Από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και από τα Ιόνια νησιά μέχρι τα Δωδεκάνησα, η ελληνική κουζίνα τα βρίσκει με την υψηλή γαστρονομία, φλερτάρει με το σούσι και από κοινού γιορτάζουν το νόστιμο ελληνικό καλοκαίρι.

athinagoras-kostakos1

Bill & Coo Suites / Mύκονος
Το «Bill & Coo Suites» στη Mύκονο βρίσκεται 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της Χώρας, σε μια ήσυχη γειτονιά, σκαρφαλωμένο στην κορφή ενός λόφου και μέσα από τη ζεν ευδαιμονία αγναντεύει από ψηλά την παραλία της Μεγάλης Άμμου, τη Δήλο και τα φώτα της πολύβουης Χώρας. Το εστιατόριο του «Bill & Coo» έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το σπίτι του Αθηναγόρα Κωστάκου. Φέτος βραβεύτηκε ξανά με Χρυσό Σκούφο. Ο υπερταλαντούχος Αθηναγόρας, με τον μοναδικό του τρόπο, σε ταξιδεύει στις ιδιαίτερες γεύσεις του νησιού αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας μέσα από τεχνικές πολύ προχωρημένες, μετατρέποντας το δείπνο σου σε γαστρονομική εμπειρία. Στα νέα πιάτα του ξεχωρίζουν το Bloody Mary αχινού και το frozen σπινιάλο με αφρό λάιμ, πάγο από το άχνισμα των θαλασσινών και φύκια τηγανισμένα σε τεμπούρα. Πίσω από αυτά υπάρχουν εξαίσιες γεύσεις και μια παρουσίαση στο πιάτο που θα γητέψουν τον ουρανίσκο σου.

Μεγάλη Αμμος, Μύκονος, τηλ. 22890 26292, www.bill-coo-hotel.com

gastro_summer-9-etrusco

Etrusco / Kέρκυρα
Tο Εtrusco του Εκτορα Μποτρίνι στα Κάτω Κορακιανά της Κέρκυρας στεγάζεται σε ένα κόκκινο νεοκλασικό κτίριο και αποπνέει αρχοντιά και κομψότητα. Το 2015 είναι μια ακόμη καλή χρονιά για το κερκυραϊκό εστιατόριο αφού βραβεύτηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων, ως το καλύτερο στη χώρα. Δεν θα τον πω «βραβευμένο σεφ», θα πω όμως πόσο δουλευταράς και ταλαντούχος είναι και πως το φαγητό του κρατά σταθερή την ποιότητά του όσες φορές το έχω δοκιμάσει. Στο a la carte μενού προτείνει, όπως πάντα, πιάτα εξαιρετικής γεύσης και αισθητικής που παντρεύουν την ελληνική κουζίνα με υψηλές τεχνικές. Τα αλλαντικά του «Εtrusco» είναι από τα must, αφού τα παρασκευάζουν οι ίδιοι με τη συνταγή του μπαμπά και μέντορα του Έκτορα, Ετρούσκο. Δοκίμασε επίσης το σοφρίτο με έναν αέρα μαϊντανού και ζελέ από ξίδι -στην Κέρκυρα βρισκόμαστε-, αλλά και το ριζότο με εκχύλισμα ντομάτας, λεμόνια κονφί, γόνο καλαμαριού και μετσοβόνε.

Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, τηλ. 26610 93342, www.etrusco.gr

matzourana

Matzourana / Πάρος
H Ματζουράνα στη Νάουσα της Πάρου μπορεί να μη βρίσκεται πάνω στο γραφικό και πολύβουο λιμανάκι, αλλά λίγο πιο απόκεντρα, έχει όμως καταπληκτικό φαγητό που μπορείς να ευχαριστηθείς με την ησυχία σου απολαμβάνοντας ωραία θέα προς τη θάλασσα. Είναι το εστιατόριο που όταν άνοιξε το 2010 έκανε όλο το νησί να μιλάει γι’ αυτό και από κει και πέρα η φήμη του ταξίδεψε πολύ μακριά. Η Αννα και ο Γιάννης είναι μαζί στην κουζίνα και στη ζωή, με τέσσερα μαγικά χέρια που κάνουν θαύματα πειράζοντας δημιουργικά την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα και αξιοποιώντας στο έπακρο τα υλικά του νησιού, με την Άννα να βάζει στα πιάτα λαχανικά από τον οικογενειακό κήπο στη Νάουσα και ξυνομυζήθρα της μαμάς της. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το σούπερ συκώτι με πετιμέζι, σταφίδες και ψητά κρεμμύδια, το κρασάτο μοσχαράκι, ένα υπέροχο μπιφτέκι με μαριναρισμένη ντομάτα, το σπαγγέτι με παντζάρι και καπνιστή πανσέτα και ένα υπέροχο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι και καραμέλα.

Άγιος Γεώργιος, Νάουσα, τηλ. 22847 71171.

allou giallou

Αλλού Γιαλού / Σύρος
Το «Αλλού Γιαλού» στο Κίνι της Σύρου είναι μία από τις καλύτερες ταβέρνες των Κυκλάδων, η οποία, ενώ ρέπει προς το θαλασσινό, ισορροπεί μια χαρά και στο κρεατικό. Είναι το κύμα που σκάει στα πόδια της και σου παίρνει τις έγνοιες καθώς τραβιέται πίσω; Είναι το φαγητό της Λίνας Φουρνιστάκη που χρόνο με τον χρόνο γίνεται καλύτερο; Είναι το σέρβις των παιδιών του μαγαζιού που τόσα χρόνια πια το έχουν κάνει σπίτι τους; Είναι τα χαρούμενα πρόσωπα των πελατών; Είναι που αν σε βρει το ηλιοβασίλεμα με φίλους και δροσερή Μαλαγουζιά στα ποτήρια νιώθεις τη θετική ενέργεια να σε διαπερνά; Δεν ξέρω. Αν βρεθείς στη Σύρο, να πας για μπάνιο στο Δελφίνι και στις 8 να είσαι εκεί. Δοκίμασε τα αχνιστά μύδια με δεντρολίβανο, το καλαμάρι με τη φέτα, το χταπόδι ψημένο με μελάνι σουπιάς και τη γούνα και μη χάσεις επ’ ουδενί το ηλιοβασίλεμα. Εκτός αν προτιμάς να πας πιο αργά το βράδυ με τα καλά σου.

Κίνι, Σύρος, τηλ. 22810 71196.

avli2

Αυλή / Ρέθυμνο
Η Κατερίνα Ξεκάλου, μέσα σε ένα ενετικό κτίριο άριστα διατηρημένο, έχει μετατρέψει την αυλή των παιδικών της χρόνων σε ένα μαγικό εστιατόριο. Περισσότερα από 20 χρόνια τώρα η Avli creative cuisine αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση φαγητού, με τη φήμη της να έχει φτάσει σε όλη την Ελλάδα. Από πέρυσι την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, με πιάτα που “παντρεύουν”τις πλέον προχωρημένες μεθόδους μαγειρέματος με τοπικά προϊόντα, όπως το απίστευτο χταπόδι αργοψημένο στους 77οC σε αρωματικό ζωμό και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με πράσινες ελιές, κρεμμυδάκια και πέρλες πατάτας. Σημείωσε ότι αν έχεις όρεξη για μεζεδάκια η Αυλή έχει ακόμη μια πρόταση, το 1600 Raki Ba Raki (Αραμπατζόγλου 17), όπου δοκιμάζεις φοβερούς μεζέδες παρέα με ρακί.

Ξανθουλίδου 22 & Ραδαμάνθυος, Ρέθυμνο, τηλ.: 28310 58250, www.avli.gr

gastro_summer-20-thalassaki

Θαλασσάκι / Τήνος
Tο «Θαλασσάκι» στα Υστέρνια της Τήνου είναι μια πεντανόστιμη ψαροταβέρνα που έχει ρίξει άγκυρα πλάι στη θάλασσα τα τελευταία 16 χρόνια. Η Αντωνία Ζάρπα δεν είναι απλώς η μαγείρισσα, αλλά μια καλλιτέχνις που, όπως έχει ζωγραφίσει ένα-ένα τα τραπέζια του μαγαζιού, έτσι ζωγραφίζει και τα πιάτα της. Στον λιτό και απέριττο χώρο της, που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, δοκιμάζεις πικάντικες μελιτζάνες στη σχάρα και μελωμένο χταπόδι φούρνου με πετιμέζι, αλλά και μπακαλιάρο σε διάφορες παραλλαγές. Το ψητό τηνιακό μανούρι το συνοδεύει με ψημένα φρούτα, φρέσκα μυρωδικά και μπουκίτσες από φρυγανισμένο ψωμάκι, τα στρείδια σερβίρονται με εστραγκόν και λίγα ντοματίνια, οι πετροσωλήνες αχνιστοί. Το ψάρι του είναι το κάτι άλλο. Από τα χεράκια της Αντωνίας και όλα τα αναψυκτικά: λεμονάδα, πορτοκαλάδα, φραουλάδα, μανταρινάδα και άλλα ευφάνταστα φρουτένια σιρόπια που αραιώνονται με φυσικό ανθρακούχο νερό. Όσο για τα γλυκά, είναι μυθικά!

Υστέρνια Τήνου, τηλ. 2283031366.

armira

Αρμύρα / Μήλος
Η Αρμύρα έξω από την Απολλωνία της Μήλου (ή Πολλώνια όπως τη λένε οι ντόπιοι) είναι μια αγαπημένη ψαροταβέρνα. Εδώ μαγειρεύουν πολύ νόστιμα την ελληνική κουζίνα με μικρές δόσεις δημιουργικότητας, δίνοντας έμφαση στα ψαρικά: φαγκριά, λυθρίνια και ροφοί, αστακοί και κωλοχτύπες στα πιο φρέσκα τους. Ούτε όμως ο μερακλής θα μείνει παραπονεμένος. Γιατί το φρέσκο καλαμάρι, όταν δεν ψήνεται, τηγανίζεται ολόκληρο και σερβίρεται με ωραιότατη σάλτσα κάππαρης. Η σουπιά μελώνει στην κατσαρόλα με κρασί και αρωματίζεται με θυμάρι. Οι κυπριακές πιτούλες γεμίζουν με ραγού γαρίδας και σερβίρονται με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι. Το ψητό χταπόδι παντρεύεται με φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και τηγανητά κουμπιά κάππαρης. Αν πάλι είστε μακαρονάδες, ετοιμαστείτε να γευτείτε φοβερή ροφομακαρονάδα και ωραία γαριδομακαρονάδα. Για την αστακομακαρονάδα και αυτή με την κωλοχτύπα, πρέπει να συνεννοηθείτε από πριν, όχι όμως και για τις γαρίδες σαγανάκι, το μαριναρισμένο γαύρο, ούτε για την φοβερή τους πατάτα που κόβεται στο χέρι και χρυσοτηγανίζεται.

Απολλωνία Μήλου, τηλ. 22870 41015.

selene

Σελήνη / Σαντορίνη
Η Σελήνη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη γιορτάζει φέτος τα 30α της γενέθλια και από τον ήσυχο Πύργο όπου έχει μεταφερθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, μπορεί επάξια να καυχιέται ότι είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και μια all time classic πρόταση στη Σαντορίνη. Ο σεφ Θοδωρής Παπανικολάου συνεχίζει να μας ενθουσιάζει με τις ψαγμένες, τόσο σε γεύση όσο και σε παρουσίαση, ελληνικές προτάσεις του που φέτος περιλαμβάνουν σπανακόριζο αλά ριζότο, με πράσο, kale, πρόβειο γιαούρτι και σμέουρα, χτένια ρεβυθάδα με καβούρι, κολοκυθάκια, πιπερόριζα, βούτυρο κακάο και μυρωδικά και υπέροχο μπούτι και φιλέτο ορτυκιού με κέτσαπ πιπεριάς Φλωρίνης, πουρέ καρότου, ψητό παντζάρι, ζελέ µπίρας yellow donkey και µήλο ποσέ. Από τα κυρίως το αρνί με γεμίδια, κρέμα ξινού τραχανά, βούτυρο ελληνικού καφέ και σκόνη πορτσίνι είναι απλά υπέροχο. Όσο για το τέλος, υπέκυψε σε ένα παγωτό ελαιόλαδου!

Πύργος, Σαντορίνη, τηλ. 22860 22249, www.selene.gr

axiotissa

Αξιώτισσα / Νάξος
Τι κι αν είναι πάνω στο δρόμο στη μέση του πουθενά; Η Αξιώτισσα είναι κάθε μέρα γεμάτη, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που αν πας χωρίς κράτηση, το πιθανότερο είναι να φύγεις άπραγος και πεινασμένος. Σε ένα σημείο που ούτε καν θα πρόσεχες, ανάμεσα σε ξερά χωράφια και αγελάδες που βόσκουν ανέμελα στον ήλιο, στο δρόμο από τη Χώρα προς Αλυκό και λίγο πριν στρίψεις για Καστράκι, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα γευστικά στέκια της Νάξου. Αν είσαι τυχερός και την ξέρεις θα έχεις φροντίσει να κλείσεις 2-3 μέρες πριν τραπέζι, όσο σπαστικό κι αν είναι το να προγραμματίζεις την έξοδό σου ακόμα και στις διακοπές. Αν συμβιβαστείς με αυτή τη θυσία, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα σε απογοητεύσει. Ο χώρος είναι αρκετά ευχάριστος με πολλά λουλούδια, πρασινάδες και χρωματιστά τραπέζια που στήνονται σε διάφορα επίπεδα. Το προσωπικό χαρούμενο, αν και λίγο σνομπ, οι τιμές καλές γι αυτό που προσφέρει, τουτέστιν 20 ευρώ το άτομο και το φαγητό φτιαγμένο από ντόπια υλικά πρώτης ποιότητας, πολλά από το μποστάνι της οικογένειας. Από τον κατάλογο ξεχωρίζει ο ντάκος με ντόπια ξυνομηζήθρα, η πικάντικη ρεβιθοσαλάτα και το μελωμένο ρόστο με πατάτες χοντροκομμένες, γλυκιές και πεντανόστιμες. Επίσης διάσημο πιάτο της Αξιώτισσας το χιουνκιάρ με μοσχαράκι από το νησί και πουρέ μελιτζάνας που φυσάει…

18ο χλμ. Νάξου- Αλυκού, Καστράκι Νάξος – Περιοχές, Νάξος, τηλ. 22850 75107.

mavrikos

Μαυρίκος / Ρόδος
Μπορεί η Λίνδος να βρίσκεται περίπου 55 χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού όμως είναι ένα από τα πολλά διαμαντάκια του και οι λόγοι που θα δικαιώσουν τη μακρινή σου διαδρομή για να φτάσεις εκεί είναι αρκετοί. Ο Μαυρίκος είναι ένας από αυτούς. Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια του νησιού που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο από το 1933. Η βραβευμένη κουζίνα του έχει καθαρά ελληνικό μοτίβο με μικρές διακριτικές gourmet πινελιές που κάνουν τη διαφορά. Όταν βρεθείς εδώ δοκίμασε οπωσδήποτε ένα από τα εμβληματικά πιάτα του μαγαζιού, το περίφημο σουπιόριζο που φτιάχνεται με ρύζι σε χυμό από μελάνι σουπιάς.

Λίνδος, κεντρική πλατεία, τηλ. : 22440 31232.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr