτη, τηλ. 6972 093646.

Βρείτε περισσότερα ταξιδιωτικά μυστικά από την Ελλάδα και τον κόσμο, ΕΔΩ.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr