Χειμωνιάζει με αργούς βέβαια ρυθμούς, ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει -με μερικά διαλείμματα καλοκαιριού- και αρχίζουμε να αναζητούμε μέρη ζεστά και φιλόξενα να περάσουμε στιγμές χαλάρωσης. Άλλωστε, η εστίαση έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της. Έπειτα από τόσο εγκλεισμό, όλοι έχουμε ανάγκη να βγούμε, να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα, με φίλους και γνωστούς. Μέρη που είναι κατάλληλα και για επαγγελματικές συναντήσεις (εργασία και… χαρά!) και σίγουρα ιδανικά για πρώτο ραντεβού!

Η βόλτα μου στο Κέντρο, όπου είχα να πάω καιρό, μου θύμισε πόσο όμορφη τελικά είναι η Αθήνα! Και κάποιες φορές, ακόμη και αν δεν έχεις παρέα, ακόμα και αν πας μόνος σου σε ένα καφέ, μπορεί τελικά το περιβάλλον και οι άνθρωποι να σου φτιάξουν τη μέρα, με μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και… γλυκαίνουν τις στιγμές σου.

Επέλεξα μικρά ή και λίγο μεγαλύτερα, φιλόξενα και ζεστά καφέ, στην καρδιά της πόλης, στο Κολωνάκι, στην Πλάκα και στα Ιλίσια. Όλα είναι προσβάσιμα με τα πόδια από το Σύνταγμα, ειδικά για όσους έχουν συνηθίσει να περπατούν.

Σας τα παρουσιάζω με τη σειρά που τα επισκέφτηκα. Άλλωστε τα 3 πρώτα απέχουν μερικά βήματα το ένα από το άλλο.

Petite Fleur
Ένας πολύ μικρός χώρος με ζεστή διακόσμηση, vintage σερβίτσια, ζεστό και πρόσχαρο προσωπικό, ωραίες σοκολάτες και λαχταριστά γλυκά! Εκεί με υποδέχθηκε ο Γιάννης, με χαμόγελο και θετική ενέργεια! Στο Petite Fleur («Μικρό λουλούδι» στα γαλλικά) πας κυρίως για τις σοκολάτες του. Xρησιμοποιούν γαλλική βιολογική σοκολάτα Vahlrona, που ετοιμάζεται παραδοσιακά σε bain marie από αυθεντικές πλάκες σοκολάτας και γάλα βιολογικής καλλιέργειας. Οι γεύσεις που θα βρείτε παρασκευάζονται εκείνη τη στιγμή, όχι με σιρόπια αλλά με εκχυλίσματα από τα διάφορα μπαχαρικά και υλικά.  Γι’ αυτό και η σοκολάτα θέλει 5-10 λεπτά για να ετοιμαστεί. Στο τέλος φτιάχνουν ένα λουλουδάκι από φυτική κρέμα, με το οποίο την κοσμούν. Και το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο!
Δοκίμασα σοκολάτα με τσίλι. Ήξερα ότι δένει αρμονικά το κακάο με το τσίλι, αλλά δεν είχε τύχει να τολμήσω να δοκιμάσω. Ιδιαίτερη γεύση, αν σας αρέσουν τα καυτερά. Ομολογώ ωστόσο ότι έκαιγε αρκετά. Αν θέλετε να τη δοκιμάσετε όμως μπορείτε να πείτε να μην την κάνουν πολύ δυνατή. Αφού ετοιμάζεται εκείνη τη στιγμή, οι επιλογές σας είναι πολλές! Το best seller του σε σοκολάτα βέβαια είναι η σοκολάτα με πραλίνα, που είναι εκπληκτική! Φτιάχνεται από αληθινή πραλίνα φουντουκιού, οπότε μην προβληματιστείτε αν βρείτε μέσα κομματάκια!
Οι σοκολάτες του έχουν περιεκτικότητα 70% κακάο ενώ δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη και επομένως οι θερμίδες τους είναι πιο ισορροπημένες. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί νερό αντί για γάλα για τους vegan ή όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν πίνουν το γάλα.

Παράλληλα, στο μαγαζί υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αρωματικά τσάγια, που προμηθεύονται από την εταιρεία Τσάι, που βρίσκεται στην οδό Σούτσου, λίγο πιο κάτω. Στα αγαπημένα του κόσμου, ο Μικρός Πρίγκιπας. Θα πρότεινα και την Πορφυρή Ανατολή, που δοκίμασα: κόκκινο τσάι χωρίς καφεΐνη, με κομμάτια μήλου, ροδιού και φραγκοστάφυλλου. Οι επιλογές και στο τσάι όμως είναι αρκετές, οπότε καλό είναι να πάρετε τον χρόνο σας να μελετήσετε τον κατάλογο!
Από αυτό το σκηνικό δεν ήταν δυνατόν να λείπουν τα γλυκά. Ένα γλυκάκι μαζί με τη σοκολάτα, το τσάι και τον καφέ είναι ό,τι πρέπει! Είναι χειροποίητα, παρασκευάζονται σε ένα εργαστήριο από έναν άνθρωπο, τον Δημήτρη, που προμηθεύει γλυκά και ψωμάκια του σάντουιτς όλα τα Petite Fleur. Δοκίμασα κλασικό κέικ με επικάλυψη σοκολάτας. Ήταν ακριβώς όπως το φτιάχνει η μητέρα μου! Αρωματικό και πολύ γευστικό.

Στο μαγαζί σερβίρουν και καφέ, 100% arabica, Coffee Republic ενώ υπάρχουν και χειροποίητα αναψυκτικά! Όλα τα προϊόντα σερβίρονται σε όμορφα σερβίτσια που ταιριάζουν με τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα του μαγαζιού. Σε αυτή τη φάση που πέτυχα το κατάστημα, βρίσκονται σε μια διαδικασία αναδιοργάνωσης, με βάση τις νέες τάσεις της εποχής, στοχεύοντας να δουλέψουν πάνω σε vegan και sugar free κωδικούς.
Το μαγικό σκηνικό συμπληρώνει η μουσική, με αληθινά βινύλια, σε ρυθμούς τζαζ ενώ στον χώρο υπάρχει και πιάνο. Μπορούν να γίνουν και κάποια live (προ covid σίγουρα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα).
Να σημειώσουμε ότι το Petite Fleur στο Κολωνάκι είναι το πρώτο μαγαζί της πλέον γνωστής αλυσίδας που μετρά 6 συνολικά καταστήματα (Χαλάνδρι, Παγκράτι, Golden Hall, McArthur Glen, Κηφισιά), στο ίδιο στιλ και έχουν τα ίδια προϊόντα.

Ομήρου 44, Κολωνάκι, Τηλ. 21 0361 3169

Πορτατίφ
Στον παράλληλο δρόμο βρίσκεται ένα άλλο καφέ, το Πορτατίφ, με παρόμοια χαρακτηριστικά, λίγο πιο θορυβώδες. Κι εδώ η διακόσμηση παραπέμπει σε Γαλλία, ενώ ο εμπνευστής του, ο pastry chef Τάσος Λύτρας, θέλησε να λανσάρει το concept γλυκό και καφές, το οποίο φάνηκε πως δουλεύει μια χαρά, αφού το μαγαζί είναι ξακουστό για αυτό! Εδώ θα βρείτε πολλούς φοιτητές, καθώς είναι μερικά βήματα από τη Νομική Σχολή, αλλά και δικηγόρους (ο δρόμος έχει πολλά γραφεία), ενώ το Σαββατοκύριακο συχνάζουν περισσότερο οικογένειες που έρχονται να φάνε ένα γλυκό μετά τη βόλτα και τα μεσημεριανά ψώνια.
Τα γλυκά είναι όλα φρέσκα και χειροποίητα και παρασκευάζονται στο εργαστήριό τους, στη Μαυρομιχάλη, που λειτουργεί και ως ζαχαροπλαστείο ενώ υπάρχει και στη Μεταμόρφωση ένα ακόμη εργαστήριο, λόγω του όγκου της εργασίας. Τα πιο ευπώλητα γλυκά είναι τα κρουασάν -με διάφορες γεύσεις- αλλά και οι τάρτες. Ο κόσμος μπαίνει μέσα στο μαγαζί για να επιλέξει τα γλυκά που φαντάζουν πολύ δελεαστικά στις βιτρίνες τους.

Δοκίμασα τάρτα με φιστίκι Αιγίνης. Πολύ φρέσκια και ιδιαίτερη! Και ταιριάζει χρωματικά και με το μαγαζί, που φιλοξενεί πολλά αντικείμενα στο χρώμα της μέντας. Άλλωστε και τα κουτάκια, όπου αποθηκεύει τα γλυκά για το take away είναι σε αυτήν την απόχρωση.
Στα συν του μαγαζιού, τα γλυκά του και η όμορφη διακόσμηση που σε ταξιδεύει. Στα πλην η διαρρύθμισή του. Είναι μικρό, πάνω στον δρόμο, δίπλα σε άλλο μαγαζί, έχει αρκετή φασαρία, ειδικά τις ώρες αιχμής, οπότε δεν είναι τόσο ατμοσφαιρικό. Βέβαια δεν παύει να αποτελεί έναν ωραίο χώρο για ένα ευχάριστο διάλειμμα μέσα στη μέρα. Και φυσικά, έχει και επιπλέον χώρο στο πάνω μέρος του μαγαζιού, που είναι λίγο πιο απομονωμένος.
Πέρα από το εργαστήριο-Ζαχαροπλαστείο στη Μαυρομιχάλη, υπάρχει και δεύτερο Πορτατίφ στην Άρτα.

Πορτατίφ, Σίνα 41, Τηλ. 21 0362 1866


Facebook/Dark Side of Chocolate, Photo Credit: Μανώλης Τσάφος

The dark side of Chocolate
Εδώ έχουμε μια κλασική σοκολατερί, που μάλιστα όταν πρωτοάνοιξε, το 2011, ο σεφ chocolatier Αριστοτέλης Παναγιώταρος έφτιαχνε τις σοκολάτες του και τα σοκολατάκια του εκεί, ενώ ο κόσμος μπορούσε να τον παρακολουθεί μέσα από ένα παράθυρο να δημιουργεί! Είχε μεγάλη ανταπόκριση αυτή η ιδέα και το μαγαζί -αν και αρκετά μικρό- ήταν από την αρχή πάντα γεμάτο. Οπότε ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να μεταφέρει το εργαστήριό του αλλού, για να εξοικονομήσει χώρο!
Ο Αριστοτέλης Παναγιώταρος είναι πολυταξιδεμένος και έχει σπουδάσει μαγειρική στη Ολλανδία και Ζαχαροπλαστική στο Παρίσι. Ωστόσο, η αγάπη του για τη σοκολάτα ήταν αυτή που τον ώθησε να τριγυρνά στις σοκολατερί του Παρισιού, αναζητώντας να μάθει περισσότερα για τη σοκολάτα, Έπειτα από επίμονες προσπάθειες, κατάφερε να ενταχθεί στο επιτελείο του Chef Chocolatier Patric Roger, ο οποίος τον μύησε στα μυστικά της σοκολάτας.


Facebook/Dark Side of Chocolate, Photo Credit: Μανώλης Τσάφος

Ετοιμάζει μόνος του σοκολατάκια και κάποια γλυκά που ποικίλλουν (και αναγράφονται στον κατάλογο ως γλυκά ημέρας). Αυτό που τον κάνει να διαφέρει από τους υπόλοιπους σοκολατοποιούς είναι ότι έχει πολύ ιδιαίτερες γεύσεις στα σοκολατάκια του. Αν τα δείτε από μακριά νομίζετε ότι έχουν χρωματιστά περιτυλίγματα, όμως είναι ειδικές εδώδιμες σφραγίδες, σαν χαλκομανίες από βούτυρο κακάο. Πέρα από το ομώνυμο σοκολατάκι του στα χρώματα του μαγαζιού -που περιέχει πραλίνα- θα βρείτε σοκολατάκια με περγαμόντο και μπαχάρι, με τσίλι (καίει αρκετά αλλά είναι πολύ ωραίο), με καφέ και χοντρό αλάτι (πολύ ιδιαίτερο), με φασκόμηλο και μέλι, με βασιλικό και λάιμ, με αστεροειδή γλυκάνισο (πολύ αρωματικό) ενώ υπάρχει σοκολατάκι που ονομάζεται Μικρός Πρίγκιπας και φτιάχνεται από το τσάι Μικρός Πρίγκιπας (από την εταιρεία Τσάι). Η σοκολάτα που χρησιμοποιεί σε όλες του τις παρασκευές είναι από τη Chocolaterie de l’ Opera.
Το καφέ είναι μικρό, ατμοσφαιρικό, με ωραία διακόσμηση, σε αποχρώσεις του κόκκινου, του μαύρου, του καφέ και του λευκού ενώ τη διακόσμηση έχει επιμεληθεί  designer. Ο χώρος βέβαια εμπλουτίζεται και εξελίσσεται, με προσθήκες πελατών και φίλων και αγαπημένες αφίσες. Εδώ η διάθεση δεν είναι τόσο ρομαντική όσο πιο ροκ, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τη μουσική που παίζει αλλά και από τον κατάλογο. Οι σοκολάτες έχουν όλες τίτλους από γνωστά αγαπημένα ροκ τραγούδια ενώ η χρονιά που κυκλοφόρησαν συμπίπτει με το ποσοστό του κακάο που περιέχουν. Γι’ αυτό και ο ιδιοκτήτης εξηγεί στους νέους πελάτες τη λογική του καταλόγου! Κινήθηκα σε αρκετά bitter ποσοστό, οπότε όσοι αγαπάτε τις πιο γλυκές γεύσεις να κινηθείτε κάτω από το 60%.
Πέρα από τις σοκολάτες, φτιάχνει και κάποια κλασικά γλυκά, όπως προφιτερόλ, τυραμισού, κρεμ καραμελέ, που αναγράφονται στον κατάλογο ως γλυκά ημέρας. Πρέπει να ρωτήσετε τι υπάρχει την ημέρα που θα βρεθείτε εκεί.
Ο καφές που θα βρείτε εδώ είναι Redd ενώ στα Redd coffee θα βρείτε προς πώληση και τα σοκολατάκια του μαγαζιού. Ωστόσο, υπάρχει συνεργασία και με το e-food και με τη wolt. Παράλληλα, το καλοκαίρι μπορείτε να φάτε στο μαγαζί solo gelato παγωτό.
Το μαγαζί απευθύνεται σε ευρεία γκάμα κόσμου: από τους πιο διανοούμενους και πιο καλλιτεχνικούς τύπους, μέχρι τους φοιτητές σε διαλείμματα ή σε… κοπάνες!

The dark Side of Chocolate, Σόλωνος 49, Τηλ. 21 0339 2348

Κιμωλία Αρτ Καφέ
Η Κιμωλία είναι ένα καφέ όλο χρώμα, που αποπνέει έναν καλλιτεχνικό αέρα, αιτιολογώντας έτσι και τον χαρακτηρισμό Art cafe. Η ιδιοκτήτρια, Κατερίνα Βαγενά,μια αληθινή καλλιτέχνις, έβαλε στον χώρο την προσωπική της σφραγίδα, γεμίζοντάς τον πίνακες -δικούς της ή γνωστών της- όμορφα και ζεστά χρώματα και φυσικά μαυροπίνακες σε διάφορα σχέδια, που τα έχει φιλοτεχνήσει η ίδια. Κάθε λίγο ανανεώνει αντικείμενα στον χώρο με νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Καθώς κάποιος πίνει τον καφέ του, μπορεί να πάρει τις χρωματιστές κιμωλίες που θα βρει στον χώρο, να ζωγραφίσει ή να καταγράψει τις εντυπώσεις του, τα αγαπημένα του citata… Κατά καιρούς ο τοίχος σβήνεται για να είναι έτοιμος να υποδεχθεί νέες σημειώσεις. Μάλιστα τους θαμώνες του μαγαζιού τους αποκαλεί η ίδια χαιδευτικά «Κιμωλίες».

Ο χώρος εσωτερικά -που ήταν παλιά σπίτι, που χτίστηκε το 1925- κινείται σε 3 επίπεδα. Όσο προχωράει κάποιος στα ενδότερα, φτάνει σε πιο… prive χώρους, με αποκορύφωμα το τρίτο επίπεδο που είναι σαν σαλονάκι σπιτιού με πιάνο. Όταν ο γιος της, ο Αλέξανδρος, έχει κέφια, παίζει εκεί σε ρυθμούς τζαζ, μιας και ο ίδιος είναι πιανίστας. Ο χώρος δυστυχώς είναι δύσκολο να φιλοξενήσει live, λόγω της διαρρύθμισης του, αλλά κατά καιρούς «ζωντανεύει» από αυθόρμητες παρέες.

Στόχος του μαγαζιού δεν είναι να έρθει κάποιος και να φύγει αλλά να αισθανθεί σαν το σπίτι του, να αράξει, πίνοντας τον καφέ, τη σοκολάτα του ή τρώγοντας κάποια σνακ και γλυκά, που φτιάχνονται με αγάπη και προσοχή, σαν αυτή που θα έδειχνε η ιδιοκτήτρια αν τα έφτιαχνε σπίτι της. Άλλωστε και η ίδια, όποτε της επιτρέπει ο χρόνος της, ετοιμάζει συγκεκριμένα γλυκά (πχ πορτοκαλόπιτα ή σπιτικό κέικ) στο σπίτι της, που είναι από πάνω και τα φέρνει στο μαγαζί!
Τα σάντουιτς και τα κλαμπ σάντουιτς ετοιμάζονται τη στιγμή που τα παραγγέλνει ο πελάτης, με προσεγμένα υλικά. Πέρα από κάποια σνακ και καφέ, στο μαγαζί θα βρείτε σοκολάτες- ροφήματα Νovello, που αξίζει να δοκιμάσετε! Δεν στερούνται ζάχαρης και θερμίδων αλλά μια φορά στο τόσο, δεν πειράζει να κάνετε την παρασπονδία σας. Eίναι υπέροχη η λευκή σοκολάτα με μαστίχα και διακριτικό άρωμα τριαντάφυλλου! Ο κόσμος προτιμά κυρίως την gourmet εκδοχή με καραμέλα και αλάτι Ιμαλαΐων αλλά και την ανατολίτικη, με τσουρέκι και πραλίνα φουντουκιού. Εδώ θα βρείτε και μια ποικιλία σε τσάγια από τον Δρόμο του τσαγιού. Στο μαγαζί υπάρχουν επίσης γλυκά, από το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής με το οποίο συνεργάζονται αλλά και σπανακόπιτα, από τον φούρνο όπου προμηθεύεται τα ψωμιά η ιδιοκτήτρια. Επειδή το μαγαζί είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, θα βρείτε και κάποια ποτά και ορισμένα κοκτέιλ.

Πέρα από το όμορφο, χρωματιστό και ζεστό εσωτερικό, υπάρχει και μια ωραία γλυκιά αυλίτσα, για τις ζεστές μέρες του χρόνου. Το μαγαζί είναι ανοικτό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12-1 το βράδυ, ενώ τα Παρασκευο-Σαββατοκυριακα πηγαίνει και πιο αργά.

Υπερείδου 5, Πλάκα, Τηλ. 21 1184 8446


Facebook/ L’ Arrêt du temps

L’ Arrêt du temps
«Τα ρολόγια σκοτώνουν τον χρόνο. […] Ο χρόνος είναι νεκρός όσο τον ροκανίζουν μικρά γρανάζια. Μόνο όταν το ρολόι σταματήσει ο πραγματικός χρόνος ζωντανεύει». Με αυτό το citato του William Faulkner από το έργο του «Τhe sound and the fury» επεξηγούν στον κατάλογό τους τον τίτλο του μαγαζιού: L’ arrêt du temps, φράση που στα γαλλικά σημαίνει το σταμάτημα του χρόνου. Αυτό είναι και το concept του χώρου, να είναι ένα μέρος για χαλάρωση, όπου περνά κάποιος ποιοτικό χρόνο. Γι’ αυτό και άλλωστε ό,τι ρολόγια θα βρείτε στον χώρο, τοίχου ή επιτραπέζια, είναι επίτηδες σταματημένα.


Facebook/ L’ Arrêt du temps

Εν αντιθέσει με τα προηγούμενα μαγαζιά, είναι all day, ενώ φημίζεται και για τα brunch του το Σαββατοκύριακο. Σε αρκετά κεντρικό σημείο, απέναντι από το Caravel, θα βρείτε ένα καφέ με γαλλο-αυστριακό αέρα, όπως μας είπαν οι ιδιοκτήτες. Οι πίνακες και τα φωτιστικά έχουν έρθει από Γαλλία, ενώ η ιδιαίτερη μπορντούρα που κοσμεί τους τείχους έχει αυστριακές επιρροές. Ο έξω χώρος θυμίζει γαλλικό μπιστρό. Μπορείτε να βρεθείτε εκεί είτε για καφέ πρωινές και απογευματινές ώρες, είτε για να απολαύσετε το κρασί σας ή το φαγητό σας.
Το μαγαζί υπήρχε χρόνια -από το 2007- ωστόσο άλλαξε διεύθυνση και ανακαινίστηκε πριν από 3 χρόνια. Στόχος των 3 νέων συνέταιρων είναι να φτιάξουν ένα ζεστό χώρο που να προσφέρει λίγα πράγματα αλλά καλά.

Πέρα από ωραίο καφέ -kudu- και σοκολάτα Callebaut (που φτιάχνεται με ειδική διαδικασία), υπάρχουν και λαχταριστά γλυκάκια, pancakes αλλά και πίτσες και ζυμαρικά. Θα βρείτε επίσης και αρωματικά τσάγια από την εταιρεία Τσάι. Το μαγαζί ακολουθεί και τις νέες τάσεις, με γλυκά χωρίς ζάχαρη ή vegan, όπως για παράδειγμα vegan πάστα φλόρα.
Ο χώρος λειτουργεί σε δυο επίπεδα. Υπάρχει εσωτερική σκάλα, που οδηγεί στο πάνω μέρος, το οποίο είναι σε άσπρους τόνους, εν αντιθέσει με το υπόλοιπο μαγαζί που κινείται στους τόνους του καφέ. Στο πάνω μέρος υπάρχει και μια βιβλιοθήκη, ενώ αν πετύχετε το τραπεζάκι δίπλα στο παράθυρο είναι ο ιδανικός χώρος είτε για να αράξετε με το βιβλίο σας είτε να περάσετε ποιοτικές στιγμές με καλή παρέα σε ένα ρομαντικό σκηνικό!
Το προσωπικό είναι ζεστό και ευχάριστο -κάτι που παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο σε ένα μαγαζί- ενώ δίνουν και δωρεάν -covid free!- αγκαλιές τις πιο μελαγχολικές ημέρες!
Το brunch, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, είναι ένα από τα δυνατά του σημεία, οπότε αν θέλετε να πάτε, είναι καλό να έχετε κάνει από πριν μια κράτηση.


Facebook/ L’ Arrêt du temps


Instagram/ larret_du_temps_

L’ Arrêt du temps, Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7, Τηλ. 21 0725 3200

Δείτε επίσης:
Καλός καφές; Προτείνουμε 12 στέκια που σερβίρουν ποιότητα

Brunch σε 3 στέκια στου Ψυρρή και στον Κεραμεικό

4 ζαχαροπλαστεία στα Βόρεια Προάστια με γλυκά χωρίς ενοχές!

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr