Στο ίδιο σημείο, απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα του Γέρακα (εξού και το «Αρχηγείον»), είχα πρωτοδικιμάσει την κουζίνα του Δημήτρη Αγοραστού πριν από χρόνια. Από την πρώτη κιόλας φορά που πήγα στο μαγαζί που τότε έφερε το όνομά του ενθουσιάστηκα τόσο με την κουζίνα του όσο και με τον ίδιο. Ευγενικός και ταπεινός αυτός -σπάνιο προσόν για μάγειρα μεταξύ μας- ευφάνταστη και δημιουργική η κουζίνα του. Οι συνταγές του ήταν μεν ελληνικές, αλλά με έναν έξυπνο τρόπο τις πείραζε και τις έκανε πιο σύγχρονες χωρίς τα πιάτα του να χάνουν την επαφή με τα υλικά και την αυθεντικότητά τους. Στην πορεία των χρόνων και αφού η οικονομική κρίση είχε μπει για τα καλά στη ζωή μας, ο Δημήτρης Αγοραστός έκανε μια πολύ λογική και έξυπνη στροφή στο πιο απλό, πιο οικονομικό φαγητό. Έτσι, μετέτρεψε το δημιουργικό εστιατόριο στον Γέρακα σε ένα μοντέρνο σουβλατζίδικο, ενώ ακολούθησε ένα δεύτερο μαγαζί στο Χαλάνδρι με κεμπάμπ και πολίτικη κουζίνα (Αγοραστός, Πλ. Ελευθερωτών 4, τηλ. 2106617353).

Το Αρχηγείον, λοιπόν, είναι ένα προσιτό συνοικιακό μαγαζί που μαζεύει κόσμο από όλη την Αθήνα, χάρη στα νόστιμα πιάτα του αλλά και τις πολύ καλές τιμές του. Λειτουργεί μεσημέρι – βράδυ, κάνει delivery και έχει έναν κατάλογο που καλύπτει όλα τα γούστα. Σουβλάκια, τυλιχτά, αυθεντικά χειροποίητα κεμπάμπ σε διάφορες εκδοχές, χωριάτικη πίτσα και λαχματζούν από ξυλόφουρνο είναι πιάτα που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι. Για του λόγου το αληθές, εμείς τα πήραμε σχεδόν όλα!

Τα σουβλάκια είναι τόσο μαλακά που αρέσουν πολύ (και στα μικρά παιδιά), ενώ κάνουν και ένα τυλιχτό-θαύμα με δικό τους φουρνιστό ψωμάκι, σουβλάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, λαχανικά και υπέροχες σος (γιαουρτιού στο χοιρινό, μαγιονέζας στο κοτόπουλο). Γενικά “το έχουν” πολύ με τις ζύμες, γι αυτό αξίζει να πάρετε στη μέση Λαχματζούν με δύο είδη κιμά ή Λαβάς, μια λεπτή ζύμη με καυτερή σάλτσα ντομάτας και κασέρι. Από τα πρώτα ξεχωρίζει σίγουρα η Παστουρμαδόπιτα με γραβιέρα, το Χειροποίητο Πεϊνιρλί και η Χωριάτικη Πίτσα, ενώ ενδιαφέρον έχει και το Σαγανάκι καβουρμάς που ψήνεται στον ξυλόφουρνο και γαρνίρεται με ένα αβγό μάτι. Και σίγουρα μην αφήσετε έξω από την παραγγελία τις φρέσκες τηγανητές πατάτες με σος και τη χειροποίητη τυροκαυτερή.

Αν ωστόσο θέλετε πιο ελαφριά πιάτα, μπορείτε να συνδυάσετε ένα Σις Κεμπάπ κοτόπουλο ή κάποιο από τα κρεατικά σχάρας, όπως τα Χοιρινά Μπριζολάκια με μια πράσινη σαλάτα ή μια Πολίτικη. Αξίζει, ωστόσο, να δώσετε μια ευκαιρία στο Γιαουρτλού Κεμπάπ, που είναι από κιμά μοσχαρίσιου και αρνίσιου κρέατος και είναι από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει.

info
Θεσσαλονίκης 25, Γέρακας, τηλ. 210 6616220. Τιμές: 12 – 18 ευρώ/άτομο. Λειτουργεί και μεσημέρι. Delivery: 12.00-00.30.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr