Θα πάτε ταξίδι στην πρωτεύουσα της Κύπρου; Ετοιμαστείτε να απολαύσετε νόστιμα φαγητά, αλλά και να κάνετε πολλές βόλτες τόσο στους κεντρικούς δρόμους όσο και στα πεζοδρομημένα στενάκια της πόλης. Σας έχουμε ετοιμάσει τα 10 must see & do της Λευκωσίας, για να είναι το ταξίδι σας ολοκληρωμένο.

cyprus

1. Να επισκεφθείτε την Πράσινη Γραμμή στην Παλιά Πόλη. Θα ματώσει η ψυχή σας, συνειδητοποιώντας ότι είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που παραμένει διχασμένη, ωστόσο αξίζει να δείτε την άλλη πλευρά: τα στρατιωτάκια, νέα παιδιά από την Ελλάδα, να φυλάνε σκοπιά.

2. Να περπατήσετε δίπλα στο Ενετικό Τείχος. Ολοστρόγγυλο, με 11 προμαχώνες και εκπληκτικό σχεδιασμό. Σήμερα μόνο οι 5 είναι είναι σε ελληνικό έδαφος. Τριγύρω η μεγάλη τάφρος. Να επισκεφθείτε και την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαληνιώτισσας, που βρίσκεται στην Πράσινη Γραμμή και είναι ίσως η παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία στην Λευκωσία. Το εσωτερικό του ναού είναι ολοστόλιστο με εικόνες. Περίφημες οι εικόνες της Παναγίας με διπλή μορφή: Παναγία η Γοργοεπήκοος και Παναγία η Πληροφορούσα.

cyprus2

3. Να επισκεφθείτε τα φυλακισμένα μνήματα μέσα στο χώρο των κεντρικών φυλακών της Λευκωσίας. Εδώ έχουν ταφεί οι Καραολής και Δημητρίου και άλλοι 7 πραγματικοί ήρωες που αντιστάθηκαν στους Άγγλους.

4. Να πιείτε Κουμανταρία. Το γλυκό, επιδόρπιο κρασί της Κύπρου είναι το αρχαιότερο καταγεγραμμένο κρασί του κόσμου!

5. Να περπατήσετε στην Εθνάρχου Μακαρίου. Μαγαζιά, φώτα, βιτρίνες, cafes, είναι η περαντζάδα της Λευκωσίας. Όλοι την ανεβοκατεβαίνουν, είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο.

6. Να καθίσετε σε ένα από τα cafes. Θα πιείτε κυπριακό καφέ (σαν τον ελληνικό δηλαδή).

koupes

7. Να μπείτε σε ένα από τα δεκάδες take away. Θα δείτε όλα τα παραδοσιακά κυπριακά φαγητά και όχι μόνο.

8. Να φάτε σεφταλιές. Νόστιμες, ζουμερές, μέσα σε κυπριακή πίτα ή σκέτες. Ζητήστε να βάλουν μέσα και χαλούμι. Αρκεί μία σεφταλιά για να χορτάσετε.

9. Να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι μικρό και περιεκτικό και δεν θα σας κουράσει καθόλου. Με εκθέματα από τη Νεολιθική Εποχή ως την πρώιμη Βυζαντινή. Η Κύπρος (σταυροδρόμι τριών ηπείρων) κατάφερε να αναπτύξει και να διατηρήσει το δικό της πολιτισμό και χαρακτήρα, την εξέλιξη του οποίου βλέπετε στις αίθουσες του Μουσείου.

10. Να πάτε στη Λαΐκή γειτονιά. Δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Παλιάς Λευκωσίας (περίοδος 1900) και την αξιοποίηση του χώρου με την προσθήκη νέων κατασκευών για τη δημιουργία ενός κέντρου για την προβολής της Λαϊκής Τέχνης και του Πολιτισμού, καθώς και τη δημιουργία χώρων πώλησης τοπικών προϊόντων.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr