Στην πολύ γνωστή αισθηματική κομεντί Pretty Woman, σε σκηνοθεσία Γκάρι Μάρσαλ, ο επιχειρηματίας Έντουαρτ Λιούις (Ρίτσαρντ Γκιρ) προσλαμβάνει τη Βίβιαν Γουόρντ (Τζούλια Ρόμπερτς), μια κοπέλα του δρόμου, να γίνει η συνοδός του σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις για μία εβδομάδα.

maxresdefault

Αποφασίζει, λοιπόν, να τη μετατρέψει σε κυρία της υψηλής κοινωνίας αγοράζοντάς της πολύ ακριβά ρούχα και κομψά αξεσουάρ. Αλλά η εκπαίδευση είναι μάλλον ελλιπής, αφού ξεχνάει να της μάθει το σαβουάρ βιβρ ενός δείπνου σε καλό εστιατόριο, και κυρίως πώς τρώγονται τα… αναθεματισμένα σαλιγκάρια!

Εσείς απολαύστε την υπέροχη συνταγή μας για σαλιγκάρια μπουργκινιόν χωρίς κόπο, με μία μόνο οδοντογλυφίδα, αφού η ειδική τσιμπίδα αποδείχθηκε μπελάς!

Escargot

Σαλιγκάρια μπουργκινιόν (Escargots à la Bourguignonne)
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15 ΛΕΠΤΑ + ΨΥΓΕΙΟ | ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Υλικά για 4-5 άτομα:
48 σαλιγκάρια
½ φλιτζάνι ξίδι
10γρ. αλεύρι
2 ποτήρια κρασί λευκό, ξηρό
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών φρέσκο
1 μικρό κρεμμύδι
1 στικ σέλερι
1 καρότο
1 ματσάκι μαϊντανό
4 κουτ. σούπας ψίχουλα ψωμιού
αλάτι, πιπέρι
Για το βούτυρο μπουργκινιόν
250γρ. βούτυρο
35γρ. κρεμμυδάκια εσαλότ
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Για το βούτυρο μπουργκινιόν: Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί στο μούλτι σε μέτριες στροφές, για περίπου 1 λεπτό, να ομογενοποιηθούν. Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει πάλι. Καλό είναι να το ετοιμάσετε από την προηγουμένη.

Πλένετε καλά τα σαλιγκάρια πολλές φορές για να καθαρίσουν εξωτερικά από τις λάσπες κ.λπ. Τα βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη και τα σκεπάζετε με νερό στο οποίο έχετε προσθέσει το ξίδι, λίγο αλάτι και μια πρέζα αλεύρι. Τα αφήνετε να μουλιάσουν για περίπου 2 ώρες.

Τα πλένετε ξανά σε μπόλικο νερό και τα ζεματάτε σε νερό που βράζει για 5-10 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Βγάζετε τα σαλιγκάρια έξω από το κέλυφός τους και αφαιρείτε το μαυράκι από την άκρη της ουράς τους. Αφήνετε στην άκρη τα κελύφη χωρίς να τα πετάξετε!

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε μέσα ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο και το μαϊντανό μαζί με το κρασί και το ζωμό. Κατόπιν, προσθέτετε και τα σαλιγκάρια. Θα πρέπει τα υγρά ίσα να καλύπτουν τα σαλιγκάρια. Τα σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες. Τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους. Βράζετε τα κελύφη για 30 λεπτά, τα σουρώνετε, τα πλένετε κάτω από νερό βρύσης να κρυώσουν και τα στεγνώνετε.

Για το σερβίρισμα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190oC. Βάζετε μέσα σε κάθε κέλυφος μια πολύ μικρή ποσότητα βούτυρο μπουργκινιόν, κατόπιν το κρέας ενός σαλιγκαριού και “κλείνετε” το άνοιγμα με ελάχιστο βούτυρο μπουργκινιόν. Τοποθετείτε τα σαλιγκάρια με το άνοιγμα προς τα επάνω σε ένα ρηχό, μεγάλο ταψί στο οποίο έχετε απλώσει αλάτι σε ύψος περίπου 2 εκατοστά έτσι ώστε να στηρίζονται τα σαλιγκάρια. Τα φουρνίζετε λιγάκι, ίσα να λιώσει το βούτυρο και να αρχίζει να αφρίζει. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

pretty-woman.26

Για του λόγου το αληθές:

Δείτε και το τρέιλερ της ταινίας:

Για όσους λατρεύουν τον εκπληκτικό Ρόι Όρμπισον και το ομώνυμο soundrack της ταινίας:

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr