Ροδοψημένα στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου, το κρέας και τα ψάρια ή τα θαλασσινά χρειάζονται οπωσδήποτε να έχει προηγηθεί ένα υπομονετικό ή έστω λίγο πιο γρήγορο μαρινάρισμα, για να αποδώσουν το μάξιμουμ της γεύσης.

Το μαρινάρισμα είναι ένας προσιτός τρόπος για επιτυχημένα και νόστιμα ψητά, που θα απολαύσετε ζεστά και ζουμερά, παρέα με ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα. Τι είναι όμως η μαρινάδα; Είναι το «βάπτισμα» που κάνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά αλλά και λαχανικά μέσα σε διάφορα στεγνά ή υγρά μίγματα από ελαιόλαδο, κρασί, χυμούς εσπεριδοειδών, αρωματικά, μπαχαρικά ή εξωτικά υλικά, σε διάφορους συνδυασμούς. Ο σκοπός είναι τα ωμά υλικά να παραμείνουν στη μαρινάδα για αρκετό χρόνο ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους.

Κλασικοί συνδυασμοί
* Μπίρα με μουστάρδα και μέλι είναι η αλάνθαστη συνταγή για πεντανόστιμο χοιρινό.
* Μέλι με ελαιόλαδο, μουστάρδα ή ξίδι κάνουν μια ωραία, γλυκιά μαρινάδα για πιο τρυφερά κομμάτια κρέατος.
* Χυμός λεμονιού, μουστάρδα, ελαιόλαδο και ρίγανη ταιριάζουν πολύ στο κοτόπουλο.
* Το κρέας μαρινάρεται και με λαχανικά, όπως κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια, τα οποία στη συνέχεια μπορείτε να ψήσετε ή να σοτάρετε για να συνοδεύσετε το κρέας.
* Το ψάρι μαρινάρεται ιδανικά με ρίγανη, φέτες λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο, ενώ στα πιο λιπαρά ψάρια, όπως στον τόνο και τον σολομό ταιριάζει και ο χυμός πορτοκαλιού και η βότκα.
* Για πιο εξωτικές γεύσεις δοκιμάστε να μαρινάρετε το κρέας σε ρούμι, προσθέτοντας υλικά όπως χυμό ή φέτες λάιμ, κομμάτια τζίντζερ και εστραγκόν.

Μικρές συμβουλές
* Στις μαρινάδες δεν πρέπει ρίχνετε αλάτι. Όταν πρόκειται να ψήσετε προσθέτετε το αλάτι.
* Πάντα να σκεπάζετε καλά το μπολ με τη μαρινάδα πριν το βάλετε στο ψυγείο και ιδανικά επιλέξτε σκεύος βαθύ και από γυαλί, κεραμικό, πορσελάνη, ανοξείδωτο ατσάλι ή πλαστικό.
* Τα ψαρικά και το κοτόπουλο χρειάζονται λιγότερο χρόνο μαριναρίσματος απ’ ό,τι τα κρεατικά. Το πλέον ανθεκτικό κρέας είναι το κυνήγι (αντέχει στη μαρινάδα και τρεις ημέρες). Καθοριστικό του χρόνου παραμονής σε μαρινάδα είναι και το μέγεθος των κομματιών.
* Θα πρέπει τα υλικά της μαρινάδας να διατηρούνται στο ψυγείο και να ανακατεύονται κατά διαστήματα.
* Για να ανακατέψετε το κρέας στη μαρινάδα να χρησιμοποιείτε τσιμπίδα, πλαστικές ή ξύλινες κουτάλες. Μη βάζετε ποτέ τα δάχτυλά σας γιατί μπορεί η μαρινάδα να αλλοιωθεί.
* Η μαρινάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις και για το άλειμμα του κρέατος την ώρα που ψήνεται στο φούρνο.