Τα τραπέζια των γιορτών είναι τα πιο πλούσια της χρονιάς, καθώς επιστρατεύουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτιάξουμε νόστιμα γλυκά και αλμυρά πιάτα, που θα αρέσουν στους καλεσμένους μας. Πώς, όμως, θα εξασφαλίσουμε την επιτυχία; H αλήθεια είναι ότι η επιτυχία ενός οποιουδήποτε μενού, πόσο μάλλον γιορτινού, εξαρτάται τόσο από τις μαγειρικές μας ικανότητες, όσο και από τα υλικά και τις συνταγές που θα επιλέξουμε. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε πιάτα, που έχουμε ξαναφτιάξει και είναι δοκιμασμένα, όπως και πρώτα πιάτα που θεωρούμε ότι θα αρέσουν στους περισσότερους καλεσμένους μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, σίγουρες επιλογές για πρώτο πιάτο είναι οι πίτες και οι τάρτες. Γιατί τι μπορεί να συγκριθεί με μια πετυχημένη πίτα με χειροποίητο φύλλο ή με μια σπιτική γλυκιά τάρτα μετά από ένα λουκούλειο γεύμα;

Πρώτο πιάτο, τάρτα
Αφράτες, βουτηρένιες, με τριφτή ζύμη και νόστιμη γέμιση, οι τάρτες είναι αγαπημένο ορεκτικό μικρών και μεγάλων. Γίνονται πεντανόστιμες στην αλμυρή τους εκδοχή με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, τυριά, αλλαντικά ή λαχανικά, αλλά αποτελούν και υπέροχη πρόταση για γλυκό, αν τις γεμίσεις με αέρινη Κρέμα Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ ή λιωμένη Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ και φρέσκα φρούτα. Το μυστικό και στις δύο εκδοχές, ωστόσο, είναι η ζύμη. Τη φτιάχνουμε πάντα με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Και το καλύτερο με τις τάρτες; Mπορούμε να προψήσουμε τη ζύμη ακόμα και από την προηγούμενη μέρα για να μην έχουμε να κάνουμε τα πάντα την ημέρα που έχουμε το τραπέζι. Κι αν η τάρτα μας είναι γλυκιά, τότε μπορούμε -για ευκολία- να φτιάξουμε τη βάση μας από Τριμμένο Μπισκότο ΓΙΩΤΗΣ. Θα γίνει πεντανόστιμη και θα θυμίζει τη βάση του cheesecake!

Πρώτο πιάτο, πίτες
Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τις πίτες. Από τους μικρούς ως τους μεγάλους, δεν υπάρχει περίπτωση να σερβίρουμε σε ένα τραπέζι μια νόστιμη πίτα με χειροποίητο φύλλο και να μην αρέσει. Το σημαντικό βέβαια και σε αυτή την παρασκευή είναι τα εκλεκτά υλικά. Χρησιμοποιούμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ή Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, Μαγιά και Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ για ν’ ανοίξουμε το φύλλο με τα χεράκια μας και να μείνουμε πιστοί στην παράδοση. Η τέλεια ζύμη για πίτες πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Όσο για τη γέμιση; Οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες. Τα τυριά και τα μυρωδικά συνήθως δεν λείπουν από καμία πίτα, ενώ ευπρόσδεκτα υλικά είναι και ο κιμάς, τα μανιτάρια, τα αλλαντικά και διαφόρων ειδών λαχανικά και χόρτα. Αλλά ακόμα και γλυκιά πίτα μπορεί να μπει στο γιορτινό τραπέζι, όπως με γλυκιά κολοκύθα και σταφίδες. Πιστέψτε μας, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για όλους!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr