Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο σπίτι λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας, σκέφτεστε κάτι πιο υγιεινό και νόστιμο να σάς περιμένει στο τραπέζι από μια ωραία οσπριοσαλάτα;

Τα όσπρια έχουν πλέον αναγνωριστεί ως πολύτιμο είδος διατροφής και συγκαταλέγονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα, εκείνα δηλαδή που πρέπει να τρώμε συχνά αν θέλουμε να ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας διατροφής. Είναι, δηλαδή, μια τροφή που πρέπει να καταναλώνουμε με μεγάλη συχνότητα. Στην κατσαρόλα ή στο φούρνο κάνουν φαγητά εξαιρετικής νοστιμιάς ωστόσο η ιδέα της οσπριοσαλάτας είναι ένας έξυπνος τρόπος για να τα απολαμβάνετε καθημερινά και μάλιστα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Διατροφικός θησαυρός
Τα όσπρια, εκτός από φυτικές πρωτεΐνες, περιέχουν και υδατάνθρακες που είναι πηγή ενέργειας, ενώ έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, ασβεστίου, σιδήρου και φυσικών αντιοξειδωτικών. Όταν συνδυάζονται με ρύζι, εξαιτίας της λυσίνης που περιέχουν, αυξάνουν τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης του πιάτου. Τα Ρεβίθια, για παράδειγμα, με αρωματισμένο παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και Ρύζι, σοταρισμένα Μανιτάρια, ελιές και λιαστές ντομάτες, πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό αποτελούν ένα πλήρες και ελαφρύ γεύμα ενώ συνοδεύουν άψογα πιάτα με πουλερικά. Ταιριάζουν υπέροχα επίσης με Πλιγούρι και Κους κους. Πέρα από τα θρεπτικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά, τα όσπρια βοηθούν και στη σωστή λειτουργία του εντέρου λόγω των υδατοδιαλυτών φυτικών ινών που περιέχουν. Ως πηγή αντιοξειδωτικών, μας προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, είναι χρήσιμα στους διαβητικούς και σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση. Επίσης, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθούν στο αδυνάτισμα, αφού μια κούπα όσπρια περιέχει λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους. Δίπλα λοιπόν σε εκείνο τον ωραία ποσαρισμένο ή ψητό σολομό ή το λαβράκι στη λαδόκολλα μια οσπριοσαλάτα με Φασόλια, πολύχρωμες πιπεριές, μπρόκολο, Καλαμπόκι, ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη είναι η ιδανική πρόταση.

Μικρά μυστικά για τέλεια μαγειρέματα
Κάθε είδος στη μαγειρική έχει τα μυστικά του. Για να δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζουμε για να μας πετύχουν τα όσπρια…

-Μην ανακατεύετε διαφορετικές παρτίδες οσπρίων διότι ο χρόνος μαγειρέματός τους μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός.
-Όλα σχεδόν τα όσπρια χρειάζονται μούλιασμα πριν μαγειρευτούν. Τα φασόλια για παράδειγμα πρέπει να μείνουν μουλιασμένα στο νερό πάνω στο 10-14 ώρες. Οι Φακές ωστόσο, όπως γενικά οι φακές, δεν χρειάζονται μούλιασμα.
-Μετά το μούλιασμα πετάξτε τα όσπρια που επιπλέουν στο νερό.
-Εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας για να μουλιάσετε τα όσπρια, τότε βράστε τα με λίγο μπέικιν πάουντερ για περίπου 40 λεπτά, ξεπλύνετε και μαγειρέψτε τα ως συνήθως.
-Για να μη σκληρύνουν, βάζετε πάντοτε το αλάτι προς το τέλος του μαγειρέματος. Αν παρόλ’ αυτά σάς πέσει λίγο παραπάνω αλάτι, προσθέστε στο φαγητό λίγη ζάχαρη και λίγο ξίδι.
-Για ελαφρύτερο γεύμα μη μαγειρεύετε τα όσπρια στο νερό το οποίο τα μουλιάσετε.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr