Το αλάτι μπορεί να προσθέτει γεύση στα φαγητά, ωστόσο την ίδια στιγμή οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας. Γι αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Για παράδειγμα, σε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», αναφέρεται ότι το πολύ αλάτι εξασθενεί την άμυνα του ανοσοποιητικού και την ικανότητα του να καταπολεμά παθογόνους μικροοργανισμούς, κάνοντας μια λοίμωξη πιο σοβαρή. Επιπλέον, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ μια ήπια μείωση της κατανάλωσης του συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Όπως επισημαίνει και ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης «η ημερήσια ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1 κουταλάκι του γλυκού. Όταν μάλιστα μιλάμε για ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα με τα νεφρά τους, η ποσότητα αυτή θα πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότερη».

Βέβαια, καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι αλάτι δεν καταναλώνουμε μόνο όταν το προσθέτουμε στα φαγητά ή στις σαλάτες. Ίσως πιο ύπουλο είναι το κρυφό αλάτι που υπάρχει μέσα στις τροφές. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Γεωργακάκης «είναι σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν εκ φύσεως αλάτι. Αλλαντικά, καπνιστά τρόφιμα, έτοιμες σούπες σε σκόνη, φαγητό τύπου fast food και delivery, αλατισμένοι ξηροί καρποί και αλμυρά τυριά είναι από τις πιο συχνές πηγές κρυφού αλατιού». Ο ίδιος δε προσθέτει ότι κάτι που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι ένα τρόφιμο που έχει αλάτι είναι το ψωμί. «Κατά συνέπεια όσοι επιθυμούν ή πρέπει να περιορίσουν το αλάτι είναι σημαντικό να αναζητήσουν άλλα τρόφιμα στη διατροφή τους αντί για το ψωμί», συνιστά.

Κριθαρένια παξιμάδια χωρίς πρόσθετο αλάτι
Η ιδανική εναλλακτική του ψωμιού στο καθημερινό τραπέζι είναι τα παξιμάδια, που μπορούν να μπουν στο πιάτο μας από το πρωί μέχρι το βράδυ, δίνοντας μας τεράστια ποικιλία συνταγών και πολλές νόστιμες, εναλλακτικές ιδέες. Για όσους προσέχουν το αλάτι, ιδανική επιλογή είναι το Παξιμαδάκι κριθαρένιο, χωρίς πρόσθετο αλάτι «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη. Τα κριθαρένια παξιμάδια χωρίς πρόσθετο αλάτι περιέχουν όλα τα ευεργετικά συστατικά του κριθαριού, όπως ενέργεια, πρωτεΐνη, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ χάρη στα υψηλής ποιότητας άλευρα είναι πολύ πλούσια σε εδώδιμες ίνες. Ίσως όμως η μεγάλη καινοτομία στα παξιμάδια χωρίς αλάτι είναι το Παξιμαδάκι λαδιού με κρητικό ελαιόλαδο «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη, που προσδίδουν μια μεσογειακή νότα στη διατροφή σας συνδυάζοντας το οφέλη του παξιμαδιού και του ελαιολάδου, ενώ χάρη στη μοναδική τους γεύση θα σας κάνουν να περιορίσετε το αλάτι με τρόπο νόστιμο και υγιεινό.

Όσο για τη γεύση τους, είναι ιδιαίτερα νόστιμα και ας μην έχουν αλάτι. Μάλιστα, η απουσία του αλατιού δίνει στο προϊόν ένα επιπλέον όφελος: αν το συνοδεύσουμε με άλλα υλικά ή με φαγητό, η απουσία αλατιού βοηθάει στην ανάδειξη και ταυτόχρονα στην ενίσχυση των γεύσεων τους, αφού η απουσία αλατιού βοηθάει τους γευστικούς αισθητήρες να αντιλαμβάνονται το 100% της πραγματικής γεύσης των τροφών.

Νόστιμες προτάσεις σερβιρίσματος
Ξεκινώντας από νωρίς το πρωί, το παξιμάδι γίνεται χορταστική πρόταση πρωινού, αν το αλείψουμε με γιαούρτι και μέλι. Εάν πάνω του προσθέσουμε τριμμένη ντομάτα ή ψιλοκομμένα λαχανικά έχουμε νόστιμα ντακάκια για ελαφρύ σνακ, ενώ ταιριάζουν πολύ και μέσα σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό σε ένα κοκκινιστό ή λαδερό με πλούσια σάλτσα. Και οι νόστιμες προτάσεις δεν σταματούν εκεί, αφού τα παξιμάδια χωρίς αλάτι είναι ιδανική επιλογή και για γλυκά. Για παράδειγμα, μπορούμε να τα θρυμματίσουμε στο μπλέντερ και να γίνουν βάση για cheesecake!

Θέλετε μία πιο ολοκληρωμένη πρόταση σερβιρίσματος; Σας έχουμε μια νόστιμη συνταγή να δοκιμάσετε:

Παξιμαδάκι χωρίς πρόσθετο αλάτι με ψητά τοματίνια, αβοκάντο και ελιές

Για 1 μερίδα:
4-5 παξιμαδάκια χωρίς πρόσθετο αλάτι «το Μάννα»
1/2 αβοκάντο
4-5 ντοματίνια
5-6 ελιές
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζετε το 1/2 του αβοκάντο και το λιώνετε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι, σοτάρετε ελαφρώς τα ντοματίνια.

Καθαρίζετε τις ελιές και τοποθετείτε όλα τα υλικά πάνω στα παξιμαδάκια. Τέλος, απολαμβάνετε και δοκιμάζετε τη συνταγή και με κάποιο άλλο παξιμάδι «το Μάννα» Τσατσαρωνάκη.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr