Ο κοσμοπολιτισμός ζωντανεύει ξανά στην αττική ακτογραμμή που αναδεικνύεται σε ιερό δισκοπότηρο για όσους ζουν, γνωρίζουν ή επανασυστήνονται με την πρωτεύουσα. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ένα απόλυτο success story εν τη γενέσει του.

Το Λονδίνο έχει τη Βασίλισσα, το Βερολίνο τα σπαράγματα του Τείχους του Βερολίνου, το Παρίσι κρατά αδιαφιλονίκητα τα σκήπτρα του περασμένου (αλλά καθόλου ξεχασμένου) κεντροευρωπαϊκού μεγαλείου, στη Ρώμη όποια πέτρα κι αν σηκώσεις κάποιο απολίθωμα πατημασιάς ενός αλλοτινού αυτοκράτορα θα δεις – ή έστω οι ντόπιοι θα προσπαθήσουν φιλότιμα να σε πείσουν γι’ αυτό. Η Αθήνα θα έχει πάντα τον Παρθενώνα, έναν λόγο να την ερωτεύεται κανείς ξανά και ξανά εις τους αιώνας των αιώνων, όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται κατά τι πιο ερωτεύσιμη, και μάλιστα όχι γι’ αυτό που κουβαλά ως προίκα 2.500 χρόνων, αλλά για εκείνο που συμβαίνει -έστω και όψιμα- τώρα. Για τους επισκέπτες της αλλά και για τους αυτόχθονες. Αλλωστε, αμφότεροι ανακαλύπτουν από την αρχή τα 70 χιλιόμετρα ακτογραμμής της Νότιας Αττικής, από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Το άλλοτε παραγκωνισμένο, παραμελημένο, συχνά εκφυλισμένο, αυτονόητο και άρα εύκολα προσπελάσιμο, αλλά στην πραγματικότητα το πιο θελκτικό, όμορφο και αξιοποιήσιμο κομμάτι του αστικού ιστού -στ’ αλήθεια, ένα κομμάτι παραθαλάσσιου παραδείσου- αποκτά και πάλι ζωή. Είναι τέτοιου μεγέθους η κοσμογονία που συμβαίνει στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ώστε δεν υπάρχει πια διεθνής ταξιδιωτικός τίτλος έντυπης ή ηλεκτρονικής μορφής που δεν αποτίει εύφημο μνεία στο πετράδι του στέμματος της Αττικής.

Διεθνής προορισμός

Πριν από μερικούς μήνες η lifestyle βίβλος, το περιοδικό «Monocle» του πατριάρχη της αστικής κουλτούρας και στυλοβάτη του παγκοσμιοποιημένου ευζωισμού Τάιλερ Μπριλέ, φιλοξένησε ολόκληρο αφιέρωμα στο σχεδόν παράδοξο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που βρέχεται από θάλασσα, την οποία μάλιστα χάρη στις ήπιες καιρικές συνθήκες μπορεί να απολαμβάνει κανείς χειμώνα – καλοκαίρι. Ο συντάκτης κατέγραψε, ανάμεσα στα άλλα, ένα τυπικό πρωινό Σαββάτου στα νότια προάστια. Τα παιδιά εξασκούνταν στην ιστιοπλοΐα, όσοι από τους μεγάλους δεν προπονούνταν στο σκι απολάμβαναν τη ραστώνη σε κάποιο παραλιακό καφέ, όλοι ήταν υπέροχα μαυρισμένοι από τον ήλιο κι έμοιαζαν στα μάτια του εξόχως υγιείς. Ποιος δεν θα ήθελε μια γενναία φέτα ενός τρόπου ζωής που μόνο η Αθηναϊκή Ριβιέρα μπορεί να προσφέρει; Το ίδιο γενναιόδωρες και ενθουσιώδεις με την αττική ακτογραμμή είναι και οι εκδόσεις Assouline που αποκρυστάλλωσαν την τάση -στην πραγματικότητα, την αλήθεια- στις 300 σελίδες του λαχταριστού coffee-table book «Athens Riviera».

Και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από μόλις λίγα χρόνια το δίπτυχο της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», όρο που επινόησε, λάνσαρε και προώθησε με συστηματική δουλειά ο δαιμόνιος επιχειρηματίας Χρύσανθος Πανάς, γεννούσε σε κάποιους σκωπτικά μειδιάματα. Πλέον είναι το brand name πάνω στο οποίο θεμελιώνεται η αναγέννηση του παραλιακού μετώπου, που λειτουργεί ήδη ως πόλος έλξης επενδυτών, επιχειρηματιών, βαρύτιμων brands εστίασης και φιλοξενίας, ψηφιακών νομάδων, πολιτών απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης -κυρίως Γερμανών, Ελβετών και Ισραηλινών- που αποφασίζουν να στήσουν τις θερινές κατοικίες τους στο Παλαιό Φάληρο, στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στη Βουλιαγμένη ή και ακόμα μακρύτερα. Ναι, από τη σκοπιά του real estate, τα νότια προάστια είναι τα νέα βόρεια προάστια. Και αυτό είναι αυταπόδεικτο όχι μόνο από την πληθώρα των νέων κατοικιών, αλλά κυρίως από την αρχιτεκτονική, την απέριττη πολυτέλεια και τις σύγχρονες ανέσεις που προσφέρουν οι νέες κατοικίες σε όλο το εύρος του παραλιακού μετώπου.

Αδιάψευστος μάρτυς της επανατοποθέτησης των νοτίων προαστίων στον ταξιδιωτικό χάρτη -αλλά εδώ που τα λέμε απέναντι και στον ίδιο τον εαυτό τους- είναι η αναγέννηση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης υπό τη σκέπη της Four Seasons, μεγάλο κομμάτι της οποίας ανήκει ιδιοκτησιακά στον Μπιλ Γκέιτς. Το «Four Seasons Astir Palace» αναβιώνει αρχετυπικά τον μύθο της εμβληματικής για την Αττική ξενοδοχειακής μονάδας λειτουργώντας από μόνο του ως ταξιδιωτικός προορισμός. Πολύ σύντομα μάλιστα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της μαρίνας της Βουλιαγμένης, κόστους περίπου 30 εκατ. ευρώ, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 59 σκάφη, με προδιαγραφές μάλιστα για τον ελλιμενισμό superyachts και megayachts – ναι, από αυτά που συνήθως σουλατσάρουν μαζί με τους ζάπλουτους ιδιοκτήτες τους στην Κυανή Ακτή και την Ιταλική Ριβιέρα. Ποιος είπε ότι η παραλιακή δεν μπορεί να διεκδικήσει ξανά την κοσμοπολίτικη αίγλη των 60s, και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερες αξιώσεις;

Αδιαφιλονίκητος προορισμός είναι και η Astir Beach, η διασημότερη μάλλον παραλία των νοτίων προαστίων, η οποία δεν διαθέτει μόνο φήμη και προνομιακή θέση, αλλά και προσφέρει μια σειρά exclusive υπηρεσιών που δίνουν τον τόνο αλλά και ένα παράδειγμα για την τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Από φέτος μάλιστα θα δίνεται στους επισκέπτες και η δυνατότητα online booking.

Σημείο αναφοράς της περιοχής της Βουλιαγμένης είναι το δίχως άλλο και το boutique ξενοδοχείο «The Margi». Οι επίγονοι του Γιάγκου Σταυρίδη συνεχίζουν και εξελίσσουν το όραμα ενός πρωτοπόρου που αντιλήφθηκε τη δυναμική αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής ήδη από το 1964, όταν ξεκίνησε και η κατασκευή της θρυλικής εστίας φιλοξενίας.

Μάλιστα, φέτος το καλοκαίρι η οικογένεια που έχει δημιουργήσει και το ήδη δημοφιλές εστιατόριο «Krabo» στη Βουλιαγμένη, ετοιμάζει ένα ακόμα γαστρονομικό project, αυτή τη φορά στην παραλία της Βουλιαγμένης.

Γαστρονομικό τοπόσημο της καρδιάς της Αθηναϊκής Ριβιέρας παραμένει το «Matsuhisa», το οποίο λειτουργεί εντός του ξενοδοχείου «Four Seasons Astir Palace». Δεν μιλάμε, άλλωστε, απλώς για ένα εστιατόριο, αλλά μάλλον για μια εμπειρία ζωής: να γεύεσαι τη γαστρονομική ευφυΐα του Νόμπου Ματσουχίσα σε ένα από τα πιο καρτ-ποσταλικά και φιλικά στο Instagram μέρη της Γης.

Σε πόλο έλξης, και μάλιστα με διεθνή ακτινοβολία, αναμένεται να αναδειχθεί και η επένδυση της ξενοδοχειακής αλυσίδας One & Only στα «Αστέρια» της Γλυφάδας. Το σχέδιο για το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο περιλαμβάνει 127 bungalows, spa, εστιατόρια και φυσικά beach bars. Το κυριότερο; Θα δώσει ξανά αίγλη σε ένα από τα πιο όμορφα και τα λιγότερο αξιοποιημένα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η λειτουργία του θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022, ενώ είναι χαρακτηριστική η πρόθεση των επενδυτών η κάλυψη του ακινήτου να μην ξεπεράσει το 1% της συνολικής επιφάνειας. Ναι, η ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη είναι ζητούμενο όχι μόνο για τους επενδυτές που ανακαλύπτουν τώρα το φυσικό κάλλος του παραλιακού μετώπου, αλλά και για τους κατοίκους.

Η διατήρηση του φυσικού τοπίου και η ανάδειξή του ήταν διαχρονικά ζητούμενο και για τον ιδιοκτήτη του «Island», του πιο κοσμοπολίτικου και πιο ξακουστού club-restaurant της αττικής ακτογραμμής, ενός νησιού -στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του- μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας.

Νέα, κοσμοπολίτικη πνοή στην περιοχή της Βουλιαγμένης δίνει φυσικά και η Λίμνη της Βουλιαγμένης. Ενας τόπος ούτως άλλως υποβλητικός, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης – ενταγμένο μάλιστα στον Εθνικό Κατάλογο NATURA 2000- που πλέον, έπειτα από την ριζική ανακαίνιση και τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που παρέχει, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προορισμό της αθηναϊκής Ριβιέρας. Η εμπειρία που απολαμβάνει κανείς στη Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι το δίχως άλλο ιαματική κι αυτό δεν αφορά μόνο στο νερό των πηγών αλλά στην ολοκληρωμένη εμπειρία αναψυχής που απολαμβάνει κανείς στο καφέ και στο εστιατόριο αλλά και στις δραστηριότητες που προσφέρονται – από γυμναστική στη λίμνη και snorkelling μέχρι περιπάτους στο λόφο της Φασκομηλιάς.

Βεβαίως, δεν γίνεται να μιλήσει κανείς για την επανεκκίνηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής χωρίς να αναφερθεί στο πιο νευραλγικής σημασίας και μνημειακών διαστάσεων έργο, εκείνο της ανάπλασης του Ελληνικού. Μόνο το Μητροπολιτικό Πάρκο, έκτασης 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων που θα συνδέει την παραλιακή ζώνη με τον Υμηττό, θα είναι ένας πολύτιμος δημόσιος χώρος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής αλλά και μια αληθινή ανάσα πρασίνου για όλη την Αττική. Μαζί με το 3,5 χιλιομέτρων παράκτιο μέτωπο, όπου θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, και Ενυδρείο, θα αναμορφώσουν και θα αναβαθμίσουν ριζικά την Αθηναϊκή Ριβιέρα και ουσιαστικά τη σχέση των κατοίκων με τον δημόσιο χώρο. Αλλωστε, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, τόσο οι αυτόχθονες όσο και οι επισκέπτες των Αθηνών εκτιμούν, αξιοποιούν και απολαμβάνουν τους δημόσιους ελεύθερους χώρους.

Γεγονός που συνέβη με ένα άλλο τοπόσημο της περιοχής, το ΚΠΙΣΝ. Το τουριστικό προϊόν της παραλιακής ζώνης της Αττικής δεν βασίζεται μόνο στα πολυτελή ξενοδοχεία, στις σύγχρονες κατοικίες και τα βραβευμένα εστιατόρια, αλλά και στον πολιτισμό. Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη μπορούν να γίνουν η θρυαλλίδα για την ανάδειξη και αυτού του προσώπου της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Σε ό,τι αφορά το Φάληρο, σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των έργων ανάπλασης, ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ρέντσο Πιάνο, στη δεύτερη φάση της θα δημιουργηθεί πάρκο 220 στρεμμάτων που θα συνδέει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με το Δέλτα Φαλήρου. Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το λίφτινγκ του Μικρολίμανου, που στη νέα μορφή του θα έχει περισσότερο αλλά και πιο καλαίσθητο χώρο για τους πολίτες. Μπορεί η αισθητική να ακούγεται σε κάποιους περιττή ή να μοιάζει με ψιλά γράμματα, όμως έχει και αυτή κομβικό, αν όχι μείζονα, ρόλο.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα αναγεννιέται με σχέδιο, όραμα, ιδέες, απαλλαγμένη από τις καθηλώσεις του παρελθόντος. Εχει, σαν να λέμε, όλα εκείνα που έχουν προ πολλού απολέσει οι άλλες, διασημότερες και πιο φωτογενείς ευρωπαϊκές ακτογραμμές.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό GALA

Δείτε επίσης:

To Βeefbar επιστρέφει δυναμικά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μatsuhisa Athens: Eπανέρχεται με φόντο την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μυθικές γεύσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα