Και η βόλτα συνεχίζεται με τη δεύτερη δεκάδα της λίστας μας, για να την έχετε ολοκληρωμένη και να συνεχίσετε να οργώνετε το Λεκανοπέδιο. Γιατί τα ψαροστέκια δεν είναι μόνο στα παράλια, τράβηξαν ρότα και προς τα βόρεια.

Iodio1

Ιώδιο
Η απλότητα του χώρου του είναι αντιστρόφως ανάλογη με την πολυπλοκότητα των πιάτων του. Δεν το κάνει για εντυπωσιασμό, αλλά από αγάπη για όλους τους νόστιμους θησαυρούς της θάλασσας. Έτσι λοιπόν, τα στρείδια, τα μύδια, τα κυδώνια και τα συναφή δεν θα τα βρεις στην απλή τους εκδοχή, αλλά μαγειρεμένα με μαεστρία: ceviche από βασιλικά χτένια St. Jacques, πετροσωλήνες μπουγιαμπέσα με μαραθόριζα, κρεμμύδι και κρόκος Κοζάνης, μπαρμπουνομακαρονάδα με πεπεροντσίνο και ξύσμα λεμονιού, φωλιά καπνιστού χταποδιού με γέμιση φάβας και πέστο κάππαρης.

iodio3-(2)

Όπως καταλαβαίνεις το μενού παντρεύει έξυπνα τα τοπικά ελληνικά προϊόντα με υλικά από γειτονικές ή μακρινές χώρες και το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε ιδιαίτερες συνταγές.

info
Λεωφόρος Αχιλλέως 119Β, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9884258. Κόστος: € 25 – 35.

dourabehs3

Δουράμπεης Oyster
Σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζεται τον ιστορικό Δουράμπεη της Καστέλλας. Πριν από δύο χρόνια άνοιξε μια διαφορετική βερσιόν του στο Νέο Ψυχικό. Το Δουράμπεης Oyster που όπως μαρτυρά και το όνομά του, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα όστρακα, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως υπολείπεται στα λοιπά. Σε γαλάζιες αποχρώσεις, με ξύλινες κατασκευές στους τοίχους που θυμίζουν ψάρια σου μεταφέρει αμέσως τη θαλασσινή του αύρα. Η σχάρα και το τηγάνι “παίζει” δυνατά και οι μεζέδες δεν έχουν τέλος. Λαχταριστή αθερίνα, μαρινάτη γαρίδα, νοστιμότατο χταπόδι στη σχάρα και σαγανάκι με γαρίδες είναι μεζέδες που αξίζουν την προτίμηση σου. Στο τέλος τα γλυκά είναι μια ευχάριστη έκπληξη -με τους λουκουμάδες να κάνουν το μεγαλύτερο σουξέ-, όπως και η λίστα με τα αποστάγματα και τα γλυκά κρασιά από την ελληνική σκηνή.

info
Αδριανείου 37, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6710100, Κόστος: € 45 – 55.

papaioannou

Παπαϊωάννου
Oι εξαιρετικές πρώτες ύλες και η δεξιοτεχνία σε τηγάνι και σχάρα είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν τον Παπαϊωάννου εδώ και χρόνια να βρίσκεται στην ελίτ της θαλασσινής κουζίνας. Σάλα λιτή με λευκό φόντο με μπλε λεπτομέρειες που βλέπει στην Ακτή Κουμουνδούρου και στα αραγμένα σκάφη, που δε ζητά τα εύσημα και αφήνει την κουζίνα να μιλήσει.

papaioannou2

Πιάτα όπως η σαλάτα “Παπαϊωάννου” (ή σπέσιαλ όπως την αποκαλούν οι θαμώνες), το υπέροχο φιλέτο μπαρμπούνι με την τραγανή πέτσα που μπορείς να το ζητήσεις στα κάρβουνα ή στο τηγάνι, το μοναδικό καρπάτσιο καραβίδας με γαρνιτούρα από φύκια, τα λινγκουίνι με τον αχινό αλλά και τα αχνιστά μάγουλα ροφού, που δε θα σε αφήσουν ανικανοποίητο επιβεβαιώνουν τη φήμη του και όχι άδικα.

info
Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, τηλ. 210 4225059. Κόστος: € 35 – 50.

margaro3

Μαργαρώ
Το τηγάνι της είναι από τα πιο γνωστά στον Πειραιά και όχι άδικα. Στην καλτ αυτή ψαροταβέρνα θα έρθεις μόνο και μόνο για τρία πράγματα, αυτά δηλαδή που έχει και ο κατάλογος της: γαρίδες και μπαρμπούνι ή κουτσομούρες -ενίοτε και καραβίδες να τις βρούνε φρέσκιες-, που σερβίρονται με χωριάτικη σαλάτα. Έτσι απλά και χωρίς άλλα. Και αυτή της η απλότητα έχει πολλούς οπαδούς, αφού στα τραπεζάκια πάνω στον πεζόδρομο θα δεις από νεαρά ζευγάρια και ένστολους δοκίμους από την διπλανή Σχολή, μέχρι και κουστουμαρισμένους κυρίους από τις γύρω ναυτιλιακές που κατηφορίζουν χωρίς αναστολές.

info
Λεωφόρος Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ. 210 4514226. Κόστος: € 20 – 30.

kastelorizo4

Καστελόριζο
Δεν έχει σημασία που θα το επισκεφτείς: στα βόρεια στην Κηφισιά ή στα νότια στη Βάρκιζα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σε ικανοποιήσει για την επιλογή του. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η 35χρονή παρουσία του στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Φρέσκες πρώτες ύλες που μυρίζουν ιώδιο, μαεστρία στο ψήσιμο, άρτια εκτέλεση συνταγών που μαζί με το κομψό περιβάλλον και το πολύ καλό σέρβις δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ευχάριστη γευστική και όχι μόνο εμπειρία. Στα συν “το μενού της παρέας”, με 7 διαφορετικά θαλασσινά πιάτα, κρασί ή τσίπουρο και γλυκό στο τέλος.

info
Πλατάνων 2, Πλατεία Νέας Κηφισιάς, Κηφισιά, τηλ. 210 8075408 / Λεωφόρος Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας, Βάρη, τηλ. 210 9655022. Κόστος: € 30 – 40.

aiolou68-(2)

Αιόλου 68
Είναι το νέο μαγαζί που έφτιαξε ο Βασίλης Ακρίβος μαζί με τον Άγγελο Φραντζή και τον Γιώργο Ταρνάρη στο κέντρο της Αθήνας και μετράει μόλις λίγους μήνες ζωής. Η διακόσμηση του αμέσως σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε διακοπές σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί: λευκό στους τοίχους, μεγάλες τζαμαρίες, χτιστοί καναπέδες με μαξιλάρια στις αποχρώσεις του μπλε και στο ταβάνι, φωτισμένες καλαμωτές σε σχέδια που παραπέμπουν σε ψάρια.

aiolou68-(4)

Η κουζίνα φέρνει την υπογραφή του Βασίλη, όποτε ξέρεις ότι θα δοκιμάσεις ιδιαίτερους μεζέδες: σαλάτα του Καίσαρα με βουτυρόψαρο, γαρίδες με κίμτσι, ελαφρώς τηγανισμένες ουρές πεσκανδρίτσας, ceviche από φούσκες και μπραντάδα Σαντορίνης. Στο Surf ‘n Turf κομμάτι του μενού (πώς θα μπορούσε άλλωστε να λείπει) τα μπιφτέκια με μοσχαρίσιο angus κιμά και ξιφία και το συκώτι με γαρίδες, προκαλούν.

info
Αιόλου 68, Αθήνα, τηλ. 210 3247925. Κόστος: € 35 – 45.

chromata-vythou1

Χρώματα Βυθού
Η ζεστή του σάλα το χειμώνα και η πολύχρωμη αυλή του το καλοκαίρι δεν είναι μόνο για τους ψαροφαγάδες των βορείων προαστίων, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που τραβούν προς τη Ν. Ερυθραία για να γευτούν τους μεζέδες τους. Χτένι σχάρας με σπαράγγια και κρέμα παρμεζάνας, χταπόδι με ζεστή πατατοσαλάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια, κολοκυθοκεφτέδες γεμιστοί με καπνιστό σολομό και σος από γιαούρτι, μέλι και φρέσκα αρωματικά, μικρά σουβλάκια ψαριού πάνω σε πουρέ από καρότα και βουτυράτη σάλτσα και highlight το burger ψαριού με ντομάτα, onion rings και χειροποίητη σάλτσα.

chromata-vythou4

Όσο για τις μακαρονάδες του και τα χυλωμένα ριζότο, που δεν λείπουν από το μενού, πάντα με θαλασσινά, δεν υπάρχουν λόγια. Απλά διάλεξε και δοκίμασε.

info
Εκάλης 40, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6254152. Κόστος: € 35 – 45.

zefiros2

Ζέφυρος
Ήταν γύρω στο 1940 όταν άνοιξε για πρώτη φορά. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια, όμως, ο Ζέφυρος δεν έχασε ποτέ την αίγλη του και τη φήμη του ανάμεσα στους ψαρολάτρες. Το διάσημο σαγανάκι με μύδια ή γαρίδες και ντομάτα, το μυδοπίλαφο του καθώς και τα ψάρια που καταφθάνουν καθημερινά από την Αίγινα κάνουν τα τραπέζια του λουστραρισμένου ξύλινου ντεκ να γεμίζουν ξανά και ξανά. Στα συν και h μεγάλη ποικιλία από ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, τσίπουρα και ούζα αλλά και η θέα στα παρκαρισμένα ιστιοπλοϊκά.

info
Ακτή Κουμουνδούρου 48, Μικρολίμανο, τηλ. 210 4175152. Κόστος: € 30 – 35.

e.g_2

Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Το γνωρίσαμε στο ξεχασμένο Κερατσίνι. Δεν άργησε όμως να αποκτήσει και ένα “καλομαθημένο” αδερφάκι στα βόρεια, στη Ν. Ερυθραία. Η φιλοσοφία τους όμως είναι ίδια: “όσο πιο απλό, τόσο πιο νόστιμο” και είναι αλήθεια. Είτε στο ένα πας, είτε στο άλλο δε θα δοκιμάσεις εξειδικευμένους και “πειραγμένους” μεζέδες αλλά απλούς, αξιοπρεπείς που όμως μαγειρεύονται και εκτελούνται σωστά. Μύδια αχνιστά, σουπιές τηγανητές, σαρδέλα ψητή, μακαρονάδα με γαρίδα, ριζότο με σουπιά στο μελάνι της, μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης και ψητή στρειδοσαλάτα, είναι μερικά δείγματα γραφής. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη ζεστασιά και την γνησιότητα που διακρίνει τους ανθρώπους του.

info
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ. 210 4324368 / Ευαγγελιστρίας 36, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 6201572. Κόστος: € 30 – 35.

olive48821

Άργουρα
Κάπου μεταξύ Καλλιθέας και Τζιτζιφιές, πριν από μερικά χρόνια ο σεφ Νίκος Μιχαήλ είπε να δοκιμάσει την τύχη του και να πάει κόντρα στην κρίση. Έτσι, το Άργουρα πήρε σάρκα και οστά και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έγινε γνωστό σε όλους τους κύκλους της ψαροφαγίας. Θεϊκό κριθαράκι με πετροσωλήνες, μύδια με μουστάρδα, μελιτζάνα με καπνιστό χέλι, paella με όστρακα και γαρίδες, γκόγκλιες με φρέσκες καραβίδες αλλά και ψάρια στη σχάρα κάνουν παρέλαση από τα τραπέζια και εισπράττουν διθυράμβους. Το ρίσκο του Νίκου επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει τους ικανούς ανθρώπους να διαπρέπουν ακόμα και αν οι καιροί δεν είναι σύμμαχοι.

info
Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, τηλ. 217 7173200. Κόστος: € 20 – 25.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr