Ο Σπύρος και ο Αντώνης δούλευαν γκαρσόνια στο φημισμένο εστιατόριο του Κωστόγιαννη στο Πεδίο του Άρεως, πριν αποφασίσουν να συνεταιριστούν παίρνοντας ένα παλιό κρασοπουλειό 75 χρόνων στα Άνω Πατήσια. Σήμερα, το κλασικό ταβερνάκι έχει περάσει στα χέρια του Παναγιώτη και του Δημήτρη με τον γιο του τον Γιάννη, που κι αυτοί δούλεψαν εδώ υπάλληλοι πριν γίνουν αφεντικά.

spiros-antonis

Κοντά έναν αιώνα τώρα, εδώ έχουν φάει ΑΕΚτζήδες, τραγουδιστές της παλιάς Columbia και χιλιάδες αφανείς και διάσημοι καλοφαγάδες. Από Πατήσια, Προμπονά μέχρι Ριζούπολη, ακόμη θα δεις τους θαμώνες που ορκίζονται στα σαλιγκάρια του να περιμένουν στην ουρά για μια μερίδα «για το σπίτι». Πριν μπεις στο χαμηλοτάβανο πέτρινο σπιτάκι με τους ασβεστωμένους τοίχους, που λες και από θαύμα γλίτωσε από τον βομβαρδισμό του εκσυγχρονισμού και του τσιμέντου, ρίξε μια ματιά στα πλαϊνά πριβέ δωμάτια, εκεί όπου όλα, έπιπλα και αντικείμενα, συνεχίζουν να ζουν τον παλιό κόσμο, τη ζωή όπως τη ζωγράφισε η Ελλάδα της προσφυγιάς.

spiros-antonis-saliggaria

Όλα σ’ αυτή τη γωνιά μια σταθερή αξία, αυτή που βάζει μπροστά τη σκληρή προσωπική δουλειά για να μην αυξήσει τις τιμές, επιμένοντας στο καλύτερο, για να μη ρεζιλευτεί στον πελάτη: σαλιγκάρια άγρια-γηρευτά, συκώτι που καθαρίζεται από τους ίδιους, το καλύτερο κουνέλι από τη Λαμία, κιμάς αφτιασίδωτος, παϊδάκι μεγαλείο. Στη σάλα με τα καρό κόκκινα τραπεζομάντιλα συναντιούνται οι χίπστερ του Συντάγματος, συνταξιούχοι και καλλιτέχνες, βόρεια προάστια και Συριζαίοι, κουλτουριάρηδες και οικογένειες, ερωτευμένοι και γειτόνοι.

mageireio

Κρασί ροζέ της ταβέρνας και, στην πρώτη παραγγελιά, οπωσδήποτε τα μαγικά σαλιγκάρια με τη μελωμένη, γλυκιά, πλουσιότατη σε κρεμμύδι ντοματένια σάλτσα, τα μπαχαρικά να μην προεξέχουν, ίσα ίσα υπαινικτικά πάνω στην μπουκιά που εκλιπαρεί για βούτες με το φρυγανισμένο, λαδοριγανάτο ψωμάκι.

spiros-antonis1

Κοκκινιστό όπως το ονειρεύεσαι, πλούσιο, τρυφερό, με αληθινές πατάτες, ντολμαδάκι σαν της μαμάς σου με λεμονάτη βουτυρόσαλτσα, η κατσαρόλα εδώ συναγωνίζεται την άπαιχτη σχάρα με το ζουμερό, βελούδινο συκώτι, το μπιφτέκι που δεν μακιγιάρεται με μυρωδικά αλλά προβάλλει το καλό του κρέας, παϊδάκι βελούδινο, λεπτοκομμένο και ψωμωμένο, συκωτάκια πουλιών τυλιχτά με μπέικον, και αμελέτητα – άμα είσαι τυχερός και σου λάχει! Η κλασική Ελλάδα, τίμια και ποιοτική, όπως θα έπρεπε να την πουλάμε στην Πλάκα, κλείνει την αυλαία με μια σπιτική καραμελέ που θα σου ξεφορμάρουν στο πιάτο.

info
Γαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια, τηλ. 210 2022358.

Δείτε επίσης
Στη φωλιά του Μαύρου Γάτου

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr