Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη τα αβγά έχουν την τιμητική τους. Βρίσκουμε μεγάλα και φρέσκα αβγά, τα πλένουμε καλά και τα βάφουμε κόκκινα ή γιατί όχι και σε άλλα έντονα ανοιξιάτικα χρώματα όπως το πράσινο, το κίτρινο και το μπλε, ώστε να τα τσουγκρίσουμε στο γιορτινό δείπνο της Ανάστασης. Ξέρετε, όμως, όλα τα μυστικά για να κάνετε τα πιο εντυπωσιακά αβγά αυτό το Πάσχα και να είναι σίγουρη η επιτυχία τους στο βάψιμο;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αποτέλεσμα, αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά:

Η επιλογή και η προετοιμασία
Επιλέξτε φρέσκα, μεγάλα και γερά αβγά. Πλύνετέ τα με κρύο νερό, σκουπίστε τα και καθαρίστε τα με ένα μαλακό πανάκι στο οποίο θα έχετε στάξει λίγο ξίδι. Το ξίδι τα απολυμαίνει και τα λειαίνει, ώστε να είναι στην καλύτερη αρχική κατάσταση πριν μπουν στην κατσαρόλα. Το αν θα πάρετε λευκά ή καφέ αβγά είναι δικό σας θέμα. Γενικά να ξέρετε ότι τα λευκά αβγά αποκτούν πιο φωτεινό χρώμα και είναι απαραίτητα όταν πρόκειται να βάψουμε άλλα χρώματα όπως το κίτρινο. Τα καφέ δίνουν πιο ζεστό και βαθύ χρώμα όταν τα βάφουμε κόκκινα.

Το βράσιμο
Το βασικότερο όλων είναι τα αβγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε φροντίστε να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα. Αφού, λοιπόν, τα έχετε πλύνει καλά και τα έχετε σκουπίσει, στρώνετε σε μια κατσαρόλα μια μικρή πετσέτα και τη γεμίζετε με κρύο νερό. Τοποθετείτε όσα αβγά χωράνε στον πάτο της κατσαρόλας, πάνω από την πετσέτα και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για 12-15 λεπτά περίπου. Συνεχίζετε όσες φορές χρειαστεί την ίδια διαδικασία, μέχρι να βράσετε όλα τα αβγά.

Το βάψιμο
Το παν στο βάψιμο είναι η βαφή. Για σίγουρη επιτυχία εμείς επιλέγουμε τις Βαφές Αβγών ANATOLI, που είναι αυστηρά πιστοποιημένες, μη τοξικές και κατάλληλες για τρόφιμα. Ακόμα και αν περάσει το χρώμα στο σπασμένο αβγό μπορούν να καταναλωθούν άφοβα γιατί είναι ίδιας σύστασης με τα χρώματα που χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική. Αφού αφήσετε όλα τα αβγά να κρυώσουν και να έρθουν πάλι σε θερμοκρασία δωματίου ρίχνετε σε μια κατσαρόλα 1,5 λίτρο χλιαρό νερό, 4 κουταλιές της σούπας ξίδι, τη βαφή αυγών και ανακατεύετε πολύ καλά. Τοποθετείτε τα γερά βρασμένα αβγά στην κατσαρόλα με το διάλυμα που έχετε ετοιμάσει σε μία στρώση και τα αφήνετε ΜΟΝΟ 3 ΛΕΠΤΑ μέσα στη βαφή. Στη συνέχεια τα βγάζετε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί. Γενικώς ακολουθείστε τις οδηγίες που έχει η συσκευασία που πήρατε και φοράτε πάντα τα γάντια που θα βρείτε μέσα, για να μην γίνουν κόκκινα τα δάχτυλά σας. Όσο για τα χρώματα; Eυτυχώς, στις Βαφές Αβγών ANATOLI θα βρείτε εκτός από κόκκινη, πράσινη, κίτρινη και μπλε βαφή, για ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Το γυάλισμα
Πολλοί είθισται να γυαλίζουν τα αβγά με ένα λαδωμένο βαμβακερό πανάκι, όμως κυκλοφορούν πλέον και γυαλιστικά που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και τα αβγά μας ακόμα πιο γυαλιστερά! Το υγρό γυαλίσματος αβγών ANATOLI είναι ιδανικό για όλα τα χρώματα και είναι μη τοξικό. Αφού έχουν στεγνώσει πολύ καλά τα αβγά, παίρνετε δύο φύλλα χαρτί από ρολό κουζίνας ή χαρτοπετσέτες, ρίχνετε υγρό ώστε να νοτίσει το χαρτί και αλείφετε ένα-ένα τα αβγά. Προσέχετε να πάει παντού το γυαλιστικό, ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνειά τους και φοράτε τα γάντια που θα βρείτε στη συσκευασία ώστε να μην βάψετε τα χέρια σας. Τέλος, ακουμπάτε τα γυαλισμένα αβγά πάνω σε μια λευκή νάιλον σακούλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν.

Η διακόσμηση
Στα προϊόντα ANATOLI υπάρχουν αυτοκόλλητες χαλκομανίες, που είναι ιδανικές για να διακοσμήσετε τα βαμμένα σας αβγά, αλλά και περιτυλίγματα αβγών, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο σε βαμμένα όσο και σε λευκά αβγά (αν δεν έχετε το χρόνο να βάψετε). Η διαδικασία είναι εύκολη και μέσα σε πολύ λίγα λεπτά θα έχετε αβγά σε πολύχρωμα και όμορφα σχέδια που θα αρέσουν πολύ και στα παιδιά.

Θέλετε να δείτε και σε βίντεο τις συμβουλές μας; Πατήστε ΕΔΩ