Όπως και να το κάνουμε, ένα ολόκληρο αρνάκι είναι πολύ για να το φάει κάποιος μόνος του!

degini6

«Τι είναι ο άνθρωπος! Τι είναι ο άνθρωπος! Ένα τίποτα είναι ο άνθρωπος…»! Καλά τα έλεγε ο Ιάσων Παγκιναρόπουλος (Δημήτρης Καλλιβώκας), στην ταινία – σταθμό του ελληνικού κινηματογράφου “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”, με τους Γιώργο Κωνασταντίνου και Μάρω Κοντού! Ο φίλος του Αντωνάκη Κοκοβίκου, λοιπόν, ο Μιχαλάκης, που είχε μηχανάκι στο πιρούνι, πήρε μια προαγωγή και έκανε τραπέζι να το γιορτάσει. Τρώγοντας όμως ένα αρνί μόνος του… έσκασε!

Εμείς σας έχουμε εδώ μια εξαιρετική συνταγή για αρνάκι στο φούρνο, που γευστικά θα σας στείλει στον έβδομο ουρανό…

h-de-gyni1

Αρνάκι με φρέσκα μυρωδικά και μηλοχυμό

Υλικά:
2,5 κιλά αρνί μπούτι με το λίπος του
3 μήλα (ακαθάριστα) κομμένα στα τέσσερα
2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα στα τέσσερα
5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, με την φλούδα τους
1½ φλιτζάνι χυμό μήλου (χωρίς ζάχαρη)
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
1 λεμόνι, το χυμό του
2 κλωνάρια δενδρολίβανο
2 κλωνάρια θυμάρι
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220C. Ετοιμάζετε το μπούτι. Χαράζετε το λίπος σταυρωτά και πασπαλίζετε το μπούτι παντού με αλάτι και πιπέρι. Το αλείφετε με λίγο λάδι και το τοποθετείτε στη γάστρα.

Πιέζετε τις σκελίδες σκόρδου μέχρι να σπάσουν λίγο και τα σκορπάτε μέσα στη γάστρα. Τοποθετείτε τα μήλα και τα κρεμμύδια γύρω από το μπούτι και τα περιχύνετε με το χυμό μήλου, το κρασί και το χυμό λεμονιού.

Δένετε τα κλωνάρια από τα αρωματικά μαζί με λίγο σπάγκο και τα τοποθετείτε πάνω από το μπούτι. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το μπούτι στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

arnaki-me-freska-myrwdika-olivemagazinegr2

Ξεσκεπάζετε τη γάστρα και περιχύνετε το μπούτι με το ζωμό του. Σκεπάζετε πάλι τη γάστρα και χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180˚C. Ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Βγάζετε το μπούτι από την γάστρα και το τοποθετείτε σε πιατέλα. Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.

degini11

Περνάτε το περιεχόμενο της γάστρας από λεπτό σουρωτήρι πάνω από μια κατσαρόλα. Πιέζετε ότι έμεινε στο σουρωτήρι με το πίσω μέρος μιας κουτάλας για να στραγγίσουν καλά οι χυμοί. Πετάτε τα υπολείμματα και σιγοβράζετε την σάλτσα μέχρι να πήξει. Πρέπει να έχετε περίπου 2 φλιτζάνια ζωμό στο τέλος.

Κόβετε το κρέας σε λεπτές φέτες και το συνοδεύετε με αρωματικό πιλάφι αν θέλετε, περιχύνοντας με τη σάλτσα του αρνιού.

Δείτε τον Ιάσωνα Παγκιναρόπουλο να βγάζει λόγο στην κηδεία του φίλτατου Μιχαλάκη:


Δείτε εδώ και το απολαυστικό τρέιλερ της ταινίας, πλέον και έγχρωμο, όπως και η ταινία:

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr