Συχνά πυκνά βλέπουμε στα social media επώνυμες -Ελληνίδες και ξένες- να ανεβάζουν ωραίες φωτογραφίες με λαχταριστά pancakes. Είναι ένα πρωινό που αρέσει ανεξαιρέτως σε όλους, ενώ υπάρχει τρόπος να γίνουν πιο υγιεινά και ελαφριά ώστε να τα απολαμβάνουν όλοι, ακόμα και όσοι προσέχουν και με το παραπάνω τη διατροφή τους. Πώς; Χρησιμοποιώντας αλεύρι χωρίς γλουτένη και συγκεκριμένα Φαρίνα χωρίς γλουτένη, που φουσκώνει μόνη της και είναι ιδανική για κάθε είδους κέικ.

Η συνταγή θέλει μόνο 10 λεπτά γι αυτό τα pancakes είναι αγαπημένη μας επιλογή όχι μόνο για τα Σαββατοκύριακα, αλλά ακόμα και για τις καθημερινές. Άλλωστε, αποτελούν αγαπημένο πρωινό των παιδιών, οπότε γιατί να τους στερήσουμε μια τόσο υγιεινή επιλογή από την καθημερινότητά τους; Πριν φύγουν για το σχολείο, μπορούμε να τους κάνουμε την έκπληξη ώστε να ξεκινήσουν τη μέρα τους με τη μέγιστη ενέργεια που απαιτείται. Όσο για τη συνταγή είναι εξαιρετικά απλή και πανεύκολη. Αν θέλετε δηλαδή να φτιάξετε 4-5 μερίδες, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακατέψετε σε ένα μπολ Φαρίνα χωρίς γλουτένη (200γρ.), γάλα (250ml), 1 αβγό, λίγο αλάτι, 1 κ.γ. baking powder και λίγο βούτυρο (30γρ.) ή εναλλακτικά ελαιόλαδο (2κ.σ.). Εμείς προτείνουμε να αποφύγετε τη ζάχαρη, αν όμως θέλετε να προσθέσετε αρκούν μόνο 40γρ. για να γίνει λίγο πιο γλυκιά. Πιστέψτε μας όμως ακόμα κι αν δεν βάλετε δεν θα το καταλάβει κανείς!.. Ανακατεύετε όλα τα υλικά με ένα πηρούνι και έπειτα με ένα κουτάλι ρίχνετε λίγο από το μείγμα σε αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και ψήνετε σε μέτρια φωτιά. Για να βγουν στρογγυλά και λεπτά, προσθέτετε 1 1/2 κουτ. σούπας από το μείγμα στο τηγάνι και το απλώνετε λίγο με το κουτάλι. Μόλις το pancake αρχίζει να φουσκώνει, το αναποδογυρίζετε και το ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές (δύο περίπου λεπτά από κάθε πλευρά). Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

Και από γαρνιτούρα, τι θα βάλουμε;
Το θέμα της γαρνιτούρας στα pancakes είναι καθαρά υποκειμενικό. Μπορείτε να βάλετε πραγματικά ό,τι τραβάει η ψυχή σας! Είθισται, ωστόσο, να ταιριάζουν πολύ τα pancakes με το μέλι, οπότε μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα με μέλι ή ακόμα με μέλι και ανθότυρο. Ένα ελαφρύ και ουδέτερο τυρί όπως το ανθότυρο ή το cottage, ταιριάζει πολύ με το μέλι και κάνουν τα pancakes μας λίγο διαφορετικά από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Δηλαδή με φρέσκα φρούτα, με σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας, με σιρόπι σφενδάμου, με σαντιγύ ή ακόμα και με μούρα που τους πάνε πολύ! Αν πάλι δεν είστε του γλυκού, δοκιμάστε τα pancakes στην αλμυρή τους εκδοχή συνοδεύοντάς τα με τυρί light, τυρί κρέμα, σολομό, ντοματίνια ή όποιο αλλαντικό σας αρέσει.

 

Φαρίνα χωρίς γλουτένη
Η πρώτη φαρίνα χωρίς γλουτένη είναι γεγονός! Ετσι, πλέον δεν χρειάζεται να στερούμαστε τα αγαπημένα μας pancakes αφού είναι το ίδιο νόστιμη και δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλων των ειδών τα κέικ και σε άλλα γλυκίσματα. Με βάση το ρυζάλευρο, το καλαμποκάλευρο και το άμυλο πατάτας η Φαρίνα χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου είναι η καλύτερή μας επιλογή.

Extra tips

* Aν δεν θέλετε να κάνετε όλα τα pancakes σε μια μέρα, μπορείτε να διατηρήσετε όσο περισσέψει για 2 ημέρες στο ψυγείο σας.

* Μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και τη διπλάσια ποσότητα και να καταψύξετε τα pancakes που θα περισσέψουν, αφού πρώτα τα αφήσετε να κρυώσουν καλά.  Μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη για 2 μήνες. Έτσι, θα έχετε κάθε μέρα φρέσκα pancakes χωρίς να χάνετε χρόνο. Για να τα ξαναζεστάνετε, βγάζετε όσα θέλετε να καταναλώσετε κάθε φορά και τα ζεσταίνετε στο φούρνο στους 190οC για 10 λεπτά ή για πιο γρήγορα στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1 λεπτό και σε μονή στρώση στο πιάτο.