Ο Παναγιώτης Παπανικολάου και ο Άγγελος Κιάμος είναι παλιές καραβάνες και χρόνια στο κουρμπέτι των μαγαζιών. Από τον επιτυχημένο μυκονιάτικο «Πάνορμο» στην καρδιά της νέας Αθήνας, η διαδρομή τους έχει πολλές περιπέτειες, πολλές λευκές νύχτες, ένα ολόκληρο βιβλίο πάνω στην ιντερνάτιοναλ διασκέδαση και τα πολλά ανέκδοτά της.

eso

Η πιάτσα της Αιόλου κάθε μέρα μοιάζει και πιο απρόσωπη, στο έλεος ενός τεράστιου τουριστικού κύματος, που έρχεται εδώ να δει από κοντά πού χτυπά η καμπάνα του κεφιού της πρωτεύουσας. Θα καθίσεις στα τραπεζάκια έξω, με θέα στο παλιό νεοκλασικό αρχοντικό, θα γεμίσεις το πρώτο παγωμένο ποτήρι με ένα τσίπουρο του Γάτσιου ή ένα ούζο Δολύχι.

piata-aiolou

Μέσα, ο παλιός μπουφές συναντά τη νέα λευκή αισθητική, το καφενείο μεταφρασμένο στη γλώσσα των καιρών, μόνο που εδώ το ντεκόρ είναι το τελευταίο που θα σε απασχολήσει. Το βλέμμα σου θα χορτάσει περαντζάδα, στον πρώτο μεζέ, ολοτράγανα, ιδανικά τηγανητά κολοκυθάκια με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού, θα μπεις στο νόημα: Όχι, εδώ δεν έχεις να κάνεις με άλλο ένα απρόσωπο μαγαζί της γειτονιάς.

gliko-aiolou

Οι κουβέντες ξεδιπλώνονται για την παλιά Αθήνα, ο Παναγιώτης, βέρος και παλιός Μεταξουργιώτης θα ξετρυπώσει για σένα το καλύτερο κουτούκι, το κρυμμένο σουβλάκι, το ό,τι καλύτερο επιβιώνει ακόμα από το παρελθόν. Μια βελούδινη κυκλαδίτικη φάβα με 3 ειδών κρεμμύδια, ξερό, φρέσκο και καραμελώμενο, οι απόλυτη-ηδονή χρυσές τηγανητές πατάτες διπλώνουν και τριπλώνουν, ντολμαδάκια γιαλαντζί με σταφίδες και κουκουνάρι, μια ωραιότατη πολίτικη σαλάτα με ψιλοκομμένα λαχανικά και λαδολέμονο μοσχολέμονου, αθηναϊκά μπιφτεκάκια στη σχάρα, τυριά της Ελλάδας, μανούρι μετσοβίτικο και κασέρι Μυτιλήνης, απάκι και λουκάνικο-κιοφτέ Δράμας, ο μεζές νέος, ταξιδευτής της επικράτειας, χορταστικός και με ένα πετυχημένο λίφτινγκ στην εμφάνισή του.

info
Αγίας Ειρήνης 31, Αθήνα, τηλ. 210 3250478.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr