Δύο μόλις ώρες από την Αθήνα, η ορεινή Γορτυνία είναι ο συντομότερος δρόμος από την πόλη στα έλατα, στα πόδια του Μαίναλου. Με πολλές ευκαιρίες για δράση αλλά και για… αντίδραση. Εμείς προτιμήσαμε το βουνίσιο far niente ενός σαββατοκύριακου.

20161120_104331

Από το παράθυρο του αρχοντικού Ανυφαντή το βλέμμα ταξιδεύει στις βουνοκορφές, κάτω στο φαράγγι υποψιάζεσαι το βουητό του Λούσιου, απέναντι σε χαιρετάνε τα γραφικά πετρόκτιστα της Δημητσάνας, τα πουλάκια ζωντανεύουν τη χειμωνιάτικη σιωπή κι εσύ σκέφτεσαι ότι είναι σχεδόν ιεροσυλία να κάθεσαι μπροστά στο αναμμένο τζάκι όταν εκεί έξω σε περιμένουν η φύση και η ιστορία, πορείες σε μοναδικά μοναστήρια, ράφτινγκ στον Αλφειό και τον Λούσιο, γεφύρια, νεροτριβές και μπαρουτόμυλοι. Είναι, ωστόσο, κι αυτό ένα κομμάτι της μαγικής συνταγής. Χαλάρωση στην καρδιά του βουνού. Ελπίζοντας να μας συγχωρέσει ο Κολοκοτρώνης που αναβάλλουμε την επίσκεψη στα μέρη του, αλλά ήδη στην κουζίνα μοσχοβολά το ζυμωτό ψωμί που ψήνει η Νατάσα, οι ντόπιες τηγανίτες με μέλι και καρύδι, η σπιτική μαρμελάδα, το σύγκλινο της Καλαμάτας, η μανουρομυζήθρα, η αρκαδιανή γραβιέρα, το φρέσκο βούτυρο. Τα αβγά μόλις έφτασαν ζεστά από το κοτέτσι και όπου να ’ναι βγαίνει από το φούρνο και το κέικ. Όλη η ντόπια νοστιμιά σε μια γευσιγνωσία που τιμά το ελληνικό, τοπικό πρωινό με άποψη: ο Γιώργος και η Νατάσα ξέρουν την περιοχή και μπορούν να επιλέξουν τον καλύτερο παραγωγό για να σε μυήσουν στη γεύση της Αρκαδίας (τηλ. 27950 29202, archontikoanyfanti.com).

20161117_210926

Φαγητό στην Τρίπολη
Ο νόστιμος, όμως, περίπατος στο Μαίναλο ξεκινά από την Τρίπολη. Στο 22100 (Καλαβρύτων 18, Τρίπολη, τηλ. 2710 231802) του Παναγιώτη Καρύγιαννη. Μετά από γκουρμέ και μοριακά μαγειρέματα στα καλύτερα εστιατόρια της επικράτειας, ο Παναγιώτης επιστρέφει στον ταχυδρομικό κωδικό της πατρίδας του, μεταμορφώνει σε ζεστή, πανέμορφη φωλιά ένα νεοκλασικό της Τρίπολης και συ είσαι στα καλύτερα χέρια για να μυηθείς στην πιο καλομαγειρεμένη ντόπια γεύση: ζεστά άγρια χόρτα, αρνάκι με πατάτες στη λαδόκολλα, ψωμί χαρουπένιο με ξύσμα λεμονιού, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και κυρίως μια μαγική διπλής κοπής χοιρινή, που θα σου θυμίσει πως το πελοποννήσιο γουρουνάκι έχει τη γεύση από μοσχαράκι γάλακτος. Υπέροχα κρασιά, ντόπιο τσίπουρο, η πιο τραγανή σοκολατένια τάρτα και το μαγικότερο τιραμισού με σφηνάκι ζεστού εσπρέσο, για να νιώσεις την προσγείωση στο Μαίναλο.

20161119_115807

Βόλτα στα πέριξ χωριά
Ανάμεσα σε δυο τσιμπούσια και με χαλαρή διάθεση, η μέρα χωράει ένα περπάτημα στο βουνό, μια περιήγηση στη Δημητσάνα, το Ελληνικό και μια ανάβαση στο κάστρο της Καρύταινας για μια αεροφωτογραφία όλης της περιοχής. Στο δρόμο, μια στάση στο κουκλίστικο τυροκομείο του Κουρουνιώτη (τηλ. 27910 31200), να δοκιμάσουμε τη φέτα και το καπνιστό τυρί τους, άλλη μια στον Δημοτικό φούρνο της Στεμνίτσας για ζυμωτό ψωμί και επιστροφή στη Ζάτουνα για το βαθύτερο κουλέρ λοκάλ. Διακριτικά αποτραβηγμένη από το τουριστικό πλήθος και μια ανάσα δρόμο από τις διάσημες γειτόνισσές της, είναι ιδανική αν θες να νιώσεις την αλήθεια του βουνού, έτσι όπως έρχεται από τα βάθη του χρόνου.

20161118_155539

Φαγητό στη Ζάτουνα
Από τα ίδια βάθη που έρχεται και ο καφενές του κυρ Αλέκου. «Το στέκι του Μίκη Θεοδωράκη», με μνήμες από τη ζατούνικη εξορία του Μίκη, είναι ο καφενές ο κατευθείαν βγαλμένος από την πατίνα του χρόνου. Η σόμπα καίει, η Λίζα η σκυλίτσα τρίβεται στα πόδια μας, ο κυρ Αλέκος φέρνει τα τσίπουρα, ζεστά χόρτα που μάζεψε στο βουνό, γραβιέρα, παξιμάδι.

20161119_154035

Όσο να μας ανοίξει την όρεξη να περάσουμε στα πιο σοβαρά μαγειρικά θέματα της Μαργαρίτας (τηλ. 27950 31368), που με τον άντρα της τον Γιάννη έχουν «μαγειρέψει» ένα ολοκληρωμένο σύστημα νοστιμιάς: ό,τι δοκιμάσεις είναι δικό τους και πεντανόστιμο! Ο κόκορας στιφάδο, η φέτα, το κρέας, τα άγρια χόρτα, η πίτα με το σπιτίσιο φύλλο, ο τραγανός, αφράτος κεφτές, και το αγριογούρουνο κάπου εδώ τριγύρω ζούσε πριν γίνει νοστιμότατο στιφάδο με το ξιδάκι και τον πελτέ του, τα χερίσια μακαρόνια…

DSC_5558

20161118_220036

Μετά από μια ξεκούραση στο Αρμάνι σκηνικό του επιβλητικού, αρχοντικότατου αρχοντικού Ανυφαντή, που σε προσγειώνει στην ευρωπαϊκή, την ντιζαϊνάτη μίνιμαλ εκδοχή ενός ορεινού resort, δείπνο από τα χεράκια της Νατάσας: ένα μικρό εστιατόριο για λίγους που ξέρουν να εκτιμήσουν το εκλεκτό! Κολοκυθόσουπα βελουτέ με την ντόπια γραβιέρα να λιώνει στη ζέστη της, χορτόπιτα με μυρωδάτα άγρια χόρτα και φύλλο από χέρι μαμάς, πράσινη σαλάτα με καλαματιανό σύκο και σύγκλινο, ντόπιος κόκορας μαγειρεμένος μόνο με φρέσκια ντοματούλα και λινγκουίνι με ξερή μυζήθρα, κατσικάκι με φινόκιο και τραγανές πατάτες με δεντρολίβανο, λουκούμι μπουκίτσες χοιρινού με πουρέ καρότου, τάρτα με σοκολάτα και καραμέλα, μια κουζίνα που τιμά την ντόπια γεύση, ανέγγιχτη αλλά όπως και θα τη μαγείρευε η μοντέρνα νοικοκυρά.

20161118_155517

Η νύχτα στη Ζάτουνα δεν ξενυχτά και εδώ ήρθες να χαλαρώσεις και να μην μπλέξεις. Ο Χρόνης, όμως, στο Ου Μπλέξεις (τηλ. 697306226) έχει άποψη διαφορετική. Στο μικρό, ζεστό μαγαζάκι του που μαζεύει όλο το χωριό σερβίρει, μαγειρεύει, κερνάει τσίπουρα και ταυτόχρονα καθαρίζει και τα χόρτα του βουνού για την επομένη. Όσο χορτασμένος κι αν έχεις πάει θα ξαναμπείς στον πειρασμό: μόλις έβγαλε ένα μελωμένο χοιρινό κότσι, μια χοιρινή τηγανιά και ζεστό τραχανά. Η Χάρις Αλεξίου ζεσταίνει το κλίμα για άλλη μια γύρα και η βουνίσια νύχτα φαντάζει χριστουγεννιάτικη μέσα από τα τζάμια.

20161118_165136

Τι να πάρεις μαζί σου
Η επιστροφή θέλει να γλυκάνει τη θλίψη της με μια στάση στα Φιλέματα (Επαρχιακή οδός Καρκαλού-Δημητσάνας, τηλ. 27950 31189). Να πάρεις κουραμπιέδες με το νόστιμο ντόπιο καρύδι και το βούτυρο, σαραγλάκια με σοκολάτα, γαλακτομπούρεκο, χυλοπίτες, τσίπουρο και λικέρ. Όλα σπιτικά, τα βλέπεις να φτιάχνονται στα εργαστήρια των μετόπισθεν μιας απόλυτα οικογενειακής επιχείρησης.

20161120_125338

Και πάνω που νομίζεις ότι μπροστά σου έχεις μόνο την Εθνική, στο Λεβίδι σε περιμένει ζεστή γουρνοπούλα. Αν σκοπεύεις να μην αντισταθείς, ο Κώστας έχει την καλύτερη.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr