Στην υπέροχη, με κόμικ αναφορές γαλλική ταινία “Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα” (Poulet Aux Prunes) σε σκηνοθεσία των Μαργιάν Σατράπι και Βανσάν Παρονό, ο ταλαντούχος βιολιστής Νασέρ-Αλί (Ματιέ Αμαλρίκ) είναι παγιδευμένος σε έναν αδιάφορο γάμο. Μόνιμη συντροφιά του είναι το βιολί του! Κάποια μέρα η γυναίκα του, για να τον φέρει πιο κοντά της, του ετοιμάζει το αγαπημένο του πιάτο που δεν είναι άλλο από κοτόπουλο με δαμάσκηνα. Στην άκαρπη, όμως, προσπάθειά της θυμώνει και σπάει το βιολί του! Κι έτσι ο Νασέρ-Αλί χάνει την έμπνευσή του και αποφασίζει να πεθάνει μέσα σε 8 μέρες, κάνοντας έναν γλυκόπικρο απολογισμό ζωής…

Δοκιμάστε κι εσείς αυτή τη συνταγή κάνοντας απολογισμό του… πόσο εύκολη και νόστιμη είναι!

4e4d12cb2d769

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 6 άτομα:
1 μεγάλο κοτόπουλο, σε μερίδες
250γρ. δαμάσκηνα
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

xkvii8

Για τη μαρινάδα του κοτόπουλου:
1 μικρό κρεμμύδι, σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο σε χοντρές ροδέλες
2 κόκκους μπαχάρι
2-3 γαρίφαλα
1 φύλλο δάφνης
1 κλαδάκι θυμάρι
2 κλαδάκια μαϊντανό
3 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο

chicken-with-prunes-in-apple-butter-wine-sauce-

Διαδιακασία

Για τη μαρινάδα: Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το καρότο μέχρι να ξανθύνει το κρεμμύδι. Σβήνετε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζετε για 10 λεπτά περίπου. Μόλις κρυώσει η μαρινάδα τη ρίχνετε σε ένα πολύ μεγάλο μπολ τα κομμάτια του κοτόπουλου, προσθέτετε τα δαμάσκηνα και σκεπάζετε με μεμβράνη. Τα αφήνετε για 24 ώρες.

Την επομένη, στραγγίζετε το κοτόπουλο και το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στραγγίζετε με τον ίδιο τρόπο και τα δαμάσκηνα. Κρατάτε και σουρώνετε δύο φλιτζάνια μαρινάδα.

Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα τη φέτα του μπέικον. Μετά από 2 λεπτά το πετάτε και ρίχνετε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές. Περιχύνετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα που κρατήσατε. Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα δαμάσκηνα και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 15 περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.

gallery_3_26_1362078755_9548

Ακουμπάτε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Δυναμώνετε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτετε το βούτυρο κρύο σε κυβάκια. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε με σύρμα γρήγορα να λιώσει το βούτυρο. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά, για 5 λεπτά περίπου. Περιχύνετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως με ρύζι βρασμένο ή πλιγούρι αν θέλετε. Επίσης, μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό στο φούρνο αντί για την κατσαρόλα.

Δείτε το απολαυστικό τρέιλερ της ταινίας:

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr