Όλοι αγαπάμε το καλό, σπιτικό ψωμί και παράλληλα μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με διαφορετικές συνταγές και γεύσεις. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να ζυμώσετε μαζί μας 4 νόστιμα ψωμιά, που θα κάνουν το καθημερινό τραπέζι, απόλαυση!

Για επιτυχημένο αποτέλεσματα κάθε φορά, χρειαζόμαστε μόνο τη νέα σειρά της Αλλατίνη Bread You Love, που αποτελείται από επιλεγμένες ποικιλίες αλεύρων με προζύμι και εγγυάται άριστο αποτέλεσμα και ευκολία. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε νερό, αλάτι και λίγη μαγιά συν μερικά ακόμη υλικά που κάνουν το κάθε ψωμί ξεχωριστό.

Καρβέλι ολικής άλεσης με γάλα

Υλικά
1 κιλό Bread You Love για τύπου Αγιορείτικο ψωμί
9 γρ. Ξηρή Μαγιά Αλλατίνη (1 φακελάκι)
20 γρ. αλάτι
½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο ή βούτυρο ζεσταμένο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 αυγό
λίγο λάδι για το άλειμμα

Διαδικασία
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και την αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και το ζεστό γάλα και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε σταδιακά το μισό Bread You Love για τύπου Αγιορείτικο ψωμί. Όταν ενσωματωθεί, βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και να γίνει μαλακή και ελαστική.

Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε μεγάλο μπολ αλειμμένο με λίγο λάδι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια χοντρή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Με καλά αλευρωμένα χέρια, κόβουμε τη ζύμη σε δύο ή τρία ίσα μέρη και πλάθουμε σε καρβέλια. Μεταφέρουμε τα ψωμιά σε αλευρωμένη λαμαρίνα και σκεπάζουμε με μία πετσέτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Πιέζουμε ελαφρώς τη ζύμη στα πλάγια και εφόσον δεν επανέρχεται το σχήμα της, τότε είναι έτοιμα για φούρνισμα.

Χαράσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την πάνω επιφάνεια και ψήνουμε στους 200oC σε αντιστάσεις, για 45-50 λεπτά.

Λαδένια Κιμώλου

Υλικά
500 γρ. Βread you love για Ιταλικά Ζυμώματα
4½ γρ. Ξηρή Μαγιά Αλλατίνη (½ φακελάκι)
325 γρ. νερό χλιαρό
2 κρεμμύδια ξερά, μέτρια, ψιλοκομμένα
3 ντομάτες ώριμες, μέτριες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε 10 γρ. αλάτι, 4 κ.σ. λάδι και λίγο Βread you love για Ιταλικά Ζυμώματα. Ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδώνουε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και τοποθετουμε στη μέση τη ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη με τις παλάμες, έτσι ώστε να απλωθεί και να γεμίσει το ταψί.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες με τα κρεμμύδια, 3-4 κ.σ. λάδι, αλάτι, πιπέρι και στρώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη. Περιχύνουμε τη λαδένια με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στον φούρνο, στους 180οC, για περίπου 1 ώρα.

Ατομικά ψωμάκια με ελιές

Υλικά
500 γρ. Βread you love για Ηπειρώτικα Ζυμώματα
4½ γρ. Ξηρή Μαγιά Αλλατίνη (½ φακελάκι)
300 γρ. νερό χλιαρό
10 γρ. αλάτι
1 φλιτζάνι μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ρίγανη ξερή

Διαδικασία
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Βάζουμε σε ένα μπολ το Βread you love για Ηπειρώτικα Ζυμώματα, το αλάτι και την μαγιά.

Με κυκλικές κινήσεις, από έξω προς τα μέσα, ζυμώνουμε με το χέρι για 5 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική. Σκεπάζουμε το μπολ με μία στεγνή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ελιές και τη ρίγανη, ξαναζυμώνουμε για 3-5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στο χέρι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, δίνοντας τους στρογγυλό ή τετράγωνο σχήμα και μεταφέρουμε σε καλά αλευρωμένη λαμαρίνα. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιάσουν τον όγκο τους για περίπου 1 ώρα.

Ψήνουμε τα ψωμάκια στον φούρνο, στους 200oC σε αντιστάσεις για 20-25 λεπτά.

Ψωμί φόρμας με χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο και μυρωδικά

Υλικά
400 γρ. Bread you love για Πολύσπορο ψωμί
4½ γρ. Ξηρή Μαγιά Αλλατίνη (½ φακελάκι)
10 γρ. αλάτι χοντρό
50 ml ελαιόλαδο
½ κ.γ. ρίγανη ξερή
½ κ.γ. θυμάρι ξερό
300ml γάλα χλιαρό
λίγο επιπλέον αλεύρι, για την επιφάνεια που θα ζυμώσουμε
2 κ.σ. σουσάμι, για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ με 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το Bread you love για Πολύσπορο ψωμί, το αλάτι, την μαγιά την οποία έχουμε διαλύσει στο γάλα, τη ρίγανη και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μέσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σταδιακά να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ σφικτή, προσθέτουμε 1-2 κ.σ γάλα ή νερό. Αν είναι υγρή και λασπώδης, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Ζυμώνουμε με τις γροθιές μας για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει λεία και εύπλαστη η ζύμη, πασπαλίζοντας πότε-πότε με ελάχιστο αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια. Δίνουμε μακρόστενο σχήμα στη ζύμη και την μεταφέρουμε στη φόρμα, εφαρμόζοντάς την καλά στα τοιχώματα.

Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε 3-4 λοξές και ρηχές τομές στην επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι το ψωμί να φουσκώσει και να ροδίσει ωραία.

Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο, αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε. Το ακουμπάμε σε μια σχαρίτσα για να «αναπνέει» από την κάτω πλευρά και να μην λασπώσει και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr