Στην ομώνυμη αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Τζον Γουέλς, ο Μπράντλεϊ Κούπερ υποδύεται τον βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin σεφ Άνταμ Τζόουνς, που πήρε την κάτω βόλτα εξαιτίας του ανεξέλεγκτου ταμπεραμέντου και της άστατης ζωής του. Αποφασίζει, λοιπόν, να ξεκινήσει ξανά από τα χαμηλά και να κερδίσει το τρίτο αστέρι του, αυτήν τη φορά στο Λονδίνο. Θα χρειαστεί, όμως, και τη βοήθεια της δυνατής ομάδας του και κυρίως της όμορφης Έλεν (Σιένα Μίλερ) την οποία και ερωτεύεται…

F209368914

Και επειδή ο έρωτας περνάει από το στομάχι, σας δίνουμε την απλή αλλά πεντανόστιμη συνταγή με λαβράκι και αβγό ποσέ της ταινίας, εκτελεσμένη λιγάκι διαφορετικά, για να πάρετε μια γεύση από αστέρια Michelin.

Λαβράκι φιλέτο με σάλτσα βουτύρου, σπανάκι και αβγό ποσέ

poached-egg-haddock-and-spinach

Υλικά για 2 άτομα
2 φιλέτα λαβράκι
σπανάκι πλυμένο, στεγνό
αλάτι θαλασσινό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα βουτύρου
1 κρεμμυδάκι εσαλότ, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κλαδάκι θυμάρι ψιλοκομμένο
100ml ξίδι από λευκό κρασί
100ml λευκό κρασί
100ml κρέμα γάλακτος πηχτή για μαγειρική
250γρ. βούτυρο αγελάδος
3 χούφτες σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
αλάτι
Για τα αβγά ποσέ
4 αβγά φρέσκα, ελευθέρας βοσκής
λίγο ξίδι από λευκό κρασί

Διαδικασία

Για τη σάλτσα βουτύρου: Ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το ξίδι και το κρασί. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά να μειωθεί στο μισό ο όγκος των υγρών και κατόπιν προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια να λιώσει. Μόλις λιώσει όλο το βούτυρο προσθέτετε το σχοινόπρασο, αλατίζετε ανάλογα και περνάτε τη σάλτσα από ψιλό σουρωτήρι σε μπολ. Κρατάτε τη σάλτσα ζεστή.

burnt_poster

Για το λαβράκι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Ξεπλένετε λίγο τα φιλέτα ψαριού και τα στεγνώνετε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που μπαίνει και στο φούρνο ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο και πολύ προσεκτικά ακουμπάτε τα φιλέτα από λαβράκι με το δέρμα προς τα κάτω. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το δέρμα να πάρει σκούρο χρυσό χρώμα και να γίνει τραγανό. Κατόπιν, μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ολοκληρώνετε εκεί το ψήσιμο για 6 λεπτά επιπλέον, να ψηθούν και από την πάνω πλευρά.

la-dd-bradley-cooper-hot-chef-burnt-20150811

Στο μεταξύ, ποσάρετε τα αβγά: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε νερό και λίγο ξίδι. Μόλις το νερό έρθει στο σημείο λίγα δευτερόλεπτα πριν αρχίσει να βράζει, σπάτε το πρώτο αβγό σε ένα μπολ και το ρίχνετε προσεκτικά στην κατσαρόλα. Με ένα κουτάλι προσπαθείτε να στροβιλίσετε κάπως το αβγό. Όταν το ασπράδι είναι συμπαγές κι ο κρόκος όσο σφιχτός θέλετε το βγάζετε σε πιάτο με τρυπητή κουτάλα προσεκτικά και συνεχίζετε με το δεύτερο. Διατηρείτε σταθερή τη θερμοκρασία του νερού κάτω από το σημείο βρασμού.

Για να σερβίρετε: Σε κάθε πιάτο μοιράζετε φύλλα σπανακιού, από πάνω ακουμπάτε από ένα ζεστό φιλέτο λαβράκι και περιχύνετε με σάλτσα βουτύρου. Από πάνω ακουμπάτε από ένα αβγό ποσέ, το οποίο σπάτε στη μέση στο τραπέζι, να τρέξει πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.

Δείτε εδώ το απολαυστικό τρέιλερ της ταινίας

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr