Στη γαλλική κομεντί “Οι Άθικτοι”, σε σκηνοθεσία Έρικ Τολεναντό και Ολιβιέ Νακάς, ο τετραπληγικός αριστοκράτης Φιλίπ (Φρανσουά Κλιζέ) βλέπει τη ζωή του να αλλάζει απρόσμενα προς το καλύτερο όταν προσλαμβάνει ως νοσοκόμο του τον Ντρις (Ομάρ Σι), ένα νεαρό Αφρικανό των παριζιάνικων προαστίων. Στις δεκάδες αστείες στιγμές που ξετυλίγονται, αγαπημένη μας είναι και εκείνη που ο Ντρις καρφώνει κατά λάθος μια πατάτα φούρνου στο μάτι του Φιλίπ την ώρα που τον ταΐζει. Αιτία, τα κάλλη της γραμματέας του Φιλίπ, Μαγκαλί, που περνά από μπροστά τους την ώρα του φαγητού!

maxresdefault

Εμείς σας έχουμε μια υπέροχη συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, σε ένα μικρό twist που θα σας αρέσει πολύ!

kotopoulo-anoigma-575x422

Κοτόπουλο στη γάστρα με πορτοκάλι και μπαχαρικά

Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 2 κιλά)
1 πορτοκάλι μέρλιν μεγάλο
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
½ κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. σούπας μέλι, ζεσταμένο ελαφρά
750γρ. πατάτες μικρές, καθαρισμένες
2 καρότα, σε μπαστουνάκια
3 κουτ. σούπας σταφίδες
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
χυμό από 1 λεμόνι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

The-Intouchables-French-Movie-Poster_zpsd9b24e03

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πλένετε το κοτόπουλο και το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Με τα δάχτυλα ξεκολλάτε λίγο την πέτσα του κοτόπουλου γύρω από το στήθος και στα πλάγια των ποδιών.

Ξύνετε τη φλούδα του πορτοκαλιού σε χοντρό τρίφτη και τη ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο, το μπαχάρι και την κανέλα. Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να πάρετε ένα μίγμα σαν αλοιφή.

Αλείφετε το μίγμα ομοιόμορφα κάτω από την πέτσα, στο στήθος και στα πόδια του κοτόπουλου. Πασπαλίζετε εσωτερικά την κοιλιά του με αλάτι και πιπέρι.

Καθαρίζετε το πορτοκάλι και κόβετε το μισό σε λεπτές φέτες. Κόβετε και το μισό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τα ανακατεύετε με το πορτοκάλι. Τα στρώνετε στον πάτο της γάστρας.

Ψιλοκόβετε το υπόλοιπο πορτοκάλι και το κρεμμύδι και γεμίζετε την κοιλιά του κοτόπουλου με το μίγμα. Δένετε τα πόδια του κοτόπουλου με λίγο σπάγγο.

Ανακατεύετε το μέλι με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και αλείφετε με το μίγμα όλο το κοτόπουλο. Τοποθετείτε το κοτόπουλο πάνω από τη στρώση με το πορτοκάλι και τα κρεμμύδια. Πασπαλίζετε τα καρότα και τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε, μαζί με τις σταφίδες, γύρω από το κοτόπουλο. Ρίχνετε το κρασί, το χυμό λεμονιού και το λάδι πάνω από τα καρότα και τις πατάτες.

Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το κοτόπουλο στο φούρνο για περίπου 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Πρέπει να μείνουν περίπου 2 φλιτζάνια ζωμός στο τέλος. Ενδιάμεσα αλείφετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.

Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετε στα πιάτα συνοδεύοντάς το με τις πατάτες και τα καρότα. Περιχύνετε το φαγητό με τη σάλτσα και τις σταφίδες. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, τη δένετε με λίγο αλεύρι ή κορνφλάουρ.

Δείτε τη σκηνή που ο Ντρις ταΐζει τον Φιλίπ μια πατάτα… στο μάτι!

Απολαύστε και το τρέιλερ της ταινίας:

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr