Πάσχα χωρίς αφράτα τσουρέκια δεν γίνεται και η προετοιμασία τους είναι από τις πιο όμορφες στιγμές αυτές τις μέρες, αφού το σπίτι γεμίζει γαργαλιστικά αρώματα και την προσμονή για τη στιγμή που θα είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

Ετοιμαζόμαστε για πασχαλινά ζυμώματα, λοιπόν, αλλά πριν διαλύσουμε τη Μαγιά στο γάλα, ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα τσουρέκια και τι συμβολίζουν στην πασχαλινή παράδοση, καθώς και μερικές συμβουλές για υπέροχα, αφράτα τσουρέκια.

Τα τσουρέκια στην παράδοση
Μπορεί κάθε περιοχή της Ελλάδας να έχει τα δικά της ιδιαίτερα γλυκά που ετοιμάζουν στα σπίτια τη Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο υπάρχει ένα γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Ο λόγος για τα τσουρέκια που στην πιο κλασική εκδοχή τους έχουν σχήμα που θυμίζει πλεξούδα. Γνωρίζατε, όμως, ότι αυτό το σχήμα συμβολίζει την απομάκρυνση των… κακών πνευμάτων; Επιπλέον, τα τσουρέκια συμβολίζουν και την Ανάσταση, μιας και το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις «ζωντανεύει» και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

10 συμβουλές για αφράτα τσουρέκια
1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζυγισμένα και μετρημένα και στις ακριβείς αναλογίες της συνταγής. Επίσης, πρέπει να βρίσκονται όλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

2. Επιλέξτε καλής ποιότητας Μαγιά, νωπή ή σε σκόνη και διαλύστε την σε χλιαρό νερό ή γάλα. Έπειτα, είτε την αφήνετε έτσι για λίγα λεπτά είτε την ανακατεύετε με αλεύρι δημιουργώντας χυλό και κατόπιν την αφήνετε να φουσκώσει.

3. Το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις αφού το μετρήσετε, καλό είναι να το κοσκινίσετε πριν το προσθέσετε στα υπόλοιπα υλικά, ώστε να αφρατέψει.

4. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη μαστίχα και το μαχλέπι καθώς αν ξεφύγετε από τη συνιστώμενη ποσότητα, θα πικρίσει το τσουρέκι.

5. Μην κάνετε εκπτώσεις στο χτύπημα των υλικών. Το μίγμα του τσουρεκιού απαιτεί πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ, για τουλάχιστον 7-10 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.

6. Η υπομονή είναι χρυσός στα τσουρέκια, γι’ αυτό αφού βγάλετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ τη βάζετε σε ένα μπολ, την καλύπτετε με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Μόλις ανέβει η ζύμη τη χωρίζετε σε μπαλάκια, τα οποία μετά ανοίγετε σε μπαστούνια και τέλος, τα καλύπτετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για 15 περίπου λεπτά να ξεκουραστούν.

7. Έφτασε η στιγμή να δώσετε στο τσουρέκι το σχήμα της επιλογής σας: συνήθως πλεξούδα με την οποία σχηματίζετε μακρόστενη ή στρογγυλή κουλούρα, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και ατομικά τσουρεκάκια.

8. Αφού δώσετε στο τσουρέκι το επιθυμητό σχήμα, ζεσταίνετε το φούρνο στους 35οC, βάζετε το τσουρέκι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάζετε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Προσοχή, όμως, να μη φουσκώσει υπερβολικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο. Πρέπει να φουσκώσει περίπου μισή φορά από τον όγκο του.

9. Μετά και το τελευταίο φούσκωμα βγάζετε το τσουρέκι από το φούρνο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία (συνήθως στους 150οC), το αλείφετε με χτυπημένο αβγό και αν θέλετε το πασπαλίζετε με αμύγδαλο φιλέ. Ψήνετε το τσουρέκι σας ανάλογα με το χρόνο ψησίματος που ζητάει η κάθε συνταγή. Και το πιο σημαντικό! Δεν ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου όση ώρα ψήνονται τα τσουρέκια.

10. Για να διατηρήσετε τα τσουρέκια σας αφράτα, μόλις ψηθούν και κρυώσουν καλά τυλίγετε το καθένα με μεμβράνη κουζίνας.