Είναι το πιο ιδιότυπο μαγαζί που έχω επισκεφτεί τελευταία. Το πρωί από τις 6.30 είναι το κλασικό καφενείο χωριού με εργάτες, ψαράδες και ηλικιωμένους που πίνουν ελληνικό στη σκιερή αυλή κάτω από την πέργκολα. Κατά τη διάρκεια της μέρας μεταμορφώνεται αρχικά σε specialty coffee shop, αφού οι ιδιοκτήτες -τα αδέλφια Αντώνης και Ανδρέας Περράκης- το ψάχνουν πολύ με τον καφέ και έχουν εγκαταστήσει σε έναν διπλανό χώρο το μοναδικό micro-roastery στην Κρήτη εκτός των μεγάλων πόλεων. Στη συνέχεια γίνεται μια πολύ σοβαρή γαστρο-ταβέρνα/wine restaurant με ενημερωμένη λίστα 35 κρασιών αποκλειστικά από τον τοπικό αμπελώνα, που σερβίρονται όλα και σε ποτήρι.

Στην κουζίνα η δεινή μαγείρισσα Γεωργία Μπαφάκη παρουσιάζει επίσης ένα μενού που ξεφεύγει από τα γαστρονομικά καθιερωμένα τόπων όπως η Παλαιόχωρα, κάνοντας τη διαφορά όχι λόγω της πρωτοτυπίας αυτής καθαυτής της κουζίνας, αλλά γιατί έχει μεράκι και εξαιρετικό «χέρι». Από τα χειροποίητα τορτελόνι με χαλούμι σε κρέμα κολοκύθας και μαύρη τρούφα Χαλκιδικής μέχρι τα καλιτσούνια με μυζήθρα, σερβιρισμένα με σος μελιού, πορτοκαλιού και τριαντάφυλλου, όλα είναι εξαιρετικά. Σήματα κατατεθέντα του μαγαζιού, το παλιό ψυγείο στο εσωτερικό, που δίνει και το απαραίτητο link με το παρελθόν του χώρου -υπήρξε το καφενείο των γονιών των αδελφών Περράκη από το 1968- και μια καταπληκτικά διατηρημένη μοτοσικλέτα Florett-Kreidler («φλωρέττα»).

info
Φοίνικας, Παλαιόχωρα, Χανιά, τηλ. 6945 403159.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr