Το μουσείο Victoria and Albert (V&A) στο Λονδίνο υπερηφανεύεται ότι είναι το κορυφαίο μουσείο τέχνης στον κόσμο. Μέσα του έχει ένα ακόμη λόγο που το κάνει να ξεχωρίζει και δεν είναι άλλο από το café του, που είναι το παλαιότερο του κόσμου.


Το Gable Room

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1852 και πήρε το όνομα του από τη Βασίλισσα Βικτώρια και τον σύζυγο της Πρίγκιπα Αλβέρτο. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, το μουσείο απέκτησε και το δικό του café, που ήταν και το πρώτο που δημιουργήθηκε εντός μουσείου σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε, αλλά άνοιξε και πάλι το 1868, αποτελούμενο από τρεις διαφορετικές αίθουσες, για τσάι, καφέ και φαγητό.


Το Poynter Room

Οι αίθουσες φέρουν τις ονομασίες των αρχικών σχεδιαστών τους -James Gamble, William Morris και Edward Poynter- και είναι πολυτελώς διακοσμημένες, με αύρα βικτωριανής εποχής. Στο Gable Room, για παράδειγμα, τόσο οι τοίχοι όσο και οι κολώνες είναι διακοσμημένες με χρωματιστά κεραμικά πλακίδια και στα παράθυρα υπάρχουν κομψά βιτρό. Στο Poynter Room από την άλλη, είναι πιο εμφανείς οι επιρροές από την Ανατολή. Και σε αυτή την αίθουσα οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με κεραμικά πλακάκια και τα παράθυρα με βιτρό, αλλά εδώ κυριαρχεί το μπλε χρώμα, με τα μοτίβα να απεικονίζουν τα κύματα, τους μήνες, τις εποχές και ζώδια. Επίσης, σε αυτή την αίθουσα βρίσκεται ακόμη η μεγάλη σχάρα που χρησιμοποιούσαν παλιά για το ψήσιμο του φαγητού. Τέλος, το Morris Room είναι καλυμμένο με γύψινα, που απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού και κλαδιά ελιάς, ενώ στην οροφή διακρίνονται σχεδιάστηκαν γεωμετρικά μοτίβα και αραβουργήματα με λουλούδια.


Το Morris Room

Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο Λονδίνο, τότε σίγουρα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα σας και μία επίσκεψη στο μουσείο Victoria and Albert, για να θαυμάσετε τις εκθέσεις, αλλά και για να πιείτε το απογευματινό σας τσάι σε μία από αυτές τις εκπληκτικές αίθουσες.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr