Η ιστορία του Ντορέ ξεκινά το 1917, όταν ο Αυστριακός Αλφρέντο Μορατόρι άνοιξε ένα καφέ που έμελλε να φιλοξενήσει βασιλιάδες, πολιτικούς, τον Κεμάλ Ατατούρκ, καλλιτέχνες και όλη την κοσμική ιστορία της συμπρωτεύουσας.

Στην πορεία μετακόμισε στην πλατεία Τσιρογιάννη, απ’ όπου πια κοιτάζει κατάματα τον Λευκό Πύργο, φιλοξένησε όλη την καλλιτεχνική κίνηση και τα παρασκήνια των φεστιβάλ, τη δεκαετία του ’90 πέρασε στα προκομμένα χέρια της Δέσποινας Μαυρομάτη -του Ζύθου των Λαδάδικων- ξαναβρήκε τον παλιό, πολύτιμο εαυτό του, έγινε Μουσείο μιας θεσσαλονικιώτικης ιστορίας, έγινε η χαλαρή καθημερινότητα μιας διαχρονικής ιστορίας που αγαπά το καλό φαγητό και την μπίρα: όλες, μα όλες οι πιο σπάνιες μπίρες της νέας ελληνικότητας με το δικό τους ποτήρι, μια ζυθο-εγκυκλοπαίδεια να την πιεις στο ποτήρι.

zithos

Το ζεύγος Μαυρομάτη-Β. Τερζόπουλου, θα το συναντήσεις σε όλες τις εκθέσεις με τοπικά προϊόντα. Παίζουν στα δάχτυλα ό,τι πιο σπάνιο της πιο γκουρμέ-Ελλάδας και αυτή στην ουσία, εδώ και 27 χρόνια, χτίζει κάθε φορά το μενού του Ντορέ, μετά από εξάμηνες δοκιμές και βαθύτατους προβληματισμούς. Ο σεφ Τόλης Τσούκαλης παρέα με τη Δέσποινα ξέρουν να μαγειρεύουν τη μαγεία ενός αρνίσιου μπέικον του Παντέρη, που τυλίγει στη σχάρα ένα σπάνιο αγελαδινό, μαστιχωτό ελληνικό σεβρ και μια πορκέτα μικρής παραγωγής που σιγοψήνεται 8 ώρες για να συνδυαστεί με τη σπιτική, βέρα θεσσαλονικιώτισσα μουστάρδα.

Πλάι στα ιστορικά πιάτα, όπως το σαγανάκι και οι ψευτοκεφτέδες, δοκιμάζεις μια Ελληνίδα μοσχίδα από τη Βέροια και τα κρέατα που ωριμάζουν στο ωριμαντήριο του υπογείου. Μια κουζίνα που ανησυχεί και «ψάχνεται» χωρίς ποτέ να προδίδει την πληθωρική νοστιμιά της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης.

info
Τσιρογιάννη 9, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 279010.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr