Στη νέα συναρπαστική σειρά του National Geographic, Gordon Ramsay: «ΕΚΤΟΣ ΧΑΡΤΗ» που ξεκινάει αυτήν την Κυριακή (28/7), ο χαρισματικός σεφ κάνει ένα επικό ταξίδι αυτογνωσίας από τη μία άκρη της Γης στην άλλη σε μέρη μυστικά και ανεξερεύνητα, ανακαλύπτοντας την αυθεντική γαστρονομική κουλτούρα μακρινών τόπων και την ανθρώπινη σοφία των απλών ανθρώπων.

Τον Gordon James Ramsay, τον εριστικό Σκωτσέζο που γεννήθηκε στα καταπράσινα Lowlands το 1996, τον λατρεύεις ή τον μισείς μονομιάς, σε καμία περίπτωση όμως δεν τον βαριέσαι. Στοχοποιημένος για την αθυροστομία και την αψύτητά του, ο άλλοτε «εφιάλτης» στην κουζίνα της βρετανικής και αμερικανικής TV δεν μασάει τα λόγια του ούτε καταπίνει τη γλώσσα του όταν βλέπει να γίνεται μπροστά του κάτι άσχημο. Συμπεριφέρεται αυθόρμητα, βασίζεται στο ένστικτό του και συνήθως τα λέει ωμά. «Τη στιγμή που θα αρχίσετε να κάνετε συμβιβασμούς για να κανακέψετε το εγώ κάποιου, έχει τελειώσει το παιχνίδι», υποστηρίζει δικαιολογώντας την επιθετική πολιτική που ακολουθεί στην κουζίνα. Διαρκώς στη φωτιά και πάνω από τις εστίες, ταυτίζει τη χαλάρωση με την παραίτηση, για αυτό και δεν ησυχάζει ποτέ. «Αν σηκώσω το πόδι από το γκάζι κάποια στιγμή, το πιθανότερο είναι ότι θα πεθάνω». Και για όποιον δεν τον καταλαβαίνει επικαλούμενος την αδιέξοδη λογική της πολιτικής ορθότητας, έχει μιαν απάντηση: «Για όνομα του Θεού, είμαι ο Gordon Ramsay και όλοι ξέρουν ότι είμαι ευέξαπτος. Τα χαμηλά στάνταρ δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά!». Το ενδιαφέρον είναι ότι όλο αυτό που παρουσιάζει δεκαετίες τώρα είναι απολύτως αυθεντικό και όχι μια περσόνα που υποδύεται έναν ρόλο. Δύτης και ψαροντουφεκάς, ψαράς και κυνηγός, ερασιτέχνης αθλητής στο τρίαθλο και καρατέκα με μαύρη ζώνη, ο τύπος είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Ένα ατίθασο πνεύμα που δεν κάθεται στα αυγά του και που απεχθάνεται την υποκρισία τόσο όσο το κακό φαγητό. Εντάξει, έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες. Το σημείο βρασμού του, για παράδειγμα, είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο, αλλά αυτό είναι κάποιες φορές πολύ διασκεδαστικό. Δεν είναι;

Η γαστρονομία της εμπειρίας
Περισσότερο ένας άνθρωπος της δράσης, αγαπάει τα ταξίδια και τις περιπέτειες πολύ πριν το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ διαποτιστεί από τη γαστρονομία και προτού το ρεπορτάζ φαγητού μετατραπεί σε μια συναρπαστική περιήγηση στις κουζίνες του κόσμου. Από την πρώτη του νιότη, εκεί γύρω στα 20, άφησε το Λονδίνο για να βρεθεί στο Παρίσι. Κατόπιν στη Σικελία, τη Ρώμη και την Καραϊβική, όπου έκανε εν πλω το αγροτικό του στη μαγειρική. Μετά -και αφού μαθήτευσε δίπλα σε κορυφαίους σεφ του πλανήτη- μπόρεσε να γίνει ο star chef με τα 16 συνολικά αστέρια Michelin και τα περίπου 50 εστιατόρια που διαχειρίζεται αυτήν τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2010 η σειρά «Gordon’s Great Escape» («Η μεγάλη απόδραση του Gordon») αποτέλεσε το πρώτο του μεγάλο οργανωμένο εξωτικό ταξίδι (σε Ινδία, Μαλαισία, Καμπότζη, Ταϊλάνδη) προς αναζήτηση μαγειρικής έμπνευσης, αφήνοντας εξαιρετικής εντυπώσεις. Η συνεργασία του με το National Geographic για τη νέα σειρά και «Gordon Ramsay: Εκτός Χάρτη» όμως είναι κάτι πιο μεστό. Όπως λέει ο ίδιος «σε μερικές εβδομάδες έμαθα περισσότερα από όσα είχα μάθει σε όλη την υπόλοιπη ζωή μου» και αυτό είναι κάτι που το εισπράττει και ο θεατής.

Σαν συνειδητοποιημένος ταξιδευτής εμβαθύνει στην κουλτούρα του τόπου που επισκέπτεται, μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή. Πρώτα συναντάει τους ντόπιους και κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να γνωρίσει από μέσα ότι συναποτελεί το σύμπαν της διατροφικής τους κουλτούρας, τις πρώτες ύλες, τις τεχνικές, τα μυστικά. Στη συνέχεια ξεδιπλώνει την αστείρευτη του περιέργεια και το ανήσυχο πνεύμα του. Αφήνει πίσω τα προφανή και ακολουθεί δύσβατα και ασυνήθιστα μονοπάτια, εξερευνώντας ο ίδιος με τα μάτια, τα χέρια, τους σιελογόνους και τον ουρανίσκο του την ψυχή κάθε τόπου. Το μεγάλο φινάλε κάθε επεισοδίου είναι η κοινή προετοιμασία ενός υπαίθριου, μαζί με κάποιον διάσημο σεφ του τόπου, τον οποίο ο πάντα ανταγωνιστικός Ramsay προσπαθεί να συναγωνιστεί. Θα θεωρήσει το πολύχρωμο πλήθος το γαστρονομικό δημιούργημα του Ramsay τόσο καλό όσο του τοπικού σεφ; Δύσκολη η απάντηση και εν πολλοίς άσκοπη, καθώς μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία όλοι γινόμαστε μέτοχοι μιας μοναδικής εμπειρίας.

Ένα ασυνήθιστο μενού
Η σειρά απαρτίζεται από έξι επεισόδια 50 λεπτών, που εκτυλίσσονται σε μέρη απίστευτης φυσικής ομορφιάς, σε όλες της ηπείρους της Γης -εκτός της Ευρώπης. Σε αυτά ο Gordon Ramsay απαλλαγμένος από τη φόρτιση της επαγγελματικής κουζίνας, ανακατεύεται ανυπόκριτα με τους απλούς ανθρώπους, μαθαίνει από την εμπειρία τους και μαγειρεύει για αυτούς με το δικό του, αλλά και με τον δικό τους τρόπο.
Στην ιερή κοιλάδα του Περού διασχίζει με μοτοσικλέτα τα μέρη των Ίνκας, ψαρεύει σε λίμνες και δοκιμάζει πολύχρωμες πατάτες και ινδικά χοιρίδια, πριν τεστάρει τις νέες του γνώσεις με τον εμβληματικό ντόπιο σεφ, Virgilio Martinez.

Στη Νοτιοανατολική Αλάσκα μαθαίνει να επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες και ανακαλύπτει την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής, μαθαίνοντας να μαγειρεύει φώκια από έναν γηραιό ιθαγενή Tlingit. Αναρριχάται σε έναν κοφτερό βράχο εν μέσω χιονοθύελλας και κυνηγά αγριόγαλους πριν συναντηθεί με τον ντόπιο σεφ Lionel Uddipa.
Στα Βουνά του Μαρόκου ανεβαίνει στην οροσειρά του Άτλαντα για να γνωρίσει την κουζίνα των αρχαίων Βερβέρων, συναντάει μανιταροκυνηγούς, αρμέγει γάλα καμήλας και βιώνει από πρώτο χέρι τον τρόπο ζωής των ιθαγενών. Όσα μαθαίνει τα εφαρμόζει σε ένα έθνικ πανηγύρι με τη διάσημη στην Ιβηρική χερσόνησο σεφ Najat Kaanache.
Στην Ακτή Χάνα της Χαβάης εντρυφά στα συστατικά της χαβανέζικης κουζίνας. Μαθαίνει να κυνηγά ελάφια με τόξο, να καλλιεργεί φυτά και κάνει ψαροντούφεκο με τον θρυλικό ελεύθερο δύτη, Kimi Werner, πριν αναμετρηθεί με τον διάσημο σεφ Sheldon Simeon που έκανε διάσημη την κουζίνα του Μάουι.

Στον μέγα Ποταμό Μεκόνγκ, στο Λάος παίρνει ένα καλό μάθημα για το τι σημαίνει ορμητικά νερά καθώς διασχίζει με καγιάκ τον ποταμό. Πεζοπορεί μέσα στη ζούγκλα για να δοκιμάσει αυγά μυρμηγκιών, καταδύεται για θαλάσσια σαλιγκάρια και χρησιμοποιεί τις νέες του γνώσεις, μαγειρεύοντας για μοναχούς στα άδυτα ενός ναού.
Στον Άγριο Νότο της Νέας Ζηλανδίας έρχεται σε επαφή με την κουζίνα των Μαορί. Μαθαίνει να πιάνει χέλια με γυμνά χέρια, κάνει ελεύθερη κατάδυση για τα πολύτιμα όστρακα παούα και συλλέγει μοναδικές πρώτες ύλες πριν μαγειρέψει σε μια γιορτή των αυτοχθόνων μαζί με την ανερχόμενη σεφ, Monique Fiso.

Η νέα σειρά «Gordon Ramsay: Εκτός Χάρτη» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 28 Ιουλίου (21.00) αποκλειστικά στο κανάλι του National Geographic, διαθέσιμο μέσω CosmoteTV, Nova, VodafoneTV, WindVision.

Δείτε το trailerΕΔΩ
Μάθετε περισσότερα για τα επεισόδια ΕΔΩ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr