Τα ζυμαρικά κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις όλων των ξεχωριστών ανθρώπων. Όλων αυτών που ψάχνουν την ποιότητα σε ό,τι κι αν κάνουν και που δοκιμάζουν να ξεχωρίζουν με τη στάση τους κάθε μέρα της ζωής τους. Ο μακαρονάς μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας αλλά και ένας επαγγελματίας σεφ που προσπαθεί να δημιουργήσει ανεπανάληπτα πιάτα χρησιμοποιώντας την ποιότητα και τη δημιουργικότητα για οδηγό. Πράγματι, Έλληνες και ξένοι σεφ χαίρονται να δημιουργούν πιάτα με ζυμαρικά, αφού είναι ένα εύκολο και οικονομικό υλικό, που μπορούν να συνδυάσουν κυριολεκτικά με τα πάντα!

Τα αγαπημένα μας ζυμαρικά πρωταγωνιστούν όμως και στα blogs, μιας και το #pasta είναι από τα δημοφιλέστερα # στα social media, ενώ οι συνταγές με ζυμαρικά στους τοίχους των food bloggers δίνουν μάχη για τα περισσότερα likes. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι η σχέση των σεφ και των bloggers με τα ζυμαρικά είναι μια σχέση πάθους. Δύο σεφ και μία blogger απαντούν στις ερωτήσεις μας και μοιράζονται μαζί μας ιστορίες με πρωταγωνιστές, τι άλλο, τα ζυμαρικά…

Ντίνα Νικολάου, σεφ
Η σεφ Ντίνα Νικολάου τονίζει ότι το συναισθηματικό δέσιμο δεν έχει σχέση τόσο πολύ με αυτό που τρώμε, αλλά με το πώς δέχονται αυτό που μαγειρεύουμε οι αγαπημένοι μας. «Στο σπίτι τρελαινόμαστε για γαριδομακαρονάδα. Είναι το πιάτο με το οποίο υποδέχομαι τους γιους μου όταν έρχονται από το εξωτερικό και το φτιάχνω σε διάφορες εκδοχές για να τους ευχαριστήσω. Επειδή, λοιπόν, το φτιάχνω με πολλή “ψυχή”, φροντίζω κάθε φορά να προσθέτω και κάτι διαφορετικό -ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών- που δεν έχουν δοκιμάσει για να τους εκπλήσσω. Για παράδειγμα, στη βασική συνταγή που φτιάχνω με ζωμό από κεφάλια και κελύφη γαρίδας, φρέσκια ντομάτα, κρόκο Κοζάνης και σπαγγετίνι Νο10, μπορεί να προσθέσω φινόκιο και στη συνέχεια να “σβήσω” τις γαρίδες με λίγο ούζο. Όλες οι μαγειρικές μου “εμμονές” περνούν σε αυτή τη μακαρονάδα», λέει η σεφ, ενώ συνεχίζει περιγράφοντας τη μακαρονάδα που έχει χαραχτεί στη γευστική της μνήμη από τα παιδικά της χρόνια. «Ήμουν 8-10 ετών και είχαμε πάει επίσκεψη με τα αδέρφια μου σε μια θεία μας. Το μεσημέρι, όταν πεινάσαμε, μάς έφτιαξε μια μακαρονάδα τόσο απλή μα τόσο νόστιμη… Μαγείρεψε χοντρό, βρασμένο μακαρόνι σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μαζί με σκόρδο, έτριψε πάνω σκληρό κατσικίσιο τυρί και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά θεσπέσιο! Η μαγεία της γεύσης, που χαράσσεται στη μνήμη είναι ο βασικότερος ίσως λόγος που αγαπάμε τόσο πολύ την κουζίνα, η οποία συνδέεται με στιγμές από τα παιδικά μας κιόλας χρόνια. Όπως τότε, όταν ήμασταν παιδιά, που η μητέρα μου μάς έφτιαχνε λαζανάκι με φέτα, φρέσκια ντομάτα ή πελτέ, ωμό, φρέσκο ελαιόλαδο και μπόλικο τυρί. Έχω μεγαλώσει τα παιδιά μου με αμέτρητα πιάτα ζυμαρικών με κάθε λογής σάλτσες. Τα δικά μας μακαρόνια με κιμά τα φτιάχνουμε με ψιλοκομμένο λουκάνικο», λέει η σεφ.

Γιάννης Παρίκος, σεφ (Varoulko Seaside)
Ο σεφ Γιάννης Παρίκος είναι από τους αμετανόητους «μακαρονάδες» του χώρου και όπως λέει, θα μπορούσε να τα έχει στο τραπέζι σε καθημερινή βάση. «Πειραματίζομαι στην κουζίνα με όσα υλικά έχω στη διάθεσή μου φτιάχνοντάς τα με χίλιους-δυο τρόπους, ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής. Όποτε θέλω να φτιάξω κάτι γρήγορο είναι η πρώτη μου επιλογή. Αγαπημένο πιάτο που φτιάχνω και στα «κορίτσια μου» στο σπίτι -στο λιγοστό χρόνο που προλαβαίνω να τους μαγειρέψω- είναι σπαγγέτι με σάλτσα φρέσκιας ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, λίγο σκόρδο, ελαιόλαδο και μπόλικο βασιλικό. Όταν ήμουν πιτσιρικάς στο χωριό, η γιαγιά μου μάς μαγείρευε σπιτικό κόκορα ή κοτόπουλο με μπόλικη σάλτσα ντομάτας, χοντρό μακαρόνι και φρέσκια μυζήθρα, ένα απερίγραπτα νόστιμο πιάτο. Ακόμα, στο χωριό μου, στη Γλύφα, είχαμε μια πιτσαρία που έφτιαχνε μια απίστευτη μακαρονάδα με αλλαντικά και τυριά στο πήλινο. Έφηβος εγώ τότε, δούλευα σερβιτόρος σε γειτονικά μαγαζιά και σχεδόν κάθε απόγευμα “έσβηνα” την πείνα της ημέρας με τα συγκεκριμένα ζυμαρικά, που περίμενα πώς και πώς», λέει με νοσταλγία. Ωστόσο, αγαπημένο μου πιάτο είναι το κριθαρότο με τις γαρίδες που φτιάχνουμε στο «Βαρούλκο», έχει τον δικό του ξεχωριστό γευστικό χαρακτήρα και “ψυχή” και αυτό το επιβεβαιώνουν όσοι το δοκιμάζουν», καταλήγει.

Θέμις Καρδιόλακα, food blogger και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής για παιδιά (mamaknows.gr)
Η αγαπημένη food blogger των μαμάδων, Θέμις Καρδιόλακα, αγαπά τα μακαρόνια τόσο που ακόμα και στις εξόδους της σε εστιατόρια συχνά αναζητά ξεχωριστά πιάτα με ζυμαρικά. «Τα μακαρόνια -και γενικά τα ζυμαρικά- είναι τόσο δημοφιλή στο ελληνικό τραπέζι γιατί θυμίζουν έντονα “οικογένεια”. Είτε μιλάμε για ένα κλασικό πιάτο με μακαρόνια με κιμά είτε για γιουβέτσι με μοσχάρι, η στιγμή που μπαίνουν στο τραπέζι φέρνει στο μυαλό έντονες μνήμες οικογενειακής θαλπωρής. Η γιαγιά μου έφτιαχνε κοφτό μακαρονάκι σε κόκκινη σάλτσα, ένα πιάτο που λατρεύω γιατί μου τη θυμίζει, ενώ σε αρκετές από τις γευστικές μου αναμνήσεις πρωταγωνιστεί κάποιο ζυμαρικό γιατί στο σπίτι και σε φιλικές συγκεντρώσεις τα μαγειρεύαμε πολύ. Κάτι που συνεχίζω να κάνω και εγώ σήμερα. Συνδυάζονται με τα πάντα, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά, τυριά κ.ά και αυτό τα κάνει τόσο αγαπητά… Τα μακαρόνια με ντοματίνια και μπουράτα ή μασκαρπόνε είναι απλή και αγαπημένη μου συνταγή», λέει και κάνοντας μια χρονική ανασκόπηση θυμάται ξεχωριστά πιάτα που μένουν χαραγμένα στη γευστική της μνήμη: «Όταν έμενα στη Νέα Υόρκη είχα εντοπίσει ένα εστιατόριο που έφτιαχνε ένα καταπληκτικό πιάτο με χοντρά μακαρόνια με αστακό και έναν βαθιά νόστιμο ζωμό. Επίσης, σε ηλικία 9-10 ετών, σε φιλική έξοδο σε νησί, θυμάμαι μια σειρά πιάτων με κάθε λογής μακαρονάδες – θαλασσινών κυρίως- να παρελαύνουν από το τραπέζι σερβιρισμένα στο τηγάνι τους. Το φαγητό είναι ανάμνηση, παρέα, στιγμές και οι γευστικές μας μνήμες είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής εμπειρίας. Μια προσωπική μου “αδυναμία είναι οι ταλιατέλλες, που μου αρέσει να συνδυάζω με αξιώτικα τυριά όπως αρσενικό, γραβιέρα ή ξινότυρο. Επίσης, τον χειμώνα, στα παιδιά μου φτιάχνω σούπες, στις οποίες δεν βάζω ρύζι, αλλά ζυμαρικά με σχεδιάκια, που μου θυμίζουν αυτά που έτρωγα κι εγώ όταν ήμουν παιδί», αναφέρει η γνωστή blogger.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr