Η ανάπλαση του ουρανοξύστη του Πειραιά που βρίσκεται σε εξέλιξη, η αναβίωση της Τρούμπας, οι νέες πιάτσες που ξεφυτρώνουν από το λιμάνι μέχρι το Πασαλιμάνι, το Μικρολίμανο, τη 2ας Μεραρχίας και τα περίχωρα της αγοράς της Σωτήρως, μας δίνουν διαρκώς νέους λόγους για να επιλέξουμε τον Πειραιά για την έξοδο και τη βόλτα μας. Μαγαζιά που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’30 με παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, καφενεία άλλης εποχής, cafe του σήμερα και all day, εστιατόρια με σύγχρονη ελληνική κουζίνα, junk food και μπεργκεράρες, ρώσικα πιροσκί, έθνικ γεύσεις από τη λατινική Αμερική, ιταλικά εστιατόρια, γλυκοπωλεία, φούρνοι, εργαστήρια χαλβά, τσιπουράδικα, ψαροταβέρνες, oyster bars, cocktail bars, wine bars . Η λίστα δεν τελειώνει. Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με το street food στην πιο ατόφια του εκδοχή. Σήμερα, θα πάμε μια βόλτα στις καντίνες του Πειραιά.

Πρώτη στάση, η Ακτή Μιαούλη. Κεντρικό σημείο, που την ημέρα με τις ναυτιλιακές εταιρίες, τα γραφεία, και τα πλοιαράκια που φεύγουν για Αργοσαρωνικό, συναντάς κίνηση και πολυκοσμία. Το βραδάκι, που πέφτουν οι ρυθμοί και ο γαλάζιος τρούλος του Αγίου Νικόλα φωτίζεται, ακριβώς απέναντι από την εκκλησία, βρίσκεται το Story Streat, η καντίνα που ψηφίζει «χειροποίητο».

Τι κι αν το βράδυ που βρέθηκα εκεί έπεφταν οι κεραυνοί βροχή και σιγόβραζε μεγάλη καταιγίδα, ο ένας μετά τον άλλο οι περαστικοί σταματούσαν τα αμάξια και τα μηχανάκια τους έξω από την καντίνα με τα λιγοστά τραπεζάκια στην πίσω της μεριά.

Δοκιμάσαμε το αρμένικο σάντουιτς και εκείνο με τη χοιρινή πανσέτα. Το πρώτο είχε χειροποίητο κεμπάπ ζουμερό και αρμένικο σουτζούκι πικάντικο, ελαφρώς καυτερό και πολύ πολύ νόστιμο. Η χειροποίητη σάλτσα από κόκκινες γλυκιές πιπεριές, σε συνδυασμό με τη σάλτσα γιαουρτιού έφερναν απόλυτη ισορροπία. Στο δεύτερο, η πανσέτα ήταν μαριναρισμένη και ζουμερή, συνδυάστηκε ωραία με ζαμπονοσαλάτα και σωστά ψημένο μπέικον. Και στα δύο σάντουιτς δεν έλειπαν φρέσκα λαχανικά για τη δροσιά, λιωμένο τυρί και τραγανές πατάτες κομμένες στο χέρι με μπόλικη πάπρικά. Το ψωμάκι τους αφράτο, φρέσκο και με γλυκιά γεύση. Και δεν ξέρω αν ανέφερα ότι τα σάντουιτς της καντίνας έχουν μήκος 30 εκατοστά.

Θα επιστρέψω για να δοκιμάσω σε μπέργκερ ή σάντουιτς το φιλεταρισμένο μπούτι κοτόπουλου (μαρινάρεται σε ξινόγαλα,μέλι και μπαχαρικά), με το μυστικό δικό τους πανάρισμα που φημίζεται για το «κρατς» του και το χωριάτικο λουκάνικο με πράσο.

Info
Ακτή Μιαούλη, Άγιος Νικόλας
Ωράριο λειτουργίας 18.00-06.00
Ωράριο ντελίβερι 18.00-04.00
Τηλ. 2100107239, 6988283787

Τη δεύτερη καντίνα δεν τη συναντάς απλά στον δρόμο σου. Πρέπει να πας «συστημένος». Φεύγουμε από το κέντρο του Πειραιά και κατευθυνόμαστε προς το Κερατσίνι. Πίσω από τον Σκλαβενίτη, στο πάρκινγκ του Β’ Τελωνείου Πειραιά, βρίσκεται το καλά κρυμμένο Coffe Box, μια καντίνα με ωράριο δημοσίου! (τις Παρασκευές κάθονται λίγο παραπάνω)

Ανοίγει λοιπόν στις 7 το πρωί και κλείνει το απογευματάκι. Φυσικά σερβίρει (και κάνει και ντελίβερι) καφέδες, φρεσκοφουρνιστά σφολιατοειδή όπως μπουγάτσα με κρέμα Σερρών και κασερόπιτα Αμφιλοχίας, σάντουιτς και αραβικές, όμως εμείς πήγαμε για το βρόμικο. Δοκιμάσαμε αυτό με το χειροποίητο κεμπάμπ και εκείνο με την πανσέτα. Το κεμπάμπ ήταν ζουμερό και αρωματικό αφού είχε μπόλικο δυόσμο. Η πανσέτα ήταν ωραία ψημένη τραγανή και ζουμερή επίσης. Συνδυάστηκαν με μπόλικες πατάτες, τυρί, ντομάτα, κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα. Το ψωμάκι και εκείνο φρέσκο και αφράτο. Τέλος, ο ψήστης μας έφερε να δοκιμάσουμε και τα χοιρινά τους καλαμάκια, και είχε δίκιο, αφού ήταν καλοψημένα, σωστά στο αλάτι και ζουμερά.

Εδώ, πρωταγωνιστούν η απλότητα, τα φρέσκα υλικά και το καλό ψήσιμο. Αυτά σε ένα βιομηχανικό σκηνικό με θέα τις ριγέ καμινάδες πέρα απ’ την ιχθυόσκαλα.

Info
Μαρίας Κιουρί & Λεωφ. Δημοκρατίας, Κερατσίνι (εντός Β΄Τελωνείου Πειραιά)
Ωράριο λειτουργίας 07.00-17.00, Παρασκευές: 07.00-20.00, Σαββατοκύριακο κλειστά.
Τηλ. 2130992020, 6986563633

Τρίτη στάση στην αγαπημένη «πασαρέλα» του Πειραιά (όποιος ξέρει ξέρει), στο Πασαλιμάνι. Κάποτε μπορεί να έδιναν ραντεβού κάτω από το ρολόι, τώρα όμως οι περισσότεροι δίνουν ραντεβού στο Jackaroo. Θα τους αναγνωρίσετε. Θα κρατούν κάποιο σάντουιτς τεραστίων διαστάσεων ή ένα ζουμερό μπέργκερ. Ίσως και ένα τόπι, αν τους αρέσει ο ελληνικός κινηματογράφος.

Εδώ το μενού θυμίζει περισσότερο μπεργεράδικο, όμως το μαγαζί παραμένει ορθάδικο. Στον κατάλογο βρίσκουμε μπέργκερ, σάντουιτς και χοτ ντογκ με επιλογές όπως «μαδημένο», σιγομαγειρεμένο χοιρινό, γαρίδες με πάνκο, τραγανό τηγανητό κοτόπουλο, μοσχαρίσια μπιφτέκια, ακόμη και γεμιστό μανιτάρι πορτομπέλο για τους χορτοφάγους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jackaroo (@jackaroo_sandwiches)

Δοκίμασα ένα από τα μπεστ σέλερ του μαγαζιού, το σάντουιτς Buffalo fried chicken. Τη συνταγή για το παναρισμένο στήθος κοτόπουλου την αποκαλούν μυστική. Κι εγώ αν την είχα θα την κρατούσα μόνο για μένα. Άντε και για δυο-τρεις φίλους. Το τραγανό φιλέτο συνόδεψαν πληθωρικές xειροποίητες σως του μαγαζιού (αγιολί, buffalo hot σως και blue mayo) δροσερό άισμπεργκ, ντομάτα, και τραγανές τηγανητές πατάτες στο πλάι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jackaroo (@jackaroo_sandwiches)

Ακόμη, δοκίμασα και το Frisco Melt. Σάντουιτς με χειροποίητο βουτυράτο ψωμάκι μπριός, ζουμερά και λεπτά μοσχαρίσια μπιφτέκια, μπέικον, μαρούλι, ντομάτα και μια πολύ νόστιμη σως Mac Mac.

Θα επιστρέψω για να δοκιμάσω τα πάντα.

Info
Σωτήρος Διός 45, Πειραιάς
Τρίτη-Παρασκευή 18.00-01.00, Σαββατοκύριακο 12.30μ.μ-01.00, Δευτέρα κλειστά
Τηλ. 2104100015

Τέταρτη στάση. Αντέχετε; Πρέπει, γιατί τώρα θα μιλήσουμε για το βρόμικο του Βασίλη στη Χαμοστέρνας. Ξεφύγαμε λίγο από τα επίσημα όρια του Πειραιά, αλλά δεν απέχουμε πολύ από το κέντρο. Για εμένα αυτή η καντίνα είναι old time classic. Δηλαδή, αν με ρωτήσει κάποιος πώς είναι το βρόμικο στην πιο αυθεντική του μορφή, εκεί θα πάει το μυαλό μου.

Στη μαυροκίτρινη καντίνα, με τα δύο-τρία τραπεζάκια και τα γατάκια που βολτάρουν, δοκίμασα το σάντουιτς με το βραστό λουκάνικο και το σάντουιτς με το ψητό λουκάνικο, αφού αυτά τα δύο είναι και τα πιο ξακουστά απ’ τον κατάλογο. Το ψωμάκι με σουσάμι, αφράτο αλλά στιβαρό, κρατά τα υλικά στη θέση τους. Μπόλικο και χοντροκομμένο, βραστό κρεμμύδι όσο πρέπει γλυκό, λάχανο, καρότο, κέτσαπ και η καλύτερη μαγιονέζα του Πειραιά και της Αθήνας μαζί, από τα χέρια της συζύγου του κύριου Βασίλη. Δηλαδή πας εκεί μόνο και για τη μαγιονέζα. Το βραστό λουκάνικο ήταν πολύ γευστικό και χορταστικό. Καμία σχέση με κάτι νερόβραστα λουκανικάκια που συναντάμε αλλού. Το ψητό ήταν κι αυτό καταπληκτικό με τραγανή κρούστα, ζουμερό, πικάντικο και ελαφρώς καυτερό. Και τα δύο, συνοδεύονται ιδανικά με μια παγωμένη μπίρα.

Ένα πουλάκι μου είπε ότι πριν κάποια χρόνια εκτός της μαγιονέζας έφτιαχνε και χειροποίητη πάστα φλόρα. Ελάτε να σκεφτούμε έναν τρόπο να την πείσουμε να την επαναφέρει.

Info
Χαμοστέρνας 55, Ταύρος
Ωράριο λειτουργίας Κυριακή-Πέμπτη 8.00μ.μ-2.30μ.μ. Παρασκευή 8.00π.μ.-4.00π.μ. Σάββατο 8.30μ.μ.-4,30 π.μ.
Τηλ. 694257577

Τελευταία στάση, για γλυκό στο Πασαλιμάνι. Λίγο πριν τη Μαρίνα Ζέας, δεν γίνεται να μην σταματήσουμε στο Jerry’s food truck. H ιδέα που κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη και έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε όλη την Eλλάδα. Βέβαια, ο Πειραιάς έχει την τιμητική του, αφού άνοιξε κατάστημα και στον Κορυδαλλό.

Η καντίνα αυτή σερβίρει ολόφρεσκα ντόνατς με πολύ γευστικές γεμίσεις και κρέμες. Βέβαια βρίσκουμε κι άλλα πράγματα εδώ, αφού ανοίγουν τσουρεκάκια σαν ψωμί για βρόμικο και τα γεμίζουν με κρέμες, σοκολάτες, μπισκότα και φρούτα, ενώ κάνουν γλυκά μπέργκερ με ντόνατ για ψωμάκι.

Μπορούμε να φτιάξουμε σε κουτί τη δική μας ποικιλία με όλους αυτούς τους πειρασμούς. Στα ντόνατς, οι γεύσεις που ξεχωρίζω εγώ, που έχω τιμήσει το συγκεκριμένο μαγαζί αρκετές φορές, είναι η κρέμα ταχίνι, η κρέμα κρεμ μπρουλέ, η βανίλια, η σοκολάτα γάλακτος, η σοκολάτα μπίτερ, και η αγαπημένη μου επιλογή, το ντόνατς με γέμιση κρέμα τσιζκέικ με μαρμελάδα φράουλα για τόπινγκ. Εσείς, μπορείτε να αφεθείτε ανεξέλεγκτοι και να δημιουργήσετε τα δικά σας γλυκά-κόλαση, αφού οι επιλογές και οι συνδυασμοί είναι α-μέ-τρη-τοι.

Αν θα επιστρέψω; Λογικά το έχω ήδη κάνει μέχρι να δημοσιευτεί αυτό το κείμενο. Επίσης, ξαναλέω: Ντόνατς με γέμιση κρέμα τσιζκέικ. Θα με θυμηθείτε.

Info
Ακτή Μουτσοπούλου 10, Πειραιάς
Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή: 12.00μ.μ.-01.00π.μ. Σαββατοκύριακο: : 11.00π.μ.-01.00π.μ
Τηλ. 2104296334

Δείτε επίσης:

2 στάσεις για φρέσκια, αυθεντική μπουγάτσα στον Πειραιά

Βόλτα στα vintage ζαχαροπλαστεία του Παλαιού Φαλήρου

4 μπιραρίες για να ζήσετε μια γνήσια εμπειρία μπιροποσίας

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr