Οι έθνικ κουζίνες έχουν χρώμα, εντάσεις, κάψα, οξύτητα, με μία λέξη: ενδιαφέρον. Και όταν μπορείς να τις βρεις στην εκδοχή «φαγητό στο χέρι», αποκτούν πολύ περισσότερο αφού είναι η εύκολη λύση για ένα γρήγορο γευστικό ταξίδι.

Baba Ji
Όταν πρωτάνοιξε μπορούσαμε να δούμε τους μάγειρές του να «βουτούν» μέσα στον παραδοσιακό φούρνο tanduri -μοιάζει με πηγάδι- για να πιάσουν τα αφράτα ψωμάκια naan. Γρήγορα όμως μας στέρησαν αυτό το θέαμα μετά από μια ολική ανακαίνιση που έκλεισε την κουζίνα και κρατώντας το τεράστιο ψυγείο-τοίχο με τις πολλές μπίρες. Σε αυτό το ινδικό street food, λοιπόν, θα βρείτε απλά πράγματα: σουβλάκι με κοτόπουλο tikka μέσα σε πίτα naan, seekh kebab (αρνίσια σουτζουκάκια), samosas (τηγανητά γεμιστά πιτάκια), κάρυ με κοτόπουλο ή με λαχανικά και φυσικά τα κλασικά dahl με φακές ή ρεβίθια. Αγαπούν το καυτερό, όμως αν τους ζητήσετε να μετριάσουν την κάψα, θα το κάνουν.

Νίκης 11, Σύνταγμα, τηλ. 210 3254841.

Pink Flamingo
Στον Βασίλη Καλλίδη άρεσε πάντα η ασιατική κουζίνα και ιδιαίτερα τα dim sum. Κάποιο ταξίδι του στο Χονγκ Κονγκ τον έκανε να ανοίξει ένα μικροσκοπικό μαγαζί με ροζ φλαμίνγκο λεπτομέρειες στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα έφτιαχνε το αγαπημένο του ασιατικό street food. Έτσι γεννήθηκε το «Pink Flamingo». Εδώ θα βρείτε dim sum με κοτόπουλο και γαρίδα, τρία διαφορετικά bao (με πιο νόστιμο εκείνο με την ψητή πάπια), αλλά και burger που φτιάχνονται με το αφράτο αχνιστό ψωμάκι ατμού και έρχονται ανά δυάδες. Όλα παρασκευάζονται στο εργαστήριό τους καθημερινά και μπορείτε να τα πάρετε στο χέρι ή να τα φάτε στα λιγοστά τραπέζια που βγάζει στο στενό πεζοδρόμιο της Σκούφου.

Σκούφου 2-4, Αθήνα, τηλ. 210 3316177.

So so so!
To ramen είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική σούπα με κινεζικές καταβολές, που ξεκίνησε την πορεία της από τη γειτονιά Asakusa του Τόκιο, και στην εποχή μας έγινε το πιο διάσημο street food της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Απαρτίζεται από τέσσερα στοιχεία: νουντλς, ζωμό από ψάρι ή κρέας, σάλτσα σόγιας και ως γαρνιτούρα έχει λαχανικά και βραστό αυγό. Αυτή τη χορταστική σούπα θα τη βρείτε σε τέσσερις εκδοχές σε τούτο το μικρό μαγαζί της Απόλλωνος. Σας προτείνω να δοκιμάσετε το Spicy Miso Beef με μοσχαρίσιο κιμά, καλαμπόκι, μπαμπού, πάστα τσίλι και ζωμό βοδινού ή το Vegetarian ramen με μανιτάρια, σπαράγγια, φρέσκα κρεμμύδια, καλαμπόκι, φύκι και ζωμό λαχανικών.

Απόλλωνος 1, Σύνταγμα, τηλ. 6909 606306.

Poké Hawaian Sushi & Sando
Δύο μαγαζιά που μοιράζονται τον ίδιο χώρο, την ίδια μικρή κουζίνα, αλλά έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Το «Poké» σερβίρει μπολάκια που τα γεμίζουν με ρύζι, με σολομό ή το ψάρι ημέρας ή γαρίδες και στη συνέχεια τα εμπλουτίζουν με διάφορα λαχανικά, μυρωδικά και σάλτσες. Από την άλλη το «Sando», που γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της δεύτερης καραντίνας, «παίζει» με τα ομώνυμα ιαπωνικά σάντουιτς με το αφράτο ψωμάκι που ονομάζεται shokupan και τελευταία είναι πολύ της μόδας. Από το πρώτο θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε το Waimea με ψάρι, αβοκάντο, κόκκινο τσίλι, κόλιανδρο και σος από σουσάμι και από τα sando που κόβονται στα δύο το λαχταριστό cheeseburger με το ζουμερό μπιφτέκι, τραγανή πίκλα αγγουριού, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λιωμένο cheddar.

Πετράκη 7, Σύνταγμα, τηλ. 210 3226653.

Εtnico
Γεύσεις κατεξοχήν από το Μεξικό μπλέκονται με άλλες από την Αραβία και την Ινδία σε αυτό το πολύχρωμο γωνιακό στέκι της Κολοκοτρώνη. Ήταν από τα πρώτα ethnic street food που άνοιξαν στην πόλη και σερβίρει χορταστικά burritos. Επιλέξτε το Sabroso με κιμά, guacamole, καλαμπόκι, sour cream και τσένταρ, chimichangas, tacos, quesadillas, πληθωρικές σαλάτες, αλλά και φαλάφελ. Όλα ετοιμάζονται στη στιγμή και μπορείτε να τα απολαύσετε είτε όρθιοι στους ψηλούς πάγκους του, είτε να τα πάρετε στο χέρι. Αν θέλετε, να τα συνοδέψετε με φρεσκοστυμμένους χυμούς, παγωμένες Margaritas, sangria ή μπίρες.

Κολοκοτρώνη 22, Σύνταγμα, τηλ. 211 4113880.

Curry Express
Όταν λέμε κάρυ εννοούμε το γνωστό μείγμα πολλών μπαχαρικών που κατάγεται από την Ινδία και το Πακιστάν, αλλά και ένα είδος φαγητών που θυμίζουν τα δικά μας ραγού. Στο συγκεκριμένο μαγαζί, που ανήκει στην ομάδα του ινδικού εστιατορίου «Indian Chef» στη Λεωφ. Συγγρού, αγαπούν πολύ τα κάρυ και γι’ αυτό το βάφτισαν έτσι. Στο πληθωρικό μενού θα βρείτε από τυλιχτά σουβλάκια (το Korma με κοτόπουλο είναι από τα πιο νόστιμα), μπολ με αρωματικό ρύζι μπασμάτι και κοτόπουλο ή λαχανικά μαγειρεμένα σε διάφορές εκδοχές, καθώς και tandoori, noodles και πολλά vegetarian πιάτα. Και όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα συνδυάσετε με το παραδοσιακό τους κρύο ρόφημα γιαουρτιού, lassi.

Κολοκοτρώνη 37, Σύνταγμα, τηλ. 210 3315807.

Poncho
Είναι η λιλιπούτεια taqueria που άνοιξαν τον περασμένο Οκτώβριο δύο φίλοι: ο Έλληνας Φάνης Κλήσσας και ο Μεξικανός Αλφόνσο Αλβάρεζ, που όλοι όμως τον φωνάζουν Poncho. Τρεις όλες κι όλες συνταγές για tacos και άλλες τόσες για quesadillas έχει το μενού τους. Τη masa de maiz (το ζυμάρι του tacos) τη φτιάχνουν καθημερινά οι ίδιοι από αλεσμένα καλαμπόκια. Την ανοίγουν επιτόπου με μια αυτοσχέδια πρέσα και τη γεμίζουν με μανιτάρια, γύρο χοιρινό, τυρί, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο. Στα tacos εσείς μπορείτε να προσθέσετε είτε μια δροσερή salsa verde με αβοκάντο και κόλιανδρο, είτε μια chipotle κάπως καυτερή, είτε μια habanero που καίει σατανικά. Και για να σβήσετε την κάψα τους προτείνουν δύο κρύα ποτά (aguas): το agua de Jamaica με ιβίσκο και το agua de tamarindo με ταμάρινδο (καρπός με όξινη γεύση). Στο μεν πρώτο μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε tequila και στο δεύτερο mezcal.

Πλατεία Καρύτση 10, Αθήνα, τηλ. 210 3317538.

Migada
Ένα συνονθύλευμα από διάφορες έθνικ γεύσεις που βγαίνουν από την ίδια κουζίνα. Γι’ αυτό το ονόμασαν και «Migada» (μιγάς). Πιάτα από το Μεξικό, την Ινδία, τη Χαβάη προσαρμόζονται στα ελληνικά δεδομένα, αποκτούν περίεργες ονομασίες και σερβίρονται στη λογική του street food. Έτσι, λοιπόν, εδώ «Η πριγκίπισσα Κοκατσίν λατρεύει το μάνγκο» περιέχει κοτόπουλο, ρύζι μπασμάτι και σάλτσα μάνγκο, η σιταρένια tortilla που «ξέρει πολλά και μιλάει λίγο» φτιάχνεται με κιμά, guacamole, καλαμπόκι, σάλτσα cheddar και sour cream, ενώ το burrito «Una mulata muy caliente» είναι μια παραλλαγή του chili con carne.

Πραξιτέλους 6, Αθήνα, τηλ. 210 3316488.

Δείτε επίσης:
6 αυλές στην Αθήνα για να πας το πρωί και να φύγεις το βράδυ

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε: Παγωτό σε 10 διαφορετικά μαγαζιά σε όλη την Αθήνα

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ο κοσμοπολιτισμός ζωντανεύει ξανά στην Αττική

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr