Τα σορμπέ θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ίσως οι πιο κοντινοί απόγονοι των αρχαιότερων παγωμένων παρασκευών. Οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που πάγωναν με χιόνι φρούτα ή χυμούς με μέλι και έφτιαχναν ένα δροσερό επιδόρπιο. Κάπως έτσι είναι και τα σημερινά σορμπέ. Φτιάχνονται με φρούτα, νερό και ζάχαρη. Πολλή ζάχαρη. Δεν περιέχουν όμως λιπαρές ουσίες, γάλα, κρέμα γάλακτος ή αυγά και η υφή τους είναι πιο κρυσταλλική, λεία και μερικές φορές κοκκώδης. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε μόνο σορμπέ από φρούτα -είναι το πιο εύκολο άλλωστε για τους ζαχαροπλάστες-, όμως σορμπέ μπορεί να γίνει ακόμα από εκχύλισμα σοκολάτας ή και από αλκοόλ.

Επισκεφθήκαμε και επιλέξαμε εφτά σημεία στην Αθήνα όπου αξίζει να δοκιμάσετε ξανά και ξανά αυτή την παγωμένη δροσιστική απόλαυση.

Epik Gelato
Σε αυτό το μαγαζί οι σερβιτόροι είναι ντυμένοι στα λευκά, φορούν το χαρακτηριστικό ρετρό δίκωχο καπελάκι των παγωτατζήδων και μας ξεναγούν στις γεύσεις που έχουν κάτι από Ελλάδα. Το σορμπέ σοκολάτας -που δεν μοιάζει για σορμπέ- έχει γεμάτο σώμα και ωραία bitter στοιχεία. Όταν το δοκιμάσετε, θα επιστρέψετε και για δεύτερη ή και τρίτη δόση. Μπορείτε να το συνδυάσετε με το σορμπέ βατόμουρο που έχει μια ωραία υπόξινη γεύση. Μη φύγετε όμως αν δεν ζητήσετε το διαχρονικό Σικάγο με την πλούσια σοκολάτα, τις στρώσεις από φιλέ αμύγδαλο και την πληθωρική σαντιγί από πάνω με το βύσσινο.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6464105

Κόκκιον
Στον ζαχαροπλάστη Βασίλη Παπαματθαίου αρέσει να παίζει με τους παράξενους γευστικούς συνδυασμούς. Οπότε στο μικρό μαγαζί της Πρωτογένους στου Ψυρρή μην περιμένετε να βρείτε μόνο κλασικές προτάσεις: σορμπέ βερίκοκο, ροδάκινο και δεντρολίβανο, σορμπέ ανανά με βασιλικό, σορμπέ με καρύδα, σοκολάτα και μπισκότα στον ατμό, σορμπέ μανταρίνι και τζίντζερ και πάει λέγοντας. Δεν είναι πάντα στον κατάλογο, κάνουν όμως συχνά guest εμφάνιση ανάλογα με το τι θα βρει ο Βασίλης φρέσκο στην αγορά. Εκείνο όμως που δεν λείπει πότε είναι το σορμπέ λεμόνι με λουίζα. Δροσερό, ξινούτσικο, καθαρίζει το στόμα και χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας. Επίσης θα βρείτε γρανίτες (αυτή την περίοδο φράουλα και φρούτα του πάθους) για να τις πάρετε στο χέρι.

Πρωτογένους 2, Ψυρρή, τηλ. 6981 563511

Oggi
Μπορεί στα ιταλικά oggi να σημαίνει «σήμερα», όμως είναι και τα αρχικά του Officina Gelato Gusto Italiano. Ένα project του Ιταλού gelatiere Καρμέλο Κιαραμίντα, το οποίο το έφεραν στην Αθήνα η Αθηνά Γκικοπούλου-Ντούρα και τα τρία της παιδιά, Αιμιλία, Νικόλας και Χριστόφορος. Τα σορμπέ τους μυρίζουν φρούτο. Πεπόνι, φράουλα, ανανάς και άλλα καλοκαιρινά φρούτα πολτοποιούνται καθημερινά στο υπόγειο εργαστήριο της οδού Βουλής, δίνουν τους χυμούς τους και με την ανάλογη δοσολογία ζάχαρης και νερού γίνονται δροσιστικά και απολαυστικά σορμπέ. Τελευταία μου ανακάλυψη το βερίκοκο, που με κέρδισε από την πρώτη κουταλιά, αλλά και το καρπούζι, που όμως δεν θα το βρείτε καθημερινά. Αν είστε τυχεροί, συνδυάστε τα σε ένα κυπελλάκι ή χωνάκι και θα είναι σαν να τρώτε μια φρουτοσαλάτα.

Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ. 210 3246995

Fatto a mano
Βρίσκεται κρυμμένο πίσω από τις εργατικές κατοικίες της κεντρικής πλατείας του Περιστερίου. Εμπνευστής του ο Γιάννης Νυκτάρης, που αφού έμαθε την τέχνη του ιταλικού gelato, το πάντρεψε με ελληνικές πρώτες ύλες. Τα σορμπέ συμβαδίζουν με την εποχικότητα των φρούτων και είναι άκρως δροσιστικά – περιμένω κάθε χρόνο τον Αύγουστο για το σορμπέ σύκο που είναι βαθιά νόστιμο. Αν βρεθείτε τώρα προς τα εκεί, αξίζει να δοκιμάσετε είτε τον ανανά, είτε τη φράουλα, είτε και τα δύο μαζί.

Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ. 210 5777407

Le Greche
Το εν λόγω μαγαζί στη Μητροπόλεως ήταν από τα πρώτα παγωτατζίδικα που μας έφεραν πιο κοντά στην κουλτούρα του ιταλικού gelato. Φυσικά από τη συλλογή του δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα σορμπέ. Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε τη φράουλα (για όσο καιρό την έχουν ακόμα) με τα σποράκια από το φρούτο να σας μένουν στο στόμα. Αν θέλετε κάτι πιο κλασικό, υπάρχει το σορμπέ από αργείτικα λεμόνια και αν είστε των πιο περίεργων και ιδιαίτερων γεύσεων, το σορμπέ ούζο.

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ. 216 7006458 / Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ..: 213 0416299 / Λεωφ. Μεσογείων 456, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 210 0101617

Django
Μου έχει μείνει βαθιά χαραγμένη η μέρα που δοκίμασα σε ένα εστιατόριο στη Σύρο το σορμπέ πεπόνι του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη. Την ίδια νύχτα έψαξα να βρω το μικρό μαγαζί του στην Ερμούπολη. Όσες μέρες έμεινα στο νησί, πάντα περνούσα για μια μπάλα. Πότε πεπόνι, πότε γιαούρτι, πότε καρπούζι, πότε κάτι άλλο. Εσείς δεν θα χρειαστεί να πάτε μέχρι το νησί για να το γευτείτε, μιας εδώ και λίγους μήνες ο Κωνσταντίνος άνοιξε την αθηναϊκή εκδοχή του Django στο Κουκάκι. Τα φρουτένια σορμπέ του δίνουν την αίσθηση ότι τρώτε το ίδιο το φρούτο – τα προμηθεύεται από τη βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη από το Κιβέρι. Το γιαούρτι είναι όσο υπόξινο χρειάζεται, απαλό και γεμάτο σε γεύση. Το δε πεπόνι, φοβερά αρωματικό και απλά τρομερά νόστιμο χωρίς υπερβολές.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, τηλ.: 6937 395363

Μαραμπού
Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Παγκρατίου, στην οδό Αρχελάου, η Βίκυ Περιστάνογλου έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Άνοιξε το δικό της παγωτατζίδικο, αφού όμως πρώτα έμαθε την τέχνη του gelato στη Ρώμη. Αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον να δοκιμάσετε είναι το ιδιαίτερο σορμπέ ταχίνι με μέλι, που ταιριάζει πολύ με το μικρό, διακοσμητικό, μπισκοτένιο χωνάκι που το σερβίρουν σε κάθε κυπελάκι. Επίσης, αξίζει την προτίμησή σας και το μάνγκο, που είναι από τα πιο ωραία της πόλης.

Αρχελάου 17, Παγκράτι, τηλ. 210 7247037

Δείτε επίσης:
Σορμπέ ανανά με βασιλικό

Σορμπέ Φρούτων

Στρατσιατέλα: Το τζελάτο, το τυρί, η σούπα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr