Είναι αλήθεια ότι το πασχαλινό τραπέζι αγαπά τα παραδοσιακά και πληθωρικά εδέσματα. Ωστόσο, πάντα υπάρχει χώρος για πιο πρωτότυπες -γλυκές και αλμυρές συνταγές- που δίνουν μια δημιουργική νότα στο τραπέζι της Λαμπρής.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τους πρωταγωνιστές των λαμπριάτικων γεύσεων, το αρνάκι και το κατσικάκι που γίνονται σουβλιστά ή ψημένα στο φούρνο, οι μοσχοβολιστές πίτες, η μαγειρίτσα, τα ανοιξιάτικα φρικασέ, τα αφράτα τσουρέκια και πολλά άλλα που με μεράκι φτιάχνει κάθε οικοδέσποινα στους καλεσμένους της. Βέβαια, το πασχαλινό, όπως και κάθε γιορτινό τραπέζι, θέλει το χρόνο του για να προετοιμαστεί, ωστόσο, πάντα υπάρχουν εναλλακτικές που βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος ώστε να περάσετε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στην κουζίνα βάζοντας επίσης λιγότερο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αφήστε τον εαυτό σας απλά ελεύθερο στην κουζίνα και γίνετε δημιουργικοί χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά. Αυτό είναι πάντα το μυστικό για Σίγουρη Επιτυχία!

Για του λόγου το αληθές, αν θέλετε να φτιάξετε ένα ωραίο αλλά εναλλακτικό αρνάκι στο φούρνο, μπορείτε να το παραγγείλετε από το χασάπη ξεκοκαλισμένο, να το απλώσετε στον πάγκο σας και να φτιάξετε ένα ωραίο μίγμα για να το γεμίσετε. Αγαπάτε τις μαρινάδες; Φτιάξτε μία μαρινάδα με Χυμό Λεμονιού, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι (ή αν προτιμάτε ανθό αλατιού, κάνει τη διαφορά), πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και τριμμένο σκόρδο. Ανακατέψτε το μίγμα και με ένα πινελάκι αλείψτε το αρνάκι εσωτερικά και εξωτερικά. Όσο για τη γέμιση, κόψτε σε χοντρές λωρίδες ναξιώτικη γραβιέρα και πιπεριές πράσινες, κόκκινες και κίτρινες. Ψιλοκόψτε και λίγο άνηθο και ανακατέψτε τα υλικά (εκτός της γραβιέρας) με σφιχτό Πουρέ Πατάτας. Στη συνέχεια, γεμίστε με το μίγμα το αρνάκι και τελευταία τη γραβιέρα. Τυλίξτε καλά και δέστε το αρνάκι με έναν σπάγκο. Ψήστε το για περίπου ένα τρίωρο στο φούρνο στους 180°C περιχύνοντάς το ανά διαστήματα με τη μαρινάδα για να μην στεγνώσει. Ταιριάζει υπέροχα με πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή baby, σκέτες ή αναμεμιγμένες με καρότα σε ροδέλες, ντοματάκια και μανιτάρια.

Αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων είναι και οι παντός τύπου τραγανές πίτες, που μπορείτε να φτιάξετε με κάθε λογής γεμίσεις, παραδοσιακές ή σε εναλλακτικές εκδοχές με προσωπικές σας δημιουργικές πινελιές. Όσοι είστε λάτρεις του είδους, σίγουρα θα προτιμήσετε να τις φτιάξετε με χειροποίητο φύλλο, όμως, όποια συνταγή και να επιλέξετε, βασική σταθερά για σίγουρη επιτυχία είναι τα υλικά, όπως ελαιόλαδο, Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, Μπέικιν Πάουντερ και Φαρίνα. Μπόλικα μυρωδικά, επιλεγμένα τυριά, εκλεκτό κρέας μοσχαρίσιο ή πουλερικών, αρτυμένα με τα κατάλληλα μπαχαρικά θα ολοκληρώσουν το γευστικό αποτέλεσμα. Αν ωστόσο θέλετε και εδώ να ξεφύγετε από την πεπατημένη, μπορείτε αντί για πίτα να φτιάξετε αλμυρά muffins. Η κορυφαία πρότασή μας για να κάνετε τη διαφορά είναι να δοκιμάστε και κάτι που πραγματικά είναι πέρα από τα συνηθισμένα όπως για παράδειγμα να «πειράξετε» το κλασικό τσουρέκι. Πώς; Σερβίροντάς το στην αλμυρή εκδοχή του. Είναι πραγματικά το κάτι άλλο…

Ένα ορεκτικό που αγαπάμε και προσαρμόζουμε σε κάθε περίσταση, είναι οι κρέπες. Φτιάχνονται απίστευτα εύκολα με Μίγμα για Κρέπες και είναι από τις πιο ευέλικτες προτάσεις που μπορείτε να σερβίρετε. Δοκιμάστε να τις φτιάξετε με μοσχαρίσιο κιμά, φρέσκα μανιτάρια, κουκουνάρι, καλαμπόκι και πολύχρωμες πιπεριές. Σοτάρετε τον κιμά με τα λαχανικά και σβήστε τα με ερυθρό γλυκό κρασί. Φτιάξτε μια ωραία, βελούδινη Μπεσαμέλ και μόλις ο κιμάς μαγειρευτεί, ρίξτε τον στην μπεσαμέλ. Γεμίστε τις κρέπες με το μίγμα περιχύνοντάς τες με σάλτσα ντομάτας.

Καλά μαγειρέματα και καλό Πάσχα!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr