Το πασχαλινό τραπέζι τις ζητάει τις πίτες, τόσο αλμυρές όσο και γλυκές. Άλλωστε, τα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά του Πάσχα δεν είναι άλλο από πίτες σε διάφορες εκδοχές. Κυρίαρχο υλικό σχεδόν σε όλες δε, τα τυριά.

Από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο και τα ελληνικά νησιά, οι πίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτινών τραπεζιών και το αναστάσιμο και πασχαλινό τραπέζι, δεν αποτελούν εξαίρεση. Άλλωστε, μετά από μια μακρά περίοδο νηστείας -για όσους την τηρούν τουλάχιστον-, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια γευστική πίτα, που συμπληρώνει ιδανικά το τραπέζι δίπλα στα άλλα παραδοσιακά εδέσματα, όπως το αρνί, το κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα.

pites

Κάθε τόπος τους δίνει διαφορετικά ονόματα, τις φτιάχνει με διαφορετικές γεμίσεις -αλλού γίνονται με γάλα, πες τες και γαλατόπιτες, αλλού με φρέσκα ανάλατα τυριά, τα οποία έχουν την τιμητική τους τώρα την Άνοιξη, ενώ για παράδειγμα στην Κρήτη, που έχουν μεγάλη αδυναμία στο αρνί, το κάνουν πίτα συνδυάζοντας το με τοπικά τυριά. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες αυτές τις πίτες βέβαια, οι ζύμες τους, όχι γιατί ακολουθούν την ίδια συνταγή αλλά γιατί παραδοσιακά είναι χειροποίητες, φτιαγμένες με εκλεκτά υλικά, όπως ελαιόλαδο, Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, Μαγιά, Μπέικιν Πάουντερ και Φαρίνα, μιας και όπως και να το κάνουμε, το παραδοσιακό φύλλο είναι πάντα πιο νόστιμο!

Το φετινό Πάσχα, λοιπόν, ακολουθήστε πιστά τις παραδόσεις και ανοίξτε φύλλο με τα χεράκια σας. Δεν είναι όσο δύσκολο νομίζετε. Όσο για ιδέες για πίτες, σας έχουμε πολλές και νόστιμες προτάσεις:

flaounes

Μία αλμυρή πίτα με χωριάτικο φύλλο, γεμιστή με μυζήθρα ή ανθότυρο και μυρωδικά ή μία χορτόπιτα είναι από τις πιο κλασικές επιλογές για το πασχαλινό τραπέζι. Δίπλα τους οι τάρτες, με τριφτή ζύμη και γεμίσεις που ποικίλουν -από μανιτάρια και κολοκυθάκια μέχρι αλλαντικά και κοτόπουλο. Αν βέβαια θέλετε να είσαστε μέσα στο πνεύμα των παραδόσεων, μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη Λαμπρόπιτα από την Κω ή τις ξεχωριστές κυπριακές Φλαούνες. Για κάτι πιο χορταστικό βέβαια, υπάρχει και η χανιώτικη Κρεατότουρτα με αρνί.

Όσοι αγαπούν τα γλυκά πάλι, πέρα από τις γαλατόπιτες που αναφέραμε ήδη και οι οποίες σερβίρονται συνήθως την Κυριακή του Πάσχα, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε Μελόπιτα Σίφνου, Μελιτίνια Σαντορίνης (που θυμίζουν κρητικά λυχναράκια), ανεβατά Καλιτσούνια Κρήτης ή τις γλυκές τυρόπιτες της Κάσου.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr