Μέχρι τις 5 το απόγευμα έχουν εξαφανιστεί όλες οι μερίδες. Τα μαγέρικα που τιμούν την ελληνική σπιτική κουζίνα κατά πως της πρέπει. Και στο τέλος, παίρνεις και ταπεράκι-συγγνώμη, πακέτο-για το σπίτι. Όπως ακριβώς στη μαμά…

Από τις 12 το μεσημέρι τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα. Διαφήμιση δεν γίνεται αλλά εδώ δεν χρειάζεται τίποτα από όλα αυτά. Η τέχνη γίνεται γνωστή από στόμα σε στόμα. «Ξέρεις πού μπορώ να φάω ένα πιάτο σουτζουκάκια σαν της μαμάς;».

«Μην το ρωτάς, πήγαινε στην Κυβέλη και κάνε κράτηση γιατί δεν θα βρεις ούτε πιάτο». Απλά μαγέρικα-οινομαγειρεία τα έλεγαν κάποτε και παλιότερα μπακαλοταβέρνες, τίτλος τιμής για την ιστορία τους-που μπορείς να φας στα γρήγορα κάποιο μεσημέρι και να πάρεις και για το σπίτι. Και με τιμές τίμιες όπως τα πιάτα τους. Για ένα μόνο θα σας αγριοκοιτάξουν: αν ζητήσετε συνταγή. Μυστικά του καταστήματος.

Κέντρο
Φιλίππου
Ιστορία από την εποχή του κρασοπουλειού/παγοπωλείου/καρβουνιάρικου που άνοιξε το 1923 ο παππούς Κώστας Φιλίππου στο υπόγειο μιας διώροφης μονοκατοικίας στην οδό Ξενοκράτους, στα σκαλάκια του Λυκαβηττού. Από τότε πέρασαν από τον Βάρναλη και τον Φασιανό μέχρι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Ίδια θέση, ίδιοι άνθρωποι-η ίδια οικογένεια που τιμά τον μύθο της-και ίδια μαεστρία και ας έχουν αλλάξει οι μάγειροι στο μακρόχρονο πέρασμα. Κατσαρόλες του στρατού που δεν φτάνουν για όλες τις μερίδες, ταψιά που βγαίνουν μοσχομυριστά και τα καλύτερα, ίσως, γεμιστά της Αθήνας. Εξαιρετική φασολάδα, τυρόπιτα και αρνάκι φρικασέ.

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ. 210 7216390, www.filippou.gr

Πετράλωνα
Οικονόμου
Την εποχή που τα Πετράλωνα γίνονταν το νέο talk of town σαρώνοντας όλη την αυθεντική εικόνα τους, ο Οικονόμου έμενε ο ίδιος. Και όταν έφυγε η μόδα πάλι ο ίδιος έμεινε τιμώντας την παράδοση του. Στον Οικονόμου δεν μπαίνει τηγάνι-εκτός από κανένα μπακαλιάρο-αλλά τα μαγειρευτά, η κρεατόσουπα, ο κοκκινιστός κόκορας με τα μακαρόνια, το κουνέλι στιφάδο, το μοσχάρι με τις μελιτζάνες και οι λαχανοντολμάδες είναι σήμα κατατεθέν.

Κυδαντίδων 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3467555

Ιλίσια
Βλάσσης
Οι παλιοί τον θυμούνται σε ένα στενό των Αμπελοκήπων. Οι νεότεροι πίσω από το Μέγαρο Μουσικής. Στον Βλάσση όμως δεν έχει σημασία η τοποθεσία αφού είναι αξία. Αστική αξία με μια γνήσια αθηναϊκή κουζίνα. Λαχανοντολμάδες ξινούτσικοι με την παχιά σάλτσα τους, γλώσσα μοσχαρίσια (λιχουδιά για αυτούς που την αγαπούν!), αθηναϊκή σφυρίδα, σοφρίτο, χιουνκιάρ μπεγιεντί, φρυγαδέλι και βέβαια, τα λαδερά, κουνουπίδι γιαχνί, σελινόριζα αλά πολίτα και νόστιμα γεμιστά. Ρωτήστε και για τα πιάτα ημέρας.

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, τηλ. 210 6463060, www.vlassisrestaurant.gr

Koυκάκι
Γαρύφαλλο Κανέλλα
Δύο πόρτες, από τη μια μπαίνουν και από την άλλη βγαίνουν οι πελάτες για να προλαβαίνουν τη ζήτηση. Εδώ τρως σαν το σπίτι της μαμάς και φτηνά. Άθλος από μόνος του για την ποιότητα. Ταψιά οι τυρόπιτα, τζιγεροσαρμάδες, γεμιστά κολοκυθάκια. Τα βράδια ξαναστήνεται η κουζίνα για τηγανητά και επειδή η καταγωγή είναι από την Πόλη-πώς αλλιώς η φήμη;-αρχίζουν και οι αυτοσχέδιοι αμανέδες.

Ζαν Μωρεάς 28, Κουκάκι, τηλ. 210 9245332

Κυψέλη
Κυβέλη
Η Κυψέλη επιστρέφει. Για την ακρίβεια, φέτος είναι η χρονιά της. Αλλά στην Κυβέλη δεν περίμεναν τη μόδα για να δημιουργήσουν το μύθο της καλύτερου μαγέρικου της περιοχής. Καλλιτεχνικό στέκι, κάθε βράδυ μετά το θέατρο περνά όλη η Αθήνα για τα φημισμένα κεμπαπάκια με τις αφράτες πίτες, συνταγή της Σμυρνιάς γιαγιάς Μπέμπας. Εξαιρετικό το τηγανητό συκώτι που δεν βρίσκει κανείς εύκολα. Και βέβαια, οι σπιτικές τηγανητές πατάτες πειρασμός!

Επτανήσου 15, πλ. Αγίου Γεωργίου, τηλ. 210 8219406

Χαλάνδρι
Βραστό
Να κρατήσεις την ιστορία σαράντα χρόνων μόνο με κρεατόσουπα-το λεγόμενο «βραστό»-θέλει τέχνη. Αλλά στην εξοχική οικογενειακή ταβέρνα του Πολύδροσου η τέχνη περισσεύει. Και βέβαια, δίπλα στο βραστό έχουν προστεθεί και όλα τα κλασικά και αγαπημένα, κολοκυθάκια γεμιστά, λαχανοντολμάδες, μουσακάς, πίτα Καισαρείας, γίγαντες και αρνάκι φούρνου σκέτο λουκούμι. Γίνεται και delivery.

Ρόδων 3, Πολύδροσο, τηλ. 210 6813776, www.vrasto.gr

Μαρούσι
Το Αρχοντικό 1967
Αρχοντικό το ξέρουν όλοι από το ομώνυμο χωριό της οικογένειας Φραγκούλη στη Δυτική Μάνη. Και έτσι στέλνουν τις παραγγελιές αφού το Αρχοντικό είναι κλασικό μαγέρικο. Εικοσιπέντε χρόνια στον Πύργο Αθηνών όπου κάποτε έκαναν ουρά τα μεγαλοστελέχη από τις πολυεθνικές και τα τελευταία επτά στο Μαρούσι, σε ένα στενό λίγο πιο πάνω από τον Οτε. Μοσχαράκι τας κεμπάπ, σπανακόρυζο, μαυρομάτικα αλλά η σπεσιαλιτέ όλων, κοτόπουλο με χυλοπίτες από τα χεράκια της κυρίας Μαρίας, γιαγιάς της οικογένειας. Γενναιόδωρες μερίδες και καλές τιμές.

Πάρνωνος και Λ. Κηφισίας 70, Μαρούσι, τηλ. 210 6120808, 878, www.toarxontiko1967.gr

Γλυφάδα & Χαλάνδρι
Προκομένες
Νεομαγέρικο που έγινε γρήγορα αντάξιο των παλιών. Όταν ο Θάνος Λαμπρόπουλος με θητεία στις μεγάλες κουζίνες, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του χώρο η Αθήνα ορκιζόταν στο fusion. Κρατά από αυτά που ξέρει την τέχνη και αφοσιώνεται στη γνήσια ελληνική κουζίνα. Το fusion φεύγει, οι Προκομένες μένουν και πληθύνονται με πιάτα ένα και ένα: γεμιστά, μπάμιες με καραμελωμένο κρεμμύδι, φάβα Φενεού, σπανακόρυζο, ρεβίθια, ιμάμ. Οι κουζίνες κάθε μέρα αρπάζουν φωτιά οπότε κάντε κρατήσεις από το εβδομαδιαίο μενού.

Άλσους 7, Γλυφάδα, τηλ. 210 8985996
Ηρώων Πολυτεχνείου 38, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6721864

Διαβάστε επίσης:
Omnivore: Το νέο all day στην καρδιά της Αθήνας

Το Blends μάς συστήνει τη νέα brunch εκδοχή του

Ταϊλανδέζικες γεύσεις στο six d.o.g.s

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr