Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ελληνική οινοπαραγωγή, όπως αυτή εξελίχθηκε στη δεκαετία του ’80, βλέπουμε να μπαίνουν οι βάσεις από μεγάλες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις για να παραχθούν κρασιά που θα σταθούν αξιοπρεπώς στο διεθνές στερέωμα. Είναι εκείνη η περίοδος, λίγο πριν ξεκινήσει και τη δική της οινική πορεία η Gaia Wines, με δύο ανθρώπους που έχουν πάθος για το κρασί, τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, Γεωπόνο Α.Π.Θ. και Διδάκτορα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II και τον Λέοντα Καράτσαλο, Γεωπόνο Α.Π.Θ.

Πιο συγκεκριμένα, το ταξίδι της Gaia Wines ξεκινά το 1994, ταράζοντας τα νερά με την παραγωγή του Θαλασσίτη από το Ασύρτικο της Σαντορίνης. Το κρασί ταξιδεύει γρήγορα στη Νέα Υόρκη και παίρνει θέση ανάμεσα στα μεγάλα παγκόσμια brands, στα διάφορα wine bars και restaurants της διεθνούς μεγαλούπολης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2001, το «Κτήμα Γαίας», φτιαγμένο από Αγιωργίτικο, συμμετέχει στον πλέον έγκυρο διαγωνισμό του Decanter και βραβεύεται με International trophy (διεθνή βραβείο). Είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό κρασί από 100% ελληνική ποικιλία κατακτά αυτή τη σπουδαία διάκριση. Αυτοί οι δύο σταθμοί ήταν σημαντικοί όχι μόνο για την Gaia Wines, αλλά και για την ιστορία της ελληνικής οινοπαραγωγής.

Εξίσου σημαντική είναι και η συνέχεια, που βρίσκει την εταιρία με 18 ετικέτες κρασιού και 1 παλαιωμένο ξίδι 5 ετών από Ασύρτικο που εξάγονται σε 25 χώρες, 160 διεθνείς βραβεύσεις, αλλά και με 100 στρέμματα στη Νεμέα και σχεδόν άλλα τόσα στη Σαντορίνη, που είναι και η επένδυσή της στο μέλλον. Ταυτόχρονα με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο προσβλέπει στη νέα γενιά που έρχεται σύντομα, για να ετοιμάσει νέα προϊόντα από ξεχασμένες ελληνικές ποικιλίες με γνώση αλλά και ανατρεπτική διάθεση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε αυτή τη δημιουργική πορεία των 25 χρόνων η Gaia Wines κράτησε αναλλοίωτο το όραμα και τις προτεραιότητες που είχε όταν ξεκίνησε: Να κατακτήσει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές τη θέση που της αξίζει, οι αμπελουργικές περιοχές Νεμέα & Σαντορίνη να καταγραφούν ως κορυφαία προέλευση για τις αντίστοιχες ποικιλίες, και τέλος η ίδια η εταιρία να πάρει τη διάκριση που αναλογεί στις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και στο πάθος της για την οινοποιία και τις ελληνικές ποικιλίες.

Και κάπως έτσι, από το όραμα και το μεράκι δύο ανθρώπων, ξεκίνησε και συνεχίζεται με σίγουρη επιτυχία η ιστορία μιας οινοποιητικής εταιρίας, που ταξιδεύει το ελληνικό κρασί στα πέρατα του κόσμου…

Περισσότερα: https://gaiawines.gr

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr