Είναι από τα πιο ελαφριά και από τα πιο γρήγορα γλυκά που υπάρχουν, γι’ αυτό αν έχετε πολλές ετοιμασίες αυτές τις γιορτές καλό είναι να την προτιμήσετε για τα γιορτινά σας καλέσματα.

Η μους είναι μια από τις δημοφιλέστερες κρέμες της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Μπορεί να γίνει με βάση κάποιο φρούτο και φυσικά με σοκολάτα. Τα βασικά υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε μια μους σοκολάτας, που είναι και η πιο δημοφιλής όλων, είναι σοκολάτα, αβγά και κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. Οι παραλλαγές της ωστόσο τη θέλουν να εμπλουτίζεται με καφέ, ποτό (λικέρ, μαύρο ρούμι, ουίσκι ή κονιάκ) ακόμα και πορτοκάλι, ενώ στην πιο σύνθετη μορφή της αποτελεί τη γέμιση ή την επίστρωση ως κρέμα ζαχαροπλαστικής σε διάφορα γλυκά, όπως τούρτες, πάστες και κορμούς. Στην απλή της μορφή πάντως που σερβίρεται ως αυτούσιο επιδόρπιο είθισται να σερβίρεται σε μπολ ή ποτήρια και να συνοδεύεται με σαντιγί!

mousse2

Για την ιστορία
Μας την έμαθαν οι Γάλλοι και γι’ αυτό και μόνο τους αγαπάμε! Γιατί μη μου πείτε πώς μια υπέροχη mousse au chocolat (με γαλλική προφορά παρακαλώ) δεν είναι από τα καλύτερα γλυκά που μπορείτε να γευτείτε και να κεράσετε τους εκλεκτούς καλεσμένους σας; Από που προκύπτει, όμως, η ονομασία του υπέροχου αυτού γλυκού; Μους ή mousse στα γαλλικά σημαίνει αφρός. Ως όρος πρωτοσυναντάται το 1894 στη γαλλική κουζίνα αρχικά σε πιάτα με ψάρι ή λαχανικά και αργότερα σε γλυκά. Ο πρώτος μάλιστα που είχε την ιδέα ν’ ανακατέψει τη σοκολάτα και να την κάνει πιο αφράτη σε μορφή μους ήταν ο Γάλλος ζωγράφος Toulouse Lautrec! Πού να φανταστεί τότε ο ταλαντούχος ζωγράφος ότι η “μαγιονέζα με σοκολάτα”, όπως αρχικά ονόμασε την ανακάλυψή του, θα εξελισσόταν σε ένα από τα πιο διάσημα γλυκά του κόσμου;

6 μυστικά για τέλειες μους
Αρχικά θα ήταν καλό να σημειωθεί ότι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για μια πετυχημένη μους μπορεί να γίνει με μια Κουζινομηχανή. Οι Κουζινομηχανές Kenwood διαθέτουν μεγάλη ισχύ ενώ οι ειδικά σχεδιασμένοι αναδευτήρες βοηθούν να γίνει το μίγμα μας αφράτο ακριβώς όπως χρειάζεται μια τέλεια μους.

* Οι περισσότερες συνταγές μους περιλαμβάνουν αβγά και μάλιστα ασπράδια. Χτυπήστε τα ασπράδια στην Κουζινομηχανή Kenwood πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό και ενιαίο μείγμα που στην επιφάνειά του θα μπορούν να δημιουργούνται κορυφές. Προτιμήστε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα αβγά για καλύτερο και πιο αφράτο αποτέλεσμα. Η μαρέγκα πρέπει να ανακατευτεί με πολύ απαλές κινήσεις στο μείγμα της σοκολάτας για να κρατήσει τον αέρα της και να γίνει με τη σειρά της αέρινη και η μους. Γι’ αυτό τον λόγο η Kenwood έχει δημιουργήσει τον αναδευτήρα ελαφράς ανάδευσης για τις Κουζινομηχανές Chef και Major κάνοντας την παρασκευή ακόμα ευκολότερη.
* Η μους είναι γλυκό ψυγείου, γι’ αυτό πριν την καταναλώσετε βάλτε την για 4 περίπου ώρες στο ψυγείο. Και επειδή είναι ευαίσθητο γλυκό ψυγείου -αφού περιέχει αβγά, σαντιγί και σοκολάτα- για να είναι απόλυτα ασφαλής η κατανάλωσή της, διατηρήστε την στο ψυγείο για 2-3 μέρες το πολύ.

mousse1

* Αντίθετα από τις περισσότερες συνταγές, που θέλουν τα υλικά που χτυπάμε στην Κουζινομηχανή Kenwood να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, η κρέμα γάλακτος πρέπει να χτυπηθεί στην πιο δυνατή ταχύτητα της κουζινομηχανής και να είναι καλά παγωμένη για να σφίξει!
* Για αυθεντική μους σοκολάτας αποφύγετε τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή και επιλέξτε μια καλής ποιότητας κουβερτούρα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο.
* Η ζάχαρη με τα αβγά χρειάζονται πολύ καλό χτύπημα μέχρι να διογκωθούν και να ασπρίσει το μίγμα. Έτσι και αφράτο αποτέλεσμα θα έχουμε και θα αποφύγουμε την… αβγουλίλα.
* Κι ενώ η κλασσική συνταγή της μους σοκολάτα απαιτεί αβγά στην παρασκευή της, υπάρχει και το αδελφάκι της, το cremeux (κρεμέ) που το μόνο που χρειάζεται για να γίνει είναι σοκολάτα και κρέμα γάλακτος, καμιά φορά και γάλα. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την πιο Εύκολη μους σοκολάτας με 2 μόνο υλικά!

Ανακαλύψτε περισσότερα για τις μοναδικές δυνατότητες των Κουζινομηχανών Kenwood ΕΔΩ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr