Το «Σταυρί του Παπέλη», στην Αγιάσο, είναι σήμα κατατεθέν του χωριού και από τα καλύτερα του νησιού. Εδώ η σύγχρονη τάση της τροφοσυλλογής αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας. Τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι συγχωριανοί του προμηθεύουν το μαγαζί με μανιτάρια μαζεμένα από τον Ολυμπο, αβρωνιές και άλλα άγρια χόρτα, αυγά από κότες σπιτίσιες και κρέας από μικρές φάρμες των γύρω περιοχών.

Εδώ θα δοκιμάσεις όλα τα βουνίσια χόρτα (λουλουδιές, καυκαλήθρες, λαχανέλια, κουτσουνάδες) που τα ελαφροβράζουν και τα σερβίρουν με μπόλικο ελαιόλαδο ή τα κάνουν κεφτέδες και τα χρυσοτη γανίζουν. Αγαπούν και τα μανιτάρια, με κορυφαία τα τηγανητά μπαμπάτσικα λαγόρτια (μορχέλες) και, φυσικά, τις γεμιστές χάχλες (καλαθάκια από ξινό τραχανά) με φέτα, ντομάτα και μυρωδικά. Νοστιμότατοι οι κυμινάτοι κεφτέδες, σερβιρισμένοι με πατάτες τηγανητές, ωραίοι οι λαχανοντολμάδες και τα γιαπράκια. Βασιλικός μεζές οι σβυρνιές (αβρωνιές) με τ’ αυγά, ένα πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα αν είναι η εποχή τους.

info

Περιοχή Σταυρί, Αγιάσος, Λέσβος, τηλ.: 22520 22936

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr