Το σκληρό, ημίπαχο τυρί από αγελαδινό γάλα, που παράγεται στην κοιλάδα του Πάδου, φημίζεται για την έντονη γευστική του προσωπικότητα που συμπληρώνει ιδανικά το καθημερινό αλλά και το γιορτινό τραπέζι.

grana-padano4

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Grana Padano είναι ένα τυρί με κοκκώδη υφή, με έντονο γευστικό χαρακτήρα, εφάμιλλο με αυτό της παρμεζάνας. Η γευστική και αρωματική της ένταση, όπως και η θρυμματιστή υφή της, είναι ανάλογες του χρονικού διαστήματος παλαίωσής της. Η ωρίμανση πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με θερμοκρασίες από 15°C – 22°C και διακρίνεται σε 3 τύπους: 9 (που είναι το ελάχιστο) ως 16 μηνών (Grana Padano), 16 ως 20 μηνών (Grana Padanooltre) και 20 και άνω μηνών (Grana Padano Riserva) που είναι και η πιο ντελικάτη. Στην αγορά κυκλοφορεί σε κυλινδρικά κεφάλια 24-40 κιλών διαμέτρου 35-45 εκ. με σκληρό εξωτερικό περίβλημα, πάνω στο οποίο αναγράφεται ανάγλυφη η επωνυμία του τυριού.

grana4

grana3

Χρονολογικά η παραγωγική της διαδικασία μετρά περίπου 900 χρόνια και η αρχή έγινε το 1135 από Κιστερκιανούς μοναχούς στο Chiaravalle Abbey, κοντά στο Μιλάνο. Μέχρι το 1447 η φήμη της είχε διαδοθεί και ήδη θεωρούνταν ως ένα από τα καλύτερα ιταλικά τυριά ενώ το όνομά της «formai de grana» (ή πιο απλά «grana», δηλαδή κοκκώδες) αποδόθηκε από χωρικούς λόγω της εύθρυπτης υφής της. Κάθε περιοχή παρήγαγε τη δική της grana όμως ανά τους αιώνες αυτή της κοιλάδας του Πάδου έγινε περισσότερο γνωστή και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στην κουλτούρα ολόκληρου του έθνους αφού ήταν προϊόν αποδεκτό από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η παραδοσιακή τεχνική παραγωγής της μεταδόθηκε και στις επόμενες γενιές παραμένοντας αναλλοίωτη, όπως εξάλλου και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της Grana Padano.

grana

Η Grana Padano, φημίζεται ωστόσο και για τον πλούσιο διατροφικό της χαρακτήρα. Ως γαλακτοκομικό προϊόν, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες περιέχοντας επίσης βασικά για τον οργανισμό στοιχεία όπως χαλκό, ψευδάργυρο, φώσφορο και ασβέστιο ενώ είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Α, B2 και B12. Πρόκειται επίσης για ένα τυροκομικό προϊόν που παράγεται από ημιαποβουτυρωμένο γάλα, ενώ μια μερίδα 50γρ. έχει κατά προσέγγιση περιεκτικότητα σε λιπαρά σε ποσοστό 30%. Δεν περιέχει υδατάνθρακες ενώ λόγω της μακράς ωρίμανσής της είναι κατάλληλη και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι απολαυστική σε φλούδες ή τριμμένη, πασπαλισμένη σε ζυμαρικά απλά ή φούρνου αλλά και σαλάτες, ενώ ταιριάζει υπέροχα ως γέμιση σε ρολά κρεατικών (μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο) κομμένη λ.χ σε λωρίδες με λαχανικά όπως η λιαστή ντομάτα και η πιπεριές. Τις γευστικές της χάρες όμως θα τις απολαύσετε στο έπακρο συνδυάζοντάς την με ένα ποτήρι λευκό κρασί με γεμάτο σώμα ή με κάποιο κόκκινο τανικό κρασί. Ωστόσο, μη διστάσετε να την ταιριάξετε και με κάποιο γλυκό κρασί. Η αντίθεση με την αλμυρότητά της είναι υπέροχη!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr