Αν ανυποψίαστος πέσεις πάνω στις ουρές, έξω από την Estrella του Συντάγματος, θα νομίσεις πως κάτι κακό έχει συμβεί. Ποτέ δεν θα πάει ο-ελληνικός-νους σου, πώς ένας λαός ολόκληρος μπορεί να περιμένει υπομονετικά για μια θέση στον πλανήτη του θεσσαλονικιώτικου μπουγατσάν-από τη μπουγάτσα και το κρουασάν.

Και είναι ν’απορείς πώς το brunch έκανε τρελή μόδα σε μια βιαστική πρωτεύουσα, που έχει ταυτίσει το πρωινό με καφέ και τσιγάρο. Ή ίσως, χάρη σ’αυτό. Ο Έλληνας θέλει το χρόνο του να ξυπνήσει και να πεινάσει. Και κει, πάνω στην πρώτη πείνα του Σαββατοκύριακου, το brunch έρχεται να δώσει ραντεβού με φίλους που θα χαρούν τη λιακάδα ή θα ξορκίσουν τη συννεφιά, έρχεται να αντικαταστήσει τη μεσημεριάτικη έξοδο για φαγητό, έρχεται να διώξει τη μελαγχολία της Κυριακής, να σε βγάλει έξω, να συνδυάσει φαγητό και κοκτέιλ και να σε βάλει νωρίς μέσα, χορτασμένο, χαρούμενο και κοινωνικοποιημένο, εν’όψει μιας εργάσιμης Δευτέρας. Αφετέρου, το brunch συνδυάζει τη χαρά του γλυκού και του αλμυρού, τον υδατάνθρακα που γιατρεύει τους πόνους της ψυχής και διώχνει το στρες, τη τζαζ και τα λάιβ ή αλλιώς τη φάση μπαρ αλλά με το φως του ήλιου, σε βγάζει από τη μονοτονία της κυριακάτικης μπριζόλας, με λιχουδιές ιντερνάσιοναλ, που σε κατατάσσουν κατευθείαν στην διεθνή κοινωνικότητα της μόδας του pancake. Στην ελληνική του εκδοχή σερβίρεται μέχρι τις 7 το απόγευμα και ενώνει στην ίδια σιελόροια και στο ίδιο τραπέζι, μικρούς και μεγάλους. Το έκανε μόδα η hipster κοινότητα του Συντάγματος αλλά η μοντέρνα οικογένεια με μικρά παιδιά, το καθιέρωσε.

brunch-1

Διάλεξε αυτό που ταιριάζει στη δική σου ιδιοσυγκρασία:

* Στο Zampano του Ψυρρή, οι Manouchedrome βάζουν κάθε Κυριακή την gipsy jazz, οι ανοιχτές τζαμαρίες το χάζι στην περαντζάδα και το μενού τυροπιτάρια με κρόκο αβγού και φέτα, βάφλες με κοτόπουλο, τοστ με αβοκάντο, blue cheese burgers και κρασιά του ελληνικού αμπελώνα.
Σαρρή 18, Ψυρρή, τηλ. 2130233244.

* Και επειδή τα κοκτεϊλο-μπαρ είναι αυτά που πρώτα καθιέρωσαν το brunch, στο Barreldier θα ξεκινήσεις τη μέρα με ένα παλαιωμένο σε βαρέλι κοκτέιλ ή ένα βερμούτ με ματζουράνα και σε τζάζυ-φάνκυ ατμόσφαιρα θα συνεχίσεις με scrambled eggs με μπέικον και μανιτάρια, μπέργκερς, croque monsieur και croque madame.
Bουλής 7, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, τηλ. 210 3254711.

* Στην πιο κινητική περαντζάδα του Κουκακίου, το Monsieur Barbu είναι κάτι σαν πλατεία του χωριού. Που κάθε Σαββατοκύριακο μοσχοβολά από τα pancakes που ψήνει η very stylish blogger Ιωάννα Χαλμούκη, η madame Pasta Flora. Barcelona cake, αβοκάντο ανοιχτό τοστ με καρύδια, αμερικάνικο τσιζ-κέικ με πραλίνα φουντουκιού, αβγά Μπένεντικτ, παν-κέικς-πολυκατοικίες και λέμον πάι, όλα με στυλ κινηματογραφικό.
Μ. Μπότσαρη 49, Κουκάκι, τηλ. 210 9247555.

*Ο βεραμάν Κύριος Χου, στη μαγική αυλή με τα μυριστικά του, θα σε ξυπνήσει με ένα deep purple κοκτέιλ με μαστίχα, λευκό κρασί, λάιμ και πικραμύγδαλο ή έναν ελληνικό στο μπρίκι, για να νοιώσεις όλο το βάθος της νοστιμιάς σε ένα τοστ με μπανάνα, σοκολάτα, ρικότα και μέλι, σπιτικές μπάρες δημητριακών, τοστ με chorizo, τσένταρ, ρόκα και μανιτάρια, pancakes με σοκολάτα ή σιρόπι σφένδαμου και σκοπελίτικη τυρόπιτα.
Δημοφώντος & Υπερίωνος 1, Α. Πετράλωνα, τηλ. 210 3423972.

*Ένας καφές από σπάνιες ποικιλίες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής στο Warehouse, θα σε κάνει να δεις με διαύγεια την Κυριακή, πριν περάσεις σε ένα σάντουιτς με λιωμένο προβολόνε, προσούτο και θυμάρι, scrambled eggs με καβουρμά κοτόπουλο, ντοματίνια και καπνιστή κεφαλογραβιέρα, σολομό με σος ταρτάρ και αβγό ποσέ και κρουασάν με λευκή κρέμα πατισερί με άρωμα από εσπεριδοειδή.
Μαυρομιχάλη & Βαλτετσίου, Εξάρχεια, τηλ. 6986214872.

brunch

* Το Harvest ξεκίνησε σαν γκουρμέ wine bar για να εξελιχθεί σε ναό του brunch, όλες τις μέρες της εβδομάδας, με ισπανική απόχρωση: ισπανικά λουκάνικα και χαμόν με καραμελλωμένα κρεμμύδια, huevos de coral ή αβγό στο φούρνο με χαμόν πάνω σε μπριός με μανιτάρια σοτέ με τρούφα και βουτυράτη κρέμα, “σπασμένα αβγά” με πατάτες σε κυβάκια και βάσκικο λουκάνικο, παν-κέικς με γεύση cheese cake και μαρμελάδα φράουλα και πληθωρικές tostadas, μαζί με κάποιο από τα σπάνια χαρμάνια καφέ που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή.
Αιόλου 64, Αθήνα, τηλ. 2130 252284.

* Το New York Sandwitches που έκανε μόδα τα american burgers στον Πύργο Αθηνών, κατεβαίνει κεντρικά και φτιάχνει τα καλύτερα αβγά Benedict με σος ολαντέζ, στεκ με αβγό, BLT με χωριάτικο ψωμί, bagels με μπέικον και τσένταρ και 6 διαφορετικά, γλυκά και αλμυρά παν-κέικς, στην πιο αμερικάνικη όχθη ενός brunch.
Nίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 210 3216000.

* Η πρώτη βερμουτερία του κέντρου και πιο χοτ μπαρ των ημερών, σερβίρει ιταλικά το κυριακάτικο brunch της. Στο Odori θα έρθεις για tailor made χαρμάνι καφέ από 4 διαφορετικές ποικιλίες, φοκάτσα από μελάνι σουπιάς με σολομό, στραπατσάδα-μους με μοτσαρέλα, προσούτο και τρούφα, πίτσα καρμπονάρα με αβγό ποσέ και bombolini, τα ιταλικά λουκουμαδάκια γεμιστά με γκανάς λευκής σοκολάτας και παγωτό φυστίκι.
Σκουλενίου 2, Αθήνα, τηλ. 210 3314674.

* Ο κάθε χαλανδριώτης, το brunch του το προτιμά στη μαγική αυλή του Penny Lane και μάλιστα, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Κλασικό, με αβγά μπένεντικτ, κροκ μαντάμ, πίτσα, σαλάτα με κινόα και μπέργκερς.
Θουκυδίδου 10, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6800217.

* Στα βόρια της Κηφισιάς, το Nice & Easy μετρά τις θερμίδες και σερβίρει ένα πράσινο, βιολογικό, σούπερ-δυναμωτικό brunch, με ομελέτες που προτιμούν μόνο το ασπράδι, βιολογικό μούσλι, δυναμωτικά smoothies με ό,τι σε super food, όπως σπιρουλίνα και σιταρόχορτο, αβγά «του γελαδάρη» πάνω σε τορτίγια με σάλτσα ντομάτας, αβοκάντο και κόκκινα φασόλια και για την αμαρτία, αβγόφετες με πραλίνα και μπανάνα.
Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, τηλ. 210 8082014.

Brunch_Spread

* Στα νότια προάστια, το παλιό Pere Ubu της Γλυφάδας το brunch του το θέλει υγιεινό, για κείνους που προσέχουν: φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο και αβγά, κλασικό μπέιγκελ με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα, γιαούρτι με βούτυρο αμυγδάλου και κουάκερ, ομελέτα με ασπράδια, ρικότα και σπανάκι, βάφλες με αβγό ποσέ και φρούτα.
Κύπρου 74, Γλυφάδα, τηλ. 211 2158737.

* Στο υπέροχο ντεκόρ του off Broadway Brokies, στην Κάντζα, ο σεφ Μ. Πιθάρας, μαγειρεύει το brunch αυστηρά ελληνικά, με την πείρα που απέκτησε σε μερικά από τα πιο αστεράτα resorts της Μεσσηνίας: μπέργκερ με πρόβειο μπιφτέκι, ταλαγάνι με σπιτική σος μουστάρδας με κόλιανδρο, χοιρινό κοντοσούβλι με σάλτσα μοσχολέμονο και μεζεδάκια με προϊόντα της Μεσσηνίας.
Λ. Λαυρίου 7, Κάντζα, τηλ. 2106040829.

* Το κουκλίστικο bistro Chapeau, που σερβίρει το πιο σικάτο brunch της πόλης, με γαλλική εσάνς και την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου, τα σαββατοκύριακα, δίπλα στις αλμυρές και γλυκές δημιουργίες που ετοιμάζουν κάθε μέρα, στήνεται και ένας πλούσιος μπουφές, με νόστιμα πιάτα που εναλλάσσονται συχνά.
Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6845300.

Δείτε επίσης
Τα 10+3 καλύτερα brunch της Αθήνας

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr