Η Θεσσαλονίκη είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πόλη που δεν ξεγελιέται, που ξέρει να τρώει, καθώς τη νοστιμιά την έχει στο πολυεθνικό κύτταρό της και δεν παζαρεύει με τίποτα το καλύτερο…

Στα τελευταία μου ταξίδια τη βρήκα αναβαθμισμένη. Πιο κεφάτη από ποτέ, με καινούριες πιάτσες που επεκτείνουν τις γειτονιές του κεφιού, μαγαζιά που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά, όπως ανάβουν τα φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της χαράς, κυρίως, όμως, με άποψη, στο απολύτως προσωπικό της στιλ, με ντεκόρ που αποστρέφεται τη μίμηση αναζητώντας την πιο πρωτότυπη ταυτότητα, με φρέσκες, φαεινές ιδέες. Αν θελήσεις να ξεχωρίσεις μία από τις τάσεις αυτή τη στιγμή, θα διαπιστώσεις μια ιδιαίτερη αγάπη για την αληθινή πίτσα και την ιταλική γεύση, αλλά και για τον εξωτισμό της έθνικ κουζίνας. Πάμε μια βόλτα;

Αυτά που συζητιούνται περισσότερο
Excelsior
Πάνω στην περαντζάδα του κέντρου, το μπιστρό του ξενοδοχείου Excelsior μεταμορφώνεται σε ένα arty σκηνικό με έμφαση στο μπλε, και σου προτείνει να γίνεις Be ή αλλιώς, ο all day εαυτός σου. To βέβαιο είναι πως θα θελήσεις να είσαι αυτός που θα γευθεί το must κυριακάτικο brunch του με ένα oreo smoothie, το μπέργκερ, τα cheese macaroni και όλες τις απλές, νόστιμες ιδέες του μενού σε ένα ντεκόρ με πολλή φαντασία και άλλη τόση περαντζάδα. Μητροπόλεως 23, τηλ.: 2310 211010.

Μασσαλία
Μετά την επιτυχία της Χαλκιδικής, η Μασσαλία επεκτείνεται στην πόλη, μεταφέροντας την ίδια κεφάτη ατμόσφαιρα μιας παρέας νέων παιδιών που αγαπούν τη μουσική, τις εκλεκτές τσιπουροποσίες και μαγειρεύουν την κλασική θεσσαλωνικιώτικη κουζίνα με ένα δημιουργικό άγγιγμα και μια φρέσκια αισθητική: θαλασσινός παστουρμάς με φρέσκο κολοκυθάκι, χταπόδι σχάρας με φακές σαλάτα, ψητό ταλαγάνι με λάδι βασιλικού, ρεβιθοκεφτέδες και πορτοκαλόπιτα της μαμάς. Μανουσογιαννάκη & Φ. Εταιρείας, 23140 03714.


massalia22Μασσαλία

Από άλλες πατρίδες
Nargis
Εδώ ο Rana Khan μαγειρεύει την Ινδία όπως ακριβώς θα τη γευθείς πλάι στο Γάγγη. Το mild εδώ βγάζει φωτιές, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν οι μπίρες και τα καυτά από το φούρνο naan με βούτυρο και σκόρδο και το μπασμάτι με κανέλα και σαφράν, για να τις σβήσουν. Τα ρεβίθια και το dal με κόκκινες φακές είναι δύο λόγοι για να το ερωτευτείς, το ίδιο και το κοτόπουλο ταντούρι και το αρνάκι με τα λαχανικά και το korma, αλλά και οι αυτοσχέδιες σούπες που θα σου φτιάξει ο Rana αν του το ζητήσεις. Καπετάν Πατρίκη 18, τηλ.: 2310 228502.

El Burrito
Θα σε μαγέψει με τα χρώματα του ντεκόρ του, όλα δανεικά από την πιο κινηματογραφική πλευρά του Μεξικού, θα σε κερδίσει με τα κοκτέιλ του που αναλαμβάνει η γνωστή ομάδα The Coctail Shaker Crew και θα σε κάνει για πάντα φίλο με τα πιάτα του που ετοιμάζονται με ολόφρεσκα υλικά στη στιγμή. Χρ. Σμύρνης 5, τηλ.: 2310 220622.

Η ιταλική μόδα
Da Leonardo
Ύστερα από πέντε καλοκαίρια επιτυχίας στη Χαλκιδική, το Da Leonardo μετακομίζει στην Πυλαία, σε ένα πολύχρωμο ντεκόρ που μυρίζει Μεσόγειο και φρέσκια pasta. Πίτσα buffalina με βουβαλίσιο λουκάνικο της Κερκίνης ή ταρτουφάτα με μανιτάρια και κρέμα τρούφας, pasta με αχινό, ραβιόλι με βούτυρο και φασκόμηλο, το Da Leonardo μαγειρεύει ιδανικά και αυθεντικά την Ιταλία, στην πιο γαστρονομική της εκδοχή.
Φιλίππου 50, τηλ.: 2310 323357.

da leonardo 2Da Leonardo

Pizzicotto
Είναι στη μόδα, είναι ραντεβού, είναι μια μικροσκοπική, γουστόζικη Ιταλία που σερβίρεται «τσιμπητή» στο πεζοδρόμιο με ένα ποτήρι σπουμάντε, πίτσα ταρτούφο, misto mare μέσα σε τραγανή ζύμη πίτσας, μπακαλιάρο με κόκκινη σάλτσα και πολέντα και must τη σπιτική πανακότα. Καστριτσίου 3, τηλ.: 2310 273090.

Δείπνο με στιλ
Β
Σε ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά κτίρια των τελευταίων ετών, το B συνδυάζει το καλλιτεχνικό στιλ με τη μεσογειακή γεύση, υπό την επίβλεψη του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου. Η μέρα ξεκινά με πρωινό και τελειώνει με δείπνο στο φως των κεριών. Βραβευμένη με 5 βραβεία Gourmet, η γεύση του μενού συνδυάζει τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, σε γεύσεις που μεταφράζουν κατανοητά τη νέα δημιουργικότητα.
Βυζαντινό Μουσείο, Γ. Σεπτεμβρίου 2, τηλ.: 2310 869695.

Anassa
Βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και με τη ζεστασιά μιας σπιτικής τραπεζαρίας, το Anassa μεταφράζει σε γκουρμέ διάλεκτο τη νοστιμιά του «δρόμου» με ένα μπέργκερ με σος ταρτάρ και χοντροκομμένες πατάτες τηγανισμένες με τη φλούδα τους, το καλαμάρι σοτάρεται με πάστα τσίλι και «παντρεύεται» με λουκάνικο τσορίθο σε μια ισπανική έμπνευση, η Ασία δανείζει στο μενού ένα σουβλάκι θαλασσινών με λεμονάτο ρύζι, ο «κόσμος» εδώ, μαγειρεύεται ραφινάτα αλλά και οικεία. Θ. Σοφούλη 26, τηλ.: 2311 821360.

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr