Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου Meet Your Μakers στη Δυτική Μακεδονία, η δράση που μας ταξιδεύει στα εργαστήρια μικρών παραγωγών ανά την Ελλάδα και στην πηγή της γεύσης μάς ταξιδεύει στην Κόνιτσα, το Νυμφαίο και τα Ιωάννινα. Έτσι, από τις 28 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου οι συμμετέχοντες σε ένα ακόμα γαστρονομικό ταξίδι, θα έχουν την τύχη να γευτούν μαγειρικές στα βουνά, να περπατήσουν σε δάση και να γνωρίσουν από κοντά χαρακτηριστικές γεύσεις των τόπων που θα επισκεφτούν.

Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα:

28 Ιουλίου
Άφιξη στο Νυμφαίο. Ξενάγηση στο χωριό και επίσκεψη στον «Αρκτούρο». Γεύμα στο ΩΜέγας Τίγρης και ξενάγηση στον κόσμο της πιπεριάς από τον Πέτρο Ναουμίδη. Ο Δημήτρης Νούλης θα ετοιμάσει φασουλοσαλάτα, σαλάτα άιβαρ με πιπεριές Φλωρίνης, λάχανο τουρσί, παστό Κορήγονο Πρεσπών και παστό αυγοτάραχο γριβαδιού, χειροποίητο παστουρμά, λούζα, καβουρμά και σαλάτα με αγριόχορτα. Φυσικά, οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν ντόπιο πρόβειο κοντοσούβλι με πατάτες βουνού, ενώ για γλυκό, ντόπιο γιαούρτι με κάρδαμο, μπισκότο και λάιμ. Επίσης, θα δοκιμάσουν το δικό του ομπόζο με σιρόπι άνθους κουφοξυλιάς, ενώ το γεύμα θα κλείσει με το pairing της Ruby cocoowa chocolate με το μαγικό τσίπουρο Καρανίκα.

Το βράδυ ακολουθεί διανυκτέρευση στον πετρόχτιστο, εμβληματικό ξενώνα La Moara.

29 Ιουλίου
Η μέρα ξεκινά με πλούσιο πρωινό με πίτες με αγριόχορτα και μαρμελάδα βατόμουρο από πρώτες ύλες, που συλλέγονται από τα δάση του Νυμφαίου.

Ακολουθεί περιήγηση στις Πρέσπες με περπάτημα στη μεγάλη γέφυρα μέχρι τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, ενώ θα γίνει στάση και στο χωριό Ψαράδες για βόλτα με βάρκα στη Μεγάλη Πρέσπα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν βραχογραφίες αιώνων, να επισκεφτούν τη σπηλιά με το πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας Ελεούσας και να φωτογραφήσουν τους πελεκάνους της περιοχής.

Στην ταβέρνα “Η συντροφιά”, μπροστά στη λίμνη, ο γνωστός μάγειρας Γερμανός θα σερβίρει μεζέδες της λίμνης και φασόλια Πρεσπών με τη συνοδεία δικού του τσίπουρου.

Από τις λίμνες, η ομάδα θα μεταφερθεί στα 1050 μέτρα υψόμετρο, στο βουνό Αμάραντος της Καστοριάς. Στο Αγρόκτημα Τσόπρα, θα δοκιμάσει και θα μάθει πως καλλιεργούνται τα κάστανα, τα καρύδια, τα κράνα, τα βατόμουρα, τα τσάπουρνα, τα αγριόγκορτσα, τα αγριομούσμουλα, τα αρώνια, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, και τα γκότζι μπέρι. Ακολουθούν βόλτα στο δάσος και δροσιστικοί χυμοί με προϊόντα από το κτήμα.

Η μέρα θα κλείσει στη Σμίξη Γρεβενών και στον ξενώνα “Valia Nostra”. Ατμόσφαιρα σπιτική, με αρχιτεκτονική που συνδυάζει παράδοση με πολυτέλεια, σουίτες και εσωτερική πισίνα με μοναδική θέα στην κοιλάδα, χαμάμ και τζακούζι για απόλυτη ξεκούραση.

Προαιρετικά, ακολουθεί βόλτα στο χωριό ή στο δάσος ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο, ενώ το βράδυ η ομάδα θα δοκιμάσει το αφρώδες ροζέ Vegoritis sparkling με αρώματα μαρμελάδας και κόκκινων φρούτων. Το κρασί θα συνοδέψουν τα Γρεβενιώτικα τυριά του Κουρέλα, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο βιολογικό γαλακτοκομείο στην Ελλάδα.

30 Ιουλίου
Το πρωινό θα έχει ποικιλία τυριών, ξινόγαλο και ρυζόγαλο της Φάρμας Λευκάρων. Ακολουθεί ξενάγηση σε τρία γνωστά πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών και βόλτα στο χωριό Σπήλαιο, ενώ στο χωριό Ζιάκας η ομάδα θα απολαύσει τσίπουρο «Έντεκα» με κρόκο Κοζάνης, συνοδευμένο από μικρούς μεζέδες.

Ο οδηγός βουνού Απόστολος Διανέλλος, που έχει γράψει το «εγχειρίδιο διαβίωσης στο βουνό», θα κάνει μια ξενάγηση στο δάσος και τα βότανά του. Ακολουθεί περπάτημα, περίπου μιας ώρας, στον Όρλιακα και επιστροφή αργά το απόγευμα στον ξενώνα Valia Nostra. Εκεί θα περιμένει ο μανιταρισυλλέκτης Ανδρέας Σλιάρας, που θα περιγράψει τη συλλογή, την επεξεργασία και τη μεταποίηση αυτοφυών μανιταριών. Ο ίδιος θα μαγειρέψει στην καταπράσινη αυλή του ξενώνα. Το μενού θα περιλαμβάνει βιολογικά μανιτάρια πλευρώτους με σκορδόλαδο στη σχάρα σερβιρισμένα με spicy chutney μανιταριού, τηγανιά μανιταροσυλλέκτη με βίδα μανιτάρι και άγριο σκόρδο, αρωματισμένη με λάδι μαύρης τρούφας, βελούδινο ριζότο μανιταριών με βούτυρο λεύκης τρούφας και μανούρι ψητό, αρωματισμένο με λεβάντα Γρεβενών και σερβιρισμένο με chutney μανιταριού.

Το πλούσιο αυτό μανιταρένιο γεύμα θα εξελιχθεί σε πάρτι με το διμελές συγκρότημα Fuzz of Jazz!

31 Ιουλίου
Γάλα γαιδούρας από τη Φάρμα Τσιτουρίδη και γνωστές πίτες Γρεβενών του Αχιλλέα για ένα απολαυστικό και ιδιαίτερο πρωινό. Ακολουθεί μια ιδιαίτερη διαδρομή στις κορυφές της Πίνδου προς την Κόνιτσα, με μια ενδιάμεση στάση στους Πάδες. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στο Summer Camp, που διοργανώνεται μια φορά το χρόνο. Rafting και κανό για τους λάτρεις των σπορ και περπάτημα στη χαράδρα δίπλα στο ποταμό Αώο.

Στο πλατανόδασος του ποταμού θα περιμένει ο ελληνοϊταλός σεφ Σάκης Μήλιος για να σερβίρει σαλάμι αέρος που φτιάχνει ο ίδιος συνοδευμένο με γαλοτύρι Μετσόβου, αγριογούρουνο με βασιλομανίταρα, αλλά και πεπαλαιωμένο τσίπουρο «Χρυσή Βίδρα». Ένα προϊόν αργής απόσταξης που παράγεται από ζυμωμένα στέμφυλα της ποικιλίας Ντεμπίνα και παλαιώνει σε δρύινα Γαλλικά Βαρέλια.

Επόμενη στάση τα Γιάννενα και το ξενοδοχείο «Epirus Palace Congress & Spa». Ακολουθεί ελεύθερος χρόνος για βόλτα και καφέ στη λίμνη μέχρι τις οχτώ, ενώ στη συνέχεια οι οδοιπόροι θα αφεθούν στις μαγικές συνταγές του Ανδρέα Γεωργούλη, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Γαστρονομίας Ελλάδας. Το νέο σύγχρονο ψητοπωλείο του Ανδρέα ονομάζεται «Καντάρι» και για εκεί δεν υπάρχει καμιά εικόνα για το τι θα σερβίρει ο ευφάνταστος σεφ. Το κλείσιμο αυτής της διαδρομής θα είναι για όλους μια έκπληξη.

1 Αυγούστου 
Μετά το πρωινό θα γίνει μια στάση στο κατάστημα τυριών Παππά, μιας οικογένειας, που φτιάχνει τυριά από το 1914. Η ομάδα θα δοκιμάσει το εύγευστο και πιπεράτο «Ανόστρου Κάσσιο», που στα βλάχικα σημαίνει «το δικό μας τυρί».

info
Για το αναλυτικό πρόγραμμα της περιήγησης στη γαστρονομία, τα προϊόντα και τους ανθρώπους αυτών των μαγευτικών τοποθεσιών και για δηλώσεις συμμετοχής στο οδοιπορικό γαστρονομίας που θα λάβει χώρα από τις 30 Ιουλίου μέχρι την 1 Αυγούστου, στείλτε mail στο info@meetyourmakers.gr ή καλέστε τον κ. Γιώργο Ζαρζώνη στο 6933000021.

Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε το αργότερο πέντε ημέρες πριν την αναχώρηση.

Δείτε επίσης:

Λαμία: Αποκτούν διαβατήριο τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδα

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Οι Νομάδες των Αγράφων»

Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα ξανά. 7 προορισμοί για οικο-τουρίστες

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr