Δώδεκα κρεοπωλεία που τιμούν το καλό κρέας και μας δίνουν ιδέες για την Τσικνοπέμπτη.

Mantalaras_5882

Το Κρεοπωλείον – Κυψέλη
Δεκαθλητής και βαλκανιονίκης,ο Γιώργος Μανταλάρας ακολούθησε το οικογενειακό επάγγελμα, αλλά το έφερε στα μέτρα του κάνοντάς το ένα σύγχρονο, μπουτίκ κρεοπωλείο: σέρβις σε όλη την Αττική, κρέατα ειδικής κοπής όπως κορόνες που παρασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας, μοσχαράκι από επιλεγμένες φάρμες στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, χοιρινά κρέατα από την Καρδίτσα, κοτόπουλα από τη Λακωνία, επιλεγμένα προϊόντα από μικρούς Ελληνες παραγωγούς και ετικέτες κρασιών στα ράφια.
Κερκύρας & Παξών 24-26, Κυψέλη, τηλ.: 210 8821616.

naxia-epilogi

Νάξια Επιλογή – Πετράλωνα
Ο Αρτέμης Περιστεράκης είναι Αξιώτης ερωτευμένος με τον τόπο και τα προϊόντα του. Στο κρεοπωλείο του, τα χοιρινά από τις Μέλανες θυμίζουν μοσχάρι σε ένταση χρώματος και σε αρώματα, ενώ τα μοσχάρια του συναγωνίζονται -ενίοτε ξεπερνούν- αρκετά εισαγόμενα ακριβών φυλών. Η δεκαετής ενασχόληση με τις τεχνικές ωρίμασης δίνει ωραία αποτελέσματα. Κατσίκι και αρνί φυσικά από τα ορεινά του νησιού, μαζί και κηπευτικά και ψάρια, όταν υπάρχουν και μπορούν να έρθουν αυθημερόν στην Αθήνα.
Κειριαδών 44, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3471540.

Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης
Το πάλαι ποτέ παραδοσιακό κρεοπωλείο στο Πικέρμι από τις αρχές του 2010 μεταφέρθηκε σε νέα στέγη και συστήνεται πλέον ως ένα «κρεοτεχνείο» υψηλών προδιαγραφών. Ο ιδιοκτήτης, Λευτέρης Γεωργιάδης, δημιούργησε έναν χώρο πλήρως εξοπλισμένο, με κοπές και προϊόντα που ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητά τους. Είναι λίγο μακριά από τη βάση μου, ωστόσο αξίζει να τον επισκεφτώ για τις μαύρες γαλοπούλες Τυρνάβου, τις ειδικές παρασκευές όπως το Ribeye μαριναρισμένο με τρίχρωμα πιπέρια και τον πολύ καλής ποιότητας τυριά από Ελληνες παραγωγούς.
Λεωφ. Μαραθώνος 82, Πικέρμι, τηλ.: 210 6039870.

Φάρμα Μπράλου
Η φάρμα στον Μπράλο Φθιώτιδας δημιουργήθηκε από τον Δάμη Πειθή και χρειάστηκαν κάποια χρόνια προτού αποφασίσει να ανοίξει το 2012 το πρώτο κρεοπωλείο -πρατήριο ουσιαστικά- στην Κηφισιά. Στην γκάμα του βρίσκουμε παρασκευές που περιλαμβάνουν από μπιφτέκια και ποικιλία ρολών μέχρι ειδικές κοπές, όπως ribeye, striploin, Τ-Bone και τόμαχοκ, κρέατα ξηρής ωρίμασης (30 έως 90 ημερών) και άλλα προϊόντα της φάρμας. Ανάμεσά τους τα μοναδικά ελληνικής εκτροφής black angus, μαύρο χοίρο, πουλερικά, κατσίκια και αρνιά. Προσφέρουν επίσης μια εξαιρετική ποικιλία επιλεγμένων αλλαντικών δικής τους παραγωγής αλλά και ιταλικών, ενώ το προσεγμένο farm to table σύνολο συμπληρώνεται από τυριά, γιαούρτι και κρέμες που παράγουν με γάλα από τη φάρμα τους. Από έτοιμες παρασκευές εδώ θα βρείτε και πολύ καλές πίτες, όπως κιμαδόπιτες, κοτόπιτες, σπανακόπιτες και τυρόπιτες.
Τατοΐου 73 & Χαριλάου Τρικούπη, Κηφισιά, τηλ.: 210 2713126 / Μηλιώνη 9, Κολωνάκι, τηλ.: 213 0455929.

giannis-olive-portr80471

Ο Γιάννης – Εξάρχεια
Το κρεοπωλείο της Καλλιδρομίου έχει πιστούς πελάτες στο Λεκανοπέδιο, ακούει ροκ μουσική, χαρίζει χαμόγελα και πουλάει κρέατα επιλεγμένα με προσοχή από τον Γιάννη Μαρόλη. Εδώ υπερισχύουν τα ελληνικά, βιολογικά ή μη, με τόπο καταγωγής και ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου. Η σύζυγος Γωγώ είναι υπεύθυνη για το οργανωτικό της επιχείρησης. Μπριζόλες γαλλικής κοπής, αρνάκι, κατσικάκι και μοσχάρι σε λαδόκολλα βρίσκονται πλάι σε μπιφτέκια με μυστική συνταγή του Γιάννη, χοιρινά γεμιστά ρολά και άλλα.
Καλλιδρομίου 51 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3301230.

Carnicero Meat & Delicatessen
Στα 3 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, το κρεοπωλείο-deli έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τις premium προτάσεις που το καταρτισμένο προσωπικό του υποστηρίζει. Δημιουργίες από ελληνικά κρέατα με παραδοσιακές γεύσεις, όπως ρολά, εξοχικά, σουβλάκια, γύρο, αλλά και διεθνείς γεύσεις, όπως paupiettes, κοτολέτες πανέ, Black Angus burgers και πολλά άλλα είναι μερικά από όσα βρίσκουμε στις βιτρίνες του, ενώ εισάγουν και κρέατα υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο σε επιλεγμένες κοπές. Επίσης, διαθέτουν ποικιλία αλλαντικών από Ισπανία και Ιταλία, μεγάλη γκάμα τυριών καθώς και σάλτσες, μαρινάδες, αρωματικές μουστάρδες και τσάτνεϊ ξίδια και μείγματα μπαχαρικών για να τη συνδυάσετε με το φαγητό σας.
Νέο Ψυχικό: Δημ. Βασιλείου 18, τηλ.: 2106770050 / Κηφισιά: Λεωφόρος Κηφισίας 322, τηλ.: 210 8015100.

Papoulias_6341

Παπούλιας – Παγκράτι
Ο κ. Παπούλιας μετράει 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκράτι και είναι από τους πρώτους που έμαθαν στην Ελλάδα τις γαλλικές κοπές προμηθεύοντας εστιατόρια όπως η Σπονδή. Στις βιτρίνες του συνήθως θα βρείτε ποικιλία από κρέατα ντόπια, όπως χοιρινά από το Αγρίνιο και τη Σπάρτη, αμνοερίφια σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα, μοσχάρια από Τρίκαλα και Καρδίτσα, κοτόπουλα συμβατικά και βιολογικά από τη Σπάρτη. Στο ψυγείο του θα βρείτε και μια γκάμα προσεκτικά διαλεγμένων τυριών.
Πύρρωνος 4-6, πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ.: 210 7518000.

Γιώργος-Μπούμπας

Μπούμπας – Μελίσσια
Ο Ηπειρώτης Γιώργος Μπούμπας έχει στήσει ένα σύγχρονο κρεοπωλείο στα Μελίσσια με έμφαση στο κρέας του τόπου του. Μοσχάρια ελευθέρας βοσκής από την οικογενειακή φάρμα στην Ηπειρο, στην οποία μεγάλωσε και ο ίδιος, αμνοερίφια, μαύρος χοίρος και κοτόπουλα από Ηπειρώτες παραγωγούς και κάποια τυποποιημένα βιολογικά όπως στρουθοκάμηλος περιλαμβάνονται στην γκάμα του. Ξεχωριστό κομμάτι του μαγαζιού οι μπριζόλες ωρίμασης έως 90 ημερών από το δικό τους ωριμαντήριο, οι έτοιμες προς ψήσιμο παρασκευές σε συνταγές του σεφ Γιάννη Λιόκα, τα τυριά από το οικογενειακό τυροκομείο και τα deli προϊόντα.
Κουντουριώτου 1, Μελίσσια, τηλ.: 210 6133019.

DSC_5546

Παραδοσιακό Κρεοπωλείο Καφρίτσα – Νέα Πεντέλη
Επί πέντε γενεές κρεοπώλες, η οικογένεια Καφρίτσα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχουν βαθιά γνώση του κρέατος. Στο κατάστημά τους στη Νέα Πεντέλη βρίσκουμε αμνοερίφια, χοιρινό και μοσχάρι Ελασσόνας, κοτόπουλα Κρήτης και κρεατικά εισαγωγής από τη Γαλλία και την Αμερική. Ξεχωρίζουμε ειδικά το μοσχάρι ωρίμασης (ξηράς από τον δικό τους θάλαμο ή υγρής σε malt ουίσκι), αλλά και τις παρασκευές που ετοιμάζουν στο εργαστήριό τους, όπως μπιφτέκια με κόκκινη κινόα και λουκάνικα μοσχαρίσια και χοιρινά. Από τα ράφια δεν λείπουν και κάποια επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα deli.
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 12, Νέα Πεντέλη, τηλ.: 210 8047783.

aggelis

Aggelis Meatworks – Αθήνα & Γλυφάδα
Οι γνώστες του κρέατος και κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια εμπιστεύονται από το 1979 την οικογένεια Αγγελή στη Βαρβάκειο. Τον τελευταίο χρόνο, οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων μπορούν να προμηθευτούν τα επιλεγμένα κρεατικά των Σερρών, της Νάξου και της Χαλκίδας και από το νέο κρεοπωλείο που φέρνει τη μοντέρνα εκδοχή της Βαρβάκειου στη Γλυφάδα. Δίπλα τους και πιο εξειδικευμένες κοπές από μοσχάρι εισαγωγής (Αυστραλίας, Αμερικής, Ουρουγουάης), χοιρινό Iberico, κρέας ωρίμασης έως 90 ημερών και δικές τους παρασκευές, όπως λουκάνικα chorizo και «ferrero Αγγελής» (κεφτεδάκια με γραβιέρα, παναρισμένα με τρίχρωμη γαλέτα).
Λεωφ. Βουλιαγμένης 170, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8980082.

Paris-Tavitian_Drakoulis_-23-

Drakoulis Meat Open Project
Τα καταστήματα του Στράτου Δρακούλη δύσκολα χαρακτηρίζονται κρεοπωλεία με τη συμβατική έννοια. Στο κατάστημα της Βούλας, για παράδειγμα, τα μικρά ξύλινα τραπέζια κοπής σε συνδυασμό με τη χορευτική μουσική δίνουν περισσότερο αίσθηση εναλλακτικού club. Είναι όμως αυτή η διαφορετική αισθητική ένας από τους λόγους που ξεχωρίζει, σε συνδυασμό με το ότι διαθέτει μερικά από τα πιο σπάνια είδη κρέατος. Ανάλογες είναι και οι προτάσεις με μοσχάρι Lewis Olive Fed Wagyu (το καλύτερο της Αυστραλίας) και Olive Wagyu από την Ολλανδία, που στη διατροφή τους περιλαμβάνονται ελληνικές ελιές, οι οποίες δίνουν ξεχωριστή γεύση στο κρέας, και τα οποία διαθέτουν σε αποκλειστικότητα.
Βασ. Παύλου 103, Βούλα, τηλ.: 210 8955655 / Σκουφά 52, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3632400 / Αγ. Σοφίας 90, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9320211.

DSC_6069

A.Farm – Γλυφάδα
Για όσους αναζητούν αποκλειστικά βιολογικό κρέας, η πρότασή μας είναι το bio κρεοπωλείο Α.Farm στη Γλυφάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για το κατάστημα της Aρκαδικής Οικολογικής Φάρμας στην Τρίπολη, μιας από τις μεγαλύτερες πιστοποιημένες βιολογικές φάρμες με μοσχάρια, χοίρους και αμνοερίφια. Στα ψυγεία βρίσκουμε νωπά τα κρεατικά της φάρμας, ενώ στο εργαστήριο ετοιμάζουν καθημερινά διάφορες παρασκευές όπως μπιφτέκια και χοιρινό κοντοσούβλι. Δίπλα τους και βιολογικά τυριά από το τυροκομείο τους, καθώς και κάποια επιλεγμένα ελληνικά τοπικά προϊόντα.
Δ. Γούναρη 196 & Ιλίου, Ανω Γλυφάδα, τηλ.: 210 9646765.

Φωτογραφίες: William Faithfull

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr