Μπορεί η πρωτεύουσα της Αρκαδίας να μην είναι ο πιο «λαμπερός» τουριστικός προορισμός, αλλά τόσο η Τρίπολη όσο και τα λιγότερο γνωστά χωριά που την περιβάλλουν κρύβουν μικρούς θησαυρούς, καλό φαγητό και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα για να φιλέψουν τον επισκέπτη τους.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ηλίας Φουντούλης

IMG_9774kal

Φημισμένη για τις πατάτες, τα μήλα και τον… αλλοπρόσαλλο καιρό της, η Τρίπολη βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου κι είναι τόσο εύκολο να την επισκεφθείς, ακόμα και για διήμερο, καθώς απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Μια ευθεία δρόμος και έφτασες σε μια πόλη γεμάτη όμορφες πλατείες, πάρκα και πολλούς πεζόδρομους με προσεγμένα μαγαζιά και καφετέριες. Στα συν και η μεγάλη γαστρονομική της παράδοση.

IMG_9824kal

Μια πόλη όλο πλατείες

Στην πλατεία Άρεως, μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πλατείες στην Ελλάδα, με το άγαλμα του Κολοκοτρώνη καβάλα στο άλογο να προσθέτει μια ακόμα πινελιά επιβλητικότητας και το δικαστικό μέγαρο με τους κομψούς κίονες έναν αέρα εποχής, ευχαριστιέσαι την άπλα και την ανοιχτωσιά. Πολύ όμορφη και η πλατεία του Αγίου Βασιλείου με τον υπερυψωμένο μαρμαρόλιθο μητροπολιτικό ναό να δεσπόζει στο κέντρο και να «πατά» πάνω σε μικρά εμπορικά καταστήματα! Στην πλατεία Πετρινού βρίσκουμε το πρόσφατα ανακαινισμένο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο περιτριγυρισμένο από καφετέριες και μπαράκια, μια ακόμη πιάτσα στην πόλη, που το βράδυ μετατρέπεται σε μια απέραντη περαντζάδα. Ο πεζόδρομος της Δεληγιάννη είναι επίσης γεμάτος μαγαζιά που σφύζουν από ντόπιους νέους αλλά και από τους λιγοστούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ή τους νεοσύλλεκτους φαντάρους του Πεζικού και της Αεροπορίας. Η Τρίπολη, για μένα, συνδυάζει την παράδοση με την ενέργεια μιας σύγχρονης πόλης και πραγματικά αξίζει να την επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία. Κι αν δεν σας ψήνουν οι πλατείες, οι εκκλησίες, τα πάρκα, οι πεζόδρομοι και τα μαγαζιά, τότε σίγουρα θα σας συγκινήσει η γαστρονομία και το καλό φαγητό της.

Νόστιμες στάσεις εντός Τρίπολης

IMG_0033kal

22100
Όχι δεν είναι ταχυδρομικός κώδικας είναι ένα πολύ καλό εστιατόριο της Τρίπολης. Βρίσκεται στον δρόμο προς το Στάδιο και το ξεχώρισα τόσο για την καλαίσθητη σάλα του όσο και για το πιο δημιουργικό μενού του, που έρχεται σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μαγαζιά-ταβέρνες της πόλης. Μια προσπάθεια νέων ανθρώπων που έβαλαν τη χωριάτικη μέσα σε κρίθινο, παξιμαδένιο καλαθάκι, τα πουγκάκια γαρίδας παρέα με κρεμώδες τυρί και μαρμελάδα μπούκοβο και μιλφέιγ με σάλτσα φράουλας. 22100, Καλαβρύτων 18, τηλ. 2710 231802.

Villa Incognito
Ακόμη ένα αξιόλογο εστιατόριο της Τρίπολης είναι και το ατμοσφαιρικό Villa Incognito, στο κέντρο της πόλης. Εδώ θα φάτε ντόπιες συνταγές με ένα δημιουργικό touch, υπό το φως των κεριών. Villa Incognito, Δεληγιάννη 1, τηλ. 2710 22 2111.

IMG_9887kal

Γαλακτοπωλείο Κανατάς
Στο Γαλακτοπωλείο Κανατάς θα νιώσετε την ατμόσφαιρα της ιστορίας των 120 χρόνων που κουβαλάει, μια και δύσκολα θα βρείτε πια πιο αυθεντικά και πλούσια γαλακτοκομικά. Ξεκινήστε παίρνοντας εκεί το πρωινό σας με ολόφρεσκο γάλα, ζεστό ψωμί και αγελαδινό βούτυρο με μέλι. Από αγελαδινό γάλα Αρκαδίας γίνεται και η απίστευτη μπουγάτσα, το γαλακτομπούρεκο, το ρυζόγαλο και το υπέροχο πρόβειο γιαούρτι. Γαλακτοπωλείο Κανατάς, Μεταξά Ιωάννη 4, τηλ. 2710 222403.

Ακόμη 3 νόστιμες επιλογές:
Μέσα στην Τρίπολη βρίσκεται επίσης και η παραδοσιακή ταβέρνα Κληματαριά-Πιτερός, το μαγειριό Δεξαμενή, ενώ στην Κάρτσοβα η προσεγμένη Πεινακοθήκη προσφέρει πολλές και νόστιμες επιλογές. Κληματαριά-Πιτερός, Καλαβρύτων 11, τηλ. 2710 222058 Δεξαμενή, Ηφαίστου 1, τηλ. 2710 233868 * Πεινακοθήκη, Τέρμα Αγίου Παντελεήμονος, τηλ. 2710 235955.

Γεύση από χωριό

IMG_9850kal

Δραγούνι
Στον οικισμό Δραγούνι των Άνω Δολιανών θα κάνετε «υποχρεωτική» στάση στην ομώνυμη ταβέρνα, για τη διάσημη γίδα βραστή που σερβίρεται με φλισκούνι. Εδώ θα γευθείτε και 5-6 είδη χειροποίητης πίτας με πιο ιδιαίτερη την τραχανόπιτα και την πιπερόπιτα, δικό τους σπιτικό παστό και την πολύ σπάνια πηχτή ταψιού. Ταβέρνα Δραγούνι, Δραγούνι Άνω Δολιανών, τηλ. 2710238570, 6989444342

IMG_0016kal

Ο Τσιώλης
Μια παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα στην Κάψια, 15 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Πλησιάζοντας σε τυλίγει αυτή η υπέροχη αίσθηση του χωνεμένου κάρβουνου που παραπέμπει σε τζάκι και ψητό, το αρνάκι στριφογυρίζει και η γουρουνοπούλα σε περιμένει ζεστή στον θερμοθάλαμο. Γκιόσα φούρνου, κόκορας κατσαρόλας, κατσικάκι λαδορίγανη, λαγός και αγριογούρουνο στιφάδο, πίτες και χόρτα εποχής είναι κάποια από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε. Μη φύγετε όμως αν δεν γλυκαθείτε με τη φημισμένη καρυδόπιτα του μαγαζιού. Ο Τσιώλης, Κάψια, τηλ. 2710 223384.

IMG_9756kal

Ονειρολόγιο
Στο χωριό Άνω Δολιανά, το Ονειρολόγιο είναι ένα καφενείο – πολυχώρος, δημιούργημα δυο ανθρώπων της πόλης που επέστρεψαν στο χωριό για να κάνουν ένα μαγαζί που θα τους άρεσε να πηγαίνουν! Σε ένα ζεστό χώρο, προέκταση του σαλονιού ενός σπιτιού, σερβίρεται καφές, τσίπουρο, ρακόμελο και στα μεγάλα κρύα τσουκαλόκαφτο, δηλαδή ζεστό κρασί με αρωματικά. Από μεζέδες, ξεχωρίζει ο δολιανίτικος καγιανάς για πρωινό, η μπουκουβάλα (όπως λένε το ζεστό ψωμί με λάδι), το λουκάνικο με φέτα και δεντρολίβανο, τα τηγανητά κάστανα και η ασύλληπτη καστανοκαρυδόπιτα! Στο Ονειρολόγιο θα παίξετε επιτραπέζια, θα λύσετε σπαζοκεφαλιές, θα αγοράσετε μαρμελάδες, 17 διαφορετικά λικέρ και όμορφα αντικείμενα από το εργαστήρι του Γιώργου και της Βίκυς και θα ακούσετε ενίοτε και ζωντανή μουσική. Ονειρολόγιο, Άνω Δολιανά, τηλ. 2710 241749.

Ταβέρνα Σκλημπόσιος
Στο Ελαιοχώρι, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Παρθενίου, βρίσκεται η ταβέρνα του Σκλημπόσιου, που φημίζεται για τα ντόπια κρέατα, τις γιγάντιες μπριζόλες, τα άγρια χόρτα και τις πίτες της. Ταβέρνα Σκλημπόσιος, Ελαιοχώρι, τηλ. 2710 491235.

Βρυνιός ή  Άλπα
Αν φτάσετε μέχρι τα ιστορικά Άνω Βέρβενα, καθίστε για φαγητό στον Βρυνιός ή Άλπα για κόκορα κοκκινιστό, αρνάκι λεμονάτο, βραστό και, φυσικά, για τα φημισμένα, χειροποίητα ζυμαρικά «σκαστά», που μπορείτε να απολαύσετε με μπόλικη τριμμένη ντόπια μυζήθρα! Βρυνιός ή  Άλπα, Άνω Βέρβενα.

Δοκιμάζουμε και αγοράζουμε

IMG_9720kal

Βιοτεχνία Αλλαντικών Δαγρέ
Η πρώτη στάση που έκανα στο ταξίδι ήταν στη βιοτεχνία αλλαντικών Δαγρέ, στην Τεγέα. Είχα δοκιμάσει πολλές φορές τα συγκεκριμένα αλλαντικά και είμαι μεγάλος φαν του διάσημου σαλαμιού αέρος φυσικής ωρίμανσης, που παρασκευάζουν με μυστική συνταγή που κρατάει από το 1920. Σήμερα, με την εταιρεία να είναι στα χέρια της 4ης γενιάς, στο αρχικό σαλάμι αέρος έχουν προστεθεί περίπου 35 ακόμα προϊόντα που παρασκευάζονται με αγάπη και μεράκι. Πέρα από το παραδοσιακό σαλάμι Τριπόλεως με την πλούσια γεύση, περιζήτητα είναι και τα Mini Salami Sticks, το αρκαδικό παστό χοιρινό συντηρημένο στο λίπος του, αλλά και αυτό που βράζει μέσα σε κρασί, σαλάμι τύπου Λευκάδος, μίνι σαλαμάκι αέρος, λουκάνικα με πράσο, με κρασί ή πορτοκάλι και άλλα πολλά! Αλλαντικά Δαγρέ, Στάδιο Τεγέας, τηλ. 2710 230303.

IMG_9999kal

Γαλακτοκομική Τριπόλεως
Λίγο έξω από την Τρίπολη, προς την Κάψια, βρίσκεται και η Γαλακτοκομική Τριπόλεως. Κάντε μια στάση στο πρατήριο για βαρελίσια φέτα αλλά και για πλήθος τυροκομικών: Γίδινο τυρί άλμης, πικάντικη γραβιέρα, ανθότυρο, τυρί σαγανάκι αλλά και βούτυρο γάλακτος και γιαούρτι πρόβειο σακούλας ή τσανάκας. Στο πρατήριο θα βρείτε επίσης ντόπια ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μέλι, λικέρ και παξιμάδια. Γαλακτοκομική Τριπόλεως, Εθνική Οδός Τρίπολης Πύργου, τηλ. 2710 243592.

IMG_9948kal

Αρκαδία -Αφοί Μπαζιωτάκη
Μέσα στην πόλη, στην Αρκαδία -Αφοί Μπαζιωτάκη θα βρείτε τη δική τους φέτα, γραβιέρα, μυτζήθρα, μυρωδάτο βούτυρο κατσικίσιο γιαούρτι και πολλά ακόμα γαλακτοκομικά και εδώδιμα. Αρκαδία -Αφοί Μπαζιωτάκη, Διοτίμας 23, τηλ. 2710 225488.

Bakers Dozen Donuts
Πολύ πριν τα ντόνατ γίνουν της μόδας στην Αθήνα με τουλάχιστον 20 χρόνια ιστορία το μαγαζί Bakers Dozen Donuts έφτιαχνε και φτιάχνει καθημερινά ολόφρεσκα, αφράτα, μπαμπακένια ντόνατ, που για πολλούς ήταν και είναι μέσα στα καλύτερα της Ελλάδας. Bakers Dozen Donuts, Πλατεία Αγίου Βασιλείου, τηλ. 2710 234586.

Για καφέ και ποτό στην Τρίπολη

IMG_9925kal

Μεγάλο Καφενείο
Στην κεντρική πλατεία του Αγίου Βασίλειου, βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά καταστήματα της Ελλάδας, Το Μεγάλο Καφενείο, με ιστορία 125 χρόνων! Μεγαλόπρεπο και νοσταλγικό, με σκούρο ξύλο, μεγάλους καθρέφτες και υπέροχο πάτωμα, όπου θα πιείτε μερακλίδικο, σιγοβρασμένο ελληνικό καφέ στα μαρμάρινα τραπεζάκια του παρέα με χαβαλέδες παππούδες, προπονητές της κερκίδας με την εφημερίδα στο χέρι και πρωταθλητές πρέφας! Μεγάλο Καφενείο, Πλατεία Αγίου Βασιλείου, τηλ. 2710 234898.

IMG_0023kal

Lobby
Κορυφαίο καφέ-μπαρ με σπιτικά αναψυκτικά, κοκτέιλ, εντυπωσιακό κλαμπ σάντουιτς και νόστιμες ποικιλίες, το αγαπημένο μου Lobby, ακριβώς απέναντι από το Μαλλιαροπούλειο. Lobby, Πλατεία Πετρινού, τηλ. 2710 242465.

Barrak
Πάνω στην πλατεία Πετρινού βρίσκεται και το πιο κοσμικό Barrak, που ντόπιοι και μη προτιμούν για το ποτό τους το βράδυ. Barrak, Εθνικής Αντιστάσεως 23, Πλατεία Πετρινού, τηλ. 2710 235814.

Ντόπια καλούδια και συνταγές
Η Τρίπολη παράγει στους εύφορους κάμπους της τα διάσημα μήλα Golden Πιλαφά, τις καλύτερες (μαζί με της Νάξου) ελληνικές πατάτες, υπεραρωματικά σκόρδα, αφράτα καρύδια, τραγανά κεράσια, ζουμερά βύσσινα και πολύ καλή φέτα βουτυράτη! Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αρκετές καλλιέργειες blueberries, μια και το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής τα ευνοεί.

IMG_9718kal

Χαρακτηριστικές συνταγές είναι το λαγοτό χοιρινό μαγειρεμένο με σκόρδο και καρύδια, ο καγιανάς με παστό χοιρινό, τα χειροποίητα σκαστά μακαρόνια και οι τριφτάδες, η πηχτή, τα χόρτα τα τσιγαριαστά (ή μυρωνολάχανα), το κουνέλι σκορδαλιά, το γαλακτομπούρεκο, η καρυδόπιτα και κυρίως οι δίπλες.

Διάσημο τοπικό ποτό είναι το λικέρ «Τίποτα» που παράγεται από την ποτοποιεία Μπίρης. Ο Γιώργος Μπίρης, γιος του ιδρυτή της ποτοποιίας, συνηθίζει να λέει την ιστορία του λικέρ, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1949, όταν έφτιαξε για πλάκα ένα ποτό για να «αντιμετωπίζει» τους πελάτες που δεν ήθελαν να παραγγείλουν τίποτα! Ποτοποιεία Μπίρης, Ερμού 12, τηλ. 2710 222396.