Έγινε διάσημο στα ‘90ς όταν οι διαιτολόγοι άρχισαν να επευφημούν τις χάρες του. Και από τότε, το σιρόπι αγαύης απέδειξε ότι ήρθε για να μείνει…

Το δοκιμάζεις και σου έρχεται το άρωμα της φρεσκοκομμένης αγαύης. Διότι αυτό είναι το νέκταρ αγαύης, όπως είναι και ο πιο δημοφιλής όρος του: ο χυμός από τα φύλλα της μεξικάνικης αγαύης. Ένα αιωνόβιο φυτό στη μέση της άνυδρης ερήμου που δίνει ένα απόσταγμα τόσο συμπυκνωμένο σε αρώματα και γεύση, που έχει κάνει την εθνική τεκίλα brand name πανταχόθεν. Μόνο που η λατρεμένη αγαύη δεν είναι αποκλειστικότητα της τεκίλας, αφού το λεπτόρρευστο σιρόπι με την ελαφριά γλυκύτητα έχει όλη την ομορφιά της ζάχαρης χωρίς τη βαριά κληρονομιά της.

Σιρόπι αγαύης vs. ζάχαρη
Όταν στα ‘90ς οι διαιτολόγοι αναζητούσαν διάφορα υποκατάστατα για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, ανακάλυψαν ότι το σιρόπι αγαύης τα έχει όλα και συμφέρει. Κυρίως εξαιτίας της φρουκτόζης (γιατί περί φρουκτόζης πρόκειται) που τροφοδοτεί τον οργανισμό χωρίς να πυροδοτεί έκρηξη της ινσουλίνης. Στην πράξη, το σιρόπι αγαύης έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11 – 19), δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν επιβαρύνει το πάγκρεας. Και δεν είναι μόνο 100% φυσικό γλυκαντικό, αλλά περιέχει επιπλέον ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Επειδή μάλιστα το σιρόπι αγαύης διαλύεται εύκολα αποτελεί το καλύτερο passepartout, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί πραγματικά παντού.

Το σιρόπι αγαύης είναι φτιαγμένο για συνταγές επιπέδου. Γιατί μπορεί να δίνει άρωμα και γεύση στις νιφάδες βρώμης, τις τηγανίτες, τα pancakes και το French toast εκεί, όμως, που αναδεικνύεται όλη η χάρη του είναι στα αλμυρά –ναι, στα αλμυρά- ανεβάζοντας την ένταση και το umami σε ένα γλυκόξινο κοτόπουλο ή μοσχάρι. Όσο για τα κοκτέιλ εκεί μιλάμε για μέγιστο κεφάλαιο με τους mixologists να το θεωρούν στα top 10 των καλύτερων υλικών τους.

Έξτρα κερασάκι στην τούρτα του λαμπρού βιογραφικού του, τo γεγονός ότι το σιρόπι αγαύης είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη που σημαίνει ότι με μικρότερη ποσότητα μπορεί να πετύχει κανείς το ίδιο αποτέλεσμα. Και επειδή έχει καραμελωμένη επίγευση μπορεί να ανεβάσει σε άλλο επίπεδο ένα ζεστό ρόφημα ή smoothie, αλλά και οποιοδήποτε γλυκό, ακόμα και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας!

Προσοχή, όμως, το σιρόπι αγαύης δεν αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες. Slow motion όπως ακριβώς slow είναι η ανάπτυξή του μέχρι να δώσει τον χυμό του. Και επειδή, όπως είπαμε, είναι passepartout υλικό τα πάει καλά και στα παντρολογήματα, ιδιαίτερα με την κανέλα και το εκχύλισμα βανίλιας.

Σιρόπι αγαύης: Τhe manual

* Ταιριάζει με όλα τα γλυκά στα οποία θα βάζατε μέλι. Το αντικαθιστά επάξια σε σπιτικές μπάρες ενέργειας, ενώ κάνει τέλεια παρέα με τη βρώμη, και κάθε είδους granola και μείγματος δημητριακών, αφού μπορεί να αναμειχθεί ομοιόμορφα και να γλυκάνει τόσο όσο χρειάζεται. Πάει, όμως, πολύ και σε σοκολατένια brownies, σε muffins, σε cheesecake και σε κάθε είδους γλυκά που αγαπούν την καραμελένια επίγευση.

* Προσοχή στην προσαρμογή των αναλογιών της συνταγής που φτιάχνετε. Ένα φλιτζάνι ζάχαρη δεν ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι σιρόπι αγαύης ακόμα και αν είστε φαν των υπέρ-γλυκων γλυκών. Υπολογίστε ότι το σιρόπι αγαύης είναι 30% πιο γλυκό από τη ζάχαρη αλλά για να το βρείτε πιο εύκολα, μπορειτε χονδρικά να χρησιμοποιείτε τη μισή ποσότητα από την ποσότητα ζάχαρης, που απαιτεί μια συνταγή. Επομένως αντί για 100γρ. ζάχαρη θα χρησιμοποιήσετε 50ml σιρόπι αγαύης.

* Στην αντικατάσταση της ζάχαρης σε μια συνταγή θα πρέπει όμως να υπολογίσετε και κάτι άλλο. Επειδή η ζάχαρη είναι στερεά ουσία και αντικαθίσταται από μια υγρή γλυκαντική ουσία σε μικρότερη ποσότητα, η ποσότητα των υγρών υλικών σε μια συνταγή θα πρέπει επίσης να μειωθεί. Αν δηλαδή η συνταγή σας απαιτεί γάλα ή κάποιο άλλο υγρό μειώστε και αυτή την ποσότητα σε αναλογία ίδια με την ποσότητα της ζάχαρης που μειώσατε.

* Στα ροφήματα και στα κοκτέιλ επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέτατε.

* Χρησιμοποιείτε πάντα αντικολλητικό χαρτί. Το σιρόπι αγαύης κρυσταλώννει στο φούρνο και κολλά στο ταψί, οπότε αυτό το tip θα σας φανεί χρήσιμο. Ένα άλλο κόλπο είναι να μειώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου κατά 25% και να ψήσετε το γλυκό σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

* Αν αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης σε ζύμες βάλτε το μίγμα μετά το χτύπημα για λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

 

Ποιο σιρόπι αγαύης να διαλέξω
Εμείς επιλέγουμε πάντα το γλυκαντικό σιρόπι αγαύης Sunny Via, ένα φυσικό γλυκαντικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που έχουμε δοκιμάσει και εμπιστευόμαστε. Το χρησιμοποιούμε από τον καφέ, μέχρι τα γλυκά μας, τα μαγειρευτά και τα κοκτέιλ και είναι αναντικατάστατο τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και σε ειδικές περιστάσεις όπως είναι οι γιορτές. Θα το βρείτε σε όλα τα super market και καταστήματα τροφίμων.