Κάθε τέτοια εποχή στα βουνά του Μυλοποτάμου ο τόπος μυρίζει αλμύρα και ελαιόλαδο. Και με αυτό το ελαιόλαδο, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Λατζιμάς, το νάμα των Κρητικών, φτιάχνονται τα ωραιότερα μελομακάρονα και οι νοστιμότεροι κουραμπιέδες…

Το ελαιόλαδο στην Κρήτη δεν είναι τυχαία περίπτωση. Είναι οικογένεια. Και σαν την οικογένεια το τιμούν ιερά. Με το ελαιόλαδο φτιάχνουν τα παξιμάδια τους, με το ελαιόλαδο ανοίγουν τα φύλλα για τις πίτες τους, με το ελαιόλαδο τις σοφεγάδες τους.

Ένα ελαιόλαδο που το φτιάχνει ο τόπος και οι άνθρωποι. Και στην περιοχή του βόρειου Μυλοπόταμου, που βγαίνει το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Λατζιμάς, όλα είναι δοσμένα με ευλογία. Ένας τόπος ήρεμος, γλυκός, με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια που ωριμάζουν τις ελιές με το χρόνο τους όπως γίνονταν πάντα.

Για να έρθουν τα σωστά χέρια να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο που έκαναν πάντα στον κύκλο της ζωής. Ράβδισμα μια-μια τις ελιές όπως έμαθαν από τους παππούδες και τους προπαππούδες για να μην σπάνε –και ας είναι διπλάσιος ο χρόνος και ο κόπος που απαιτούν- και την ίδια μέρα φόρτωμα στα σακιά και από εκεί στο λιοτρίβι για να βγει το λάδι πλούσιο και αρωματικό, όπως αξίζει στη φήμη.

Γι’ αυτό και κάθε χρόνο το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Λατζιμάς με όλη την αφρόκρεμα της συλλογής -ΠΟΠ, Βιολογικής Καλλιέργειας, Gold- ταξιδεύει από άκρη σε άκρη της Ελλάδας και όπου γης και Έλληνες, φέρνοντας μαζί του τον αέρα της κρητικής γης.

Και με αυτό το ελαιόλαδο γίνονται τα καλύτερα μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Ελαφριά, αρωματικά και γρήγορα αφού το ελαιόλαδο δεν θέλει να το χτυπήσεις πολύ. Απαλά-απαλά και από εκεί να το αφήσεις να κάνει τη δουλειά του. Έτσι όπως ξέρει να την κάνει πάντα. Περήφανα.

Μελομακάρονα με ελαιόλαδο
Χτυπάτε 1 φλιτζάνι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Λατζιμάς με ½ φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτετε ½ κουτ. γλυκού σόδα που έχετε διαλύσει σε ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού (προσοχή, αφρίζει οπότε κάντε το πάνω από το μίγμα του ελαιόλαδου). Και αρχίστε σιγά-σιγά να συμπληρώνετε 3-3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις που έχετε κοσκινίσει με 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1 κουτ. γλυκού κανέλα και ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλα. Στο τέλος, προσθέστε ¼ φλιτζανιού μπράντι και 1 φλιτζάνι καρύδια σπασμένα. Πλάστε τα μελομακάρονα και βουτήξτε μόλις βγουν από το φούρνο σε κρύο σιρόπι.

Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο
Χτυπάτε 2 φλιτζάνια Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Λατζιμάς με 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη. Προσθέτετε 1/3 φλιτζανιού ούζο, ½ κουτ. γλυκού σόδα που έχετε διαλύσει σε 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού, το ξύσμα από 1 λεμόνι. 1 κουτ. σούπας κανέλα και 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα. Αρχίστε σιγά-σιγά να ενσωματώνετε 4-5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ψήστε τους κουραμπιέδες 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Χριστόψωμο
Σε ένα μπολ διαλύετε 7 γρ. μαγιά σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Σκεπάζετε, την αφήνετε να δουλέψει μια ώρα και συνεχίζετε προσθέτοντας, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, ½ φλιτζανιού Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Λατζιμάς, 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και 1 φλιτζάνι αλεύρι. Τα αναμιγνύετε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτετε και άλλο αλεύρι αν χρειαστεί για να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη να διπλασιαστεί για άλλες 2 ώρες. Σε ένα πολύ μεγάλο μπολ ρίχνετε 19 φλιτζάνια αλεύρι (θα πάρει 2 ½ κιλά για 4 μεγάλα ψωμιά), 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού κοπανισμένη μαστίχα, 1 κουτ. σούπας κανέλα, 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο και 1 κουτ. σούπας τριμμένους σπόρους μάραθου. Τα ανακατεύετε καλά, τα προσθέτετε στη ζύμη και αρχίζετε σιγά-σιγά το ζύμωμα συμπληρώνοντας όσο από το υπόλοιπο ζεστό νερό χρειάζεται (υπολογίστε συνολικά 3-4 φλιτζάνια νερό). Όταν τελειώσετε τη βάζετε επίσης να διπλασιαστεί στον όγκο για άλλες 2-3 ώρες. Πλάθετε τα τέσσερα ψωμιά, διακοσμείτε επάνω σχηματίζοντας σταυρό από κορδόνια ζύμης, τοποθετείτε στα ταψιά και αφήνετε επίσης 1 ½ ώρα να διπλασιαστούν. Πριν τα βάλετε στο φούρνο τοποθετείτε ένα καρύδι στο κέντρο. Αλείφετε με κρόκο αυγού που έχετε ανακατέψει με ζάχαρη και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Για περισσότερες κρητικές συνταγές, πατήστε ΕΔΩ

Κέρδισε το λάδι της χρονιάς από την εταιρία Λατζιμάς
Aν θες κι εσύ να γνωρίσεις το εκλεκτό ελαιόλαδο «Λατζιμάς» μπες ΕΔΩ, ακολούθησε τις οδηγίες και λάβε μέρος σε έναν σούπερ διαγωνισμό, που ίσως σου χαρίσει το λάδι της χρονιάς! To Olivemagazine.gr και η εταιρία «Λατζιμάς» κάνουν δώρο σε 5 τυχερούς από 48 λίτρα ελαιολάδου σε συσκευασία των 4 λίτρων. Δηλαδή ο κάθε νικητής θα πάρει 12 συσκευασίες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου των 4 λίτρων!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr