Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε και να απολαμβάνουμε την μπίρα σαν ένα δροσερό ποτό όλες τις εποχές και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να τη δούμε και με άλλο μάτι, διότι δεν φαντάζεστε πόσο ωραίες συνταγές μπορούμε να κάνουμε με την αγαπημένη μας μπίρα που έχουμε πάντα στο ψυγείο!

Η αλήθεια είναι ότι η μπίρα χρησιμοποιείται από τις νοικοκυρές από παλιά τόσο σε κλασικές συνταγές, όσο και σε πιο σύγχρονες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσθέσουμε την μπίρα στο φαγητό μας και ν’ αναβαθμίσουμε με τον τρόπο αυτό τη συνταγή μας. Γιατί, πράγματι η μπίρα προσδίδει ξεχωριστό χαρακτήρα στα πιάτα και κάνει το αποτέλεσμα γευστικά πολύ πιο ενδιαφέρον. Ας δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες χρήσεις της μπίρας στη μαγειρική…

Αφράτο και τραγανό κουρκούτι
Πολλοί από εμάς θυμόμαστε τη μητέρα μας ή τη γιαγιά μας ν’ ανακατεύει αλεύρι και μπίρα για να φτιάξει έναν πηχτό χυλό, στον οποίο βουτούσε τον γαύρο πριν τον τηγανίσει ή μικρές μπουκίτσες ψαριού για να φτιάξει τραγανές ψαροκροκέτες. Το μόνο που χρειαζόμαστε για το πιο αφράτο και τραγανό κουρκούτι είναι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπίρα Pils Hellas και αλάτι. Σε αυτόν τον χυλό μπορούμε να βουτήξουμε ψάρι, γαρίδες ακόμα και λαχανικά και στη συνέχεια να τα τηγανίσουμε σε καυτό λάδι για 3-4 λεπτά, γυρίζοντας από όλες τις πλευρές.

Κρέας και κοτόπουλο με μπίρα
Το κρέας και το κοτόπουλο ταιριάζουν πολύ με την μπίρα γι αυτό και οι παλιές μαγείρισσες συνήθιζαν να μαρινάρουν τα κρέατα σε μπίρα ή να προσθέτουν στο μοσχαράκι γάστρας ή κατσαρόλας ένα -και δυο- κουτάκια μπίρας. Είναι πολύ απλό! Αφού βάλουμε τα υλικά και τα μπαχαρικά που επιθυμούμε στο σκεύος, περιχύνουμε το φαγητό μας με ένα κουτάκι μπίρα εζα Pilsener και το αφήνουμε να σιγοψηθεί. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό! Εναλλακτικά μπορούμε να σβήσουμε ένα φαγητό με μπίρα: Σοτάρουμε μπουκίτσες κοτόπουλου ή χοιρινού σε καυτό λάδι και όταν ροδίσει από όλες τις πλευρές σβήνουμε με μπίρα εζα Lager και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.

Ψωμί και ζύμες με μπίρα
Ξέρουμε ότι η βασική συνταγή για ψωμί περιλαμβάνει αλεύρι, ελαιόλαδο, ζάχαρη και αλάτι, αν όμως προσθέσουμε και ένα κουτάκι μπίρα Pils Hellas το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο γευστικό και αφράτο.

Χρήσιμα tips
· Ξέρατε ότι όλα τα κρέατα που μαρινάρονται σε μπίρα γίνονται πιο μαλακά και πιο εύπεπτα; Δεν χρειάζεται να αραιώσετε με νερό ή να προσθέσετε άλλα υγρά για το μαρινάρισμα.
· Στα ψητά φούρνου η μπίρα προσδίδει ωραία γεύση και γλασάρισμα. Δεν χρειάζονται και άλλα υγρά, αρκεί να προσθέσετε, όμως, λίγη λιπαρή ουσία.
· Στην κατσαρόλα αντικαθιστά το 1/3 των υγρών, δίνει γεύση και κάνει πιο τρυφερό το κρέας.
· Η μπίρα ταιριάζει και ενισχύει τη γεύση σε ζωμούς κρεάτων στο τέλος κατά το σβήσιμο.
· Ακόμα και σε σάλτσες μπορούμε να προσθέσουμε μπίρα και να πετύχουμε περισσότερη γεύση και γλασάρισμα.
· Είναι ιδανικό συστατικό των χυλών, γιατί χαρίζει γεύση και τραγανά τηγανητά.
· Στις παρασκευές ψωμιού ή αρτοποιημάτων αντικαθιστά τη μαγιά και λειτουργεί σαν διογκωτικό.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr