Στην ταινία Amelie του Jean-Pierre Jeunetthe, η γλυκιά Audrey Tautou στο τέλος της ταινίας ετοιμάζει το διάσημο κέικ με δαμάσκηνα (σε μια συγκινητική για κάποιους σκηνή). Παρόλο που δεν το βλέπουμε να ετοιμάζεται μέχρι τέλους, φανταζόμαστε ότι όπως και στην ταινία πρέπει να είναι ελαφρύ, γλυκό και πολύ πολύ νόστιμο.

Δες τη σκηνή από την ταινία…

Το κέικ που προτείνουμε εδώ γίνεται με φρέσκα δαμάσκηνα, ελαιόλαδο και γιαούρτι στραγγιστό.

SBS01_p86_NEWedited

Κέικ με δαμάσκηνα (gâteau aux prunes)
2 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ | ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Υλικά για 8 άτομα:
190γρ. ζάχαρη καστανή
125ml ελαιόλαδο ελαφρύ
125γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αβγά
5ml υγρή βανίλια
80ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
250γρ. αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
600γρ δαμάσκηνα φρέσκα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
100γρ. μαρμελάδα δαμάσκηνο
ζάχαρη και κρέμα γάλακτος χτυπημένη, για το σερβίρισμα

maxresdefaultedited

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160C στον αέρα. Βουτύρωνετε πολύ καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενο πάτο.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τη ζάχαρη με το λάδι, το γιαούρτι, τα αβγά, τη βανίλια, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού μέχρι να αναμιχθούν. Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι με τα τριμμένα αμύγδαλα και μια μικρή πρέζα αλάτι ανακατεύοντας να αναμιχθούν. Προσθέτετε το μίγμα γιαουρτιού στο μίγμα του αλευριού και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζετε το χυλό στη φόρμα και πιέζετε απαλά τα δαμάσκηνα μέσα στο χυλό με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Προσοχή, η επιφάνειά τους δεν πρέπει να καλυφθεί από χυλό. Στο κέντρο κάθε δαμάσκηνου ρίχνετε λίγη μαρμελάδα δαμάσκηνο.

Ψήνετε το κέικ για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας μέσα ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή, τότε είναι έτοιμο. Αν δείτε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
Ξεφουρνίζετε το κέικ, αλείφετε με προσοχή την επιφάνειά του με την υπόλοιπη μαρμελάδα όσο είναι ζεστό και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Κατόπιν, ξεφορμάρετε το κέικ και το ακουμπάτε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Σερβίρετε σε κομμάτια πασπαλίζοντας από πάνω με λίγη ζάχαρη και συνοδεύοντας με χτυπημένη κρέμα γάλακτος στο πλάι αν θέλετε.

Amelie-1120edited

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr